Kiszone odchodzą do lamusa. Przygotuj ogórki w musztardzie! Nie musisz ich nawet obierać

To ostatni moment na przygotowywanie warzyw w słoiki. Tyczy się to również ogórków, które są świetnym składnikiem wielu przetworów. Zamiast tradycyjnych kiszonych, postaw jeszcze na ogórki w musztardzie. Goście będą pod wrażeniem i poproszą o przepis.

Wciąż jeszcze trwa sezon na przygotowywanie przetworów. Jeśli masz sporo ogórków, warto przeznaczyć je do słoików i dodać do środka musztardę. Wyjdą obłędne w smaku, a co najlepsze, nie potrzebujesz żadnych specjalnych umiejętności. Przygotowanie takiego dodatku jest bowiem banalnie proste. Jaki jest przepis na ogórki w musztardzie ze skórką? Podpowiadamy.

Sprawdź: Ogórki kiszone bez chrzanu. Ten składnik z powodzeniem go zastąpi

Jakie przyprawy do ogórków w musztardzie? Nie potrzebujesz wielu składników

Niektórzy uważają, że ciekawe potrawy wymagają wiele pracy i czasu. Często okazuje się to nieprawdą i tak też jest w przypadku prostych ogórków w musztardzie. Sprawdź, czy masz te produkty w kuchni i przystąp do działania. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 3,5-4 kg niedużych gruntowych ogórków;
  • główka czosnku;
  • 3 średnie cebule;
  • musztarda francuska z ziarnami gorczycy, jeden słoiczek;
  • liść laurowy i ziele angielskie;
  • 2 szklanki octu;
  • 4-5 l wody;
  • 3 łyżki cukru;
  • 3 łyżki soli;
  • 3 łyżki miodu.

Sprawdź: Kiedy ogórki kiszone są zepsute?

Jak zrobić dobre ogórki w musztardzie? To prostsze niż myślisz

Jeśli masz już wszystkie produkty, możesz przejść do działania. Przygotowanie ogórków w musztardzie nie powinno ci zająć wiele czasu.

Sposób przygotowania:

  1. Zalej ogórki zimną wodą i odstaw je na około godzinę, by pozbyć się zanieczyszczeń i nadać im chrupkości.
  2. Opłucz ogórki w chłodnej wodzie i pokrój w ćwiartki.
  3. Układaj ogórki w wyparzonych słoikach. W każdym powinno się znaleźć dodatkowo kilka ząbków czosnku, 2 ziarna ziela angielskiego i 2 liście laurowe.
  4. Obierz i posiekaj cebulę, a później dodaj ją do słoików.
  5. Wlej do garnka 2 l wody, ocet, cukier, sól, musztardę i miód. Dokładnie wszystko wymieszaj i poczekaj, aż płyn zacznie wrzeć.
  6. Zalej słoiki gorącą zalewą i zakręć je. Pasteryzuj przez kwadrans i odstaw słoiki w chłodne, ciemne miejsce.

Sprawdź: Jakie przyprawy do zupy ogórkowej? To nie sól jest najważniejsza. Będą błagać cię o przepis

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo