Prosta i szybka zupa? Nie potrzeba wiele, aby przygotować smaczny wywar, którym będzie zajadać się cała rodzina. Doskonałym tego przykładem jest dziadówka.
Co to zupa dziadówka? Nic innego jak kaszubska zupa z maślanką, boczkiem i ziemniakami. Niegdyś prawdziwy rarytas gotowano w niemal każdym domu na wsi. Choć zupa odeszła nieco w zapomnienie, to powoli znowu wraca do łask i coraz więcej osób szuka sprawdzonego przepisu na to słynne danie.
Banalnie prosta zupa dziadówka. Przepis, który zasmakuje każdemu
Jak wspomnieliśmy bazą wywaru są ziemniaki, których potrzebujemy 800 g, 150 g surowego boczku oraz 500 ml maślanki. Jednak to nie wszystko. Poza tym niezbędna będzie również:
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki najlepiej żytniej,
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziela angielskie, pół łyżeczki przyprawy typu vegeta,
- opcjonalnie łyżeczka posiekanego szczypiorku.
Tradycyjna zupa kaszubska. Jak ją zrobić? Łatwiejszego przepisu nie znajdziesz
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Później obieramy i siekamy cebulę oraz kroimy boczek na cieńsze paski. Do większego garnka wlewamy wrzucamy ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie, a następnie zalewamy 500 ml wody. W osobnej miseczce możemy wymieszać maślankę z mąką i dolać do zupy. Całość gotujemy około 15-20 minut, gdy ziemniaki już będą miękkie. W międzyczasie podsmażamy cebulę z boczkiem. Na koniec wystarczy wymieszać wywar z podsmażonym mięsem, doprawić pozostałymi przyprawami i zagotować jeszcze razem 5 minut. Przed podaniem zupę można posypać posiekanym szczypiorem, aby podkręcić jej smak. Opcjonalnie szczypior można wymienić na koperek lub natkę pietruszki.