To ostatni moment na przygotowywanie warzyw w słoiki. Tyczy się to również ogórków, które są świetnym składnikiem wielu przetworów. Zamiast tradycyjnych kiszonych, postaw jeszcze na ogórki w musztardzie. Goście będą pod wrażeniem i poproszą o przepis.
Wciąż jeszcze trwa sezon na przygotowywanie przetworów. Jeśli masz sporo ogórków, warto przeznaczyć je do słoików i dodać do środka musztardę. Wyjdą obłędne w smaku, a co najlepsze, nie potrzebujesz żadnych specjalnych umiejętności. Przygotowanie takiego dodatku jest bowiem banalnie proste. Jaki jest przepis na ogórki w musztardzie ze skórką? Podpowiadamy.
Sprawdź: Ogórki kiszone bez chrzanu. Ten składnik z powodzeniem go zastąpi
Jakie przyprawy do ogórków w musztardzie? Nie potrzebujesz wielu składników
Niektórzy uważają, że ciekawe potrawy wymagają wiele pracy i czasu. Często okazuje się to nieprawdą i tak też jest w przypadku prostych ogórków w musztardzie. Sprawdź, czy masz te produkty w kuchni i przystąp do działania. Co będzie ci potrzebne?
Składniki:
- 3,5-4 kg niedużych gruntowych ogórków;
- główka czosnku;
- 3 średnie cebule;
- musztarda francuska z ziarnami gorczycy, jeden słoiczek;
- liść laurowy i ziele angielskie;
- 2 szklanki octu;
- 4-5 l wody;
- 3 łyżki cukru;
- 3 łyżki soli;
- 3 łyżki miodu.
Sprawdź: Kiedy ogórki kiszone są zepsute?
Jak zrobić dobre ogórki w musztardzie? To prostsze niż myślisz
Jeśli masz już wszystkie produkty, możesz przejść do działania. Przygotowanie ogórków w musztardzie nie powinno ci zająć wiele czasu.
Sposób przygotowania:
- Zalej ogórki zimną wodą i odstaw je na około godzinę, by pozbyć się zanieczyszczeń i nadać im chrupkości.
- Opłucz ogórki w chłodnej wodzie i pokrój w ćwiartki.
- Układaj ogórki w wyparzonych słoikach. W każdym powinno się znaleźć dodatkowo kilka ząbków czosnku, 2 ziarna ziela angielskiego i 2 liście laurowe.
- Obierz i posiekaj cebulę, a później dodaj ją do słoików.
- Wlej do garnka 2 l wody, ocet, cukier, sól, musztardę i miód. Dokładnie wszystko wymieszaj i poczekaj, aż płyn zacznie wrzeć.
- Zalej słoiki gorącą zalewą i zakręć je. Pasteryzuj przez kwadrans i odstaw słoiki w chłodne, ciemne miejsce.
Sprawdź: Jakie przyprawy do zupy ogórkowej? To nie sól jest najważniejsza. Będą błagać cię o przepis