Kluski śląskie będą miękkie i delikatne jak obłoczek. Sekretem szczypta tego składnika

Kluski śląskie to tradycyjne danie, które, prawidłowo przygotowane, jest miękkie i soczyste. Możesz podać je z ulubionym mięsem i surówką, jednak istota dania kryje się właśnie w kluskach. Wypróbuj najprostszy przepis na kluski śląskie i sprawdź, który składnik jest ich sekretem.

Kluski śląskie charakteryzują się pustą dziurką w środku. Przyrządza się je z mąki ziemniaczanej i ziemniaków, jednak nie każdy wie, co zrobić, by były puszyste jak chmurka. Okazuje się, że sekret tkwi w jednym składniku. To właśnie dzięki niemu kluski śląskie udadzą się tak, że w mig znikną z talerzy.

Sprawdź: Włóż ten owoc do skrzynki z ziemniakami. Nie puszczą kiełków nawet przez 8 tygodni

Czy do klusek śląskich dodaje się jajko? Przyda się, ale inny składnik jest sekretem udanych wyrobów

Możesz dodać do klusek śląskich jajko, jednak inny składnik jest ich sekretem. Mowa o szczypcie proszku do pieczenia, który nie zmieni ich smaku. To właśnie dzięki niemu wyrób będzie puszysty, miękki i lekki. Można nawet stwierdzić, że wyjdzie wręcz idealnie.

Sprawdź: Czy można zamrozić kluski śląskie? Dzięki tej metodzie zachowają świeżość i pyszny smak!

Jak zrobić kluski śląskie krok po kroku? To prostsze niż się wszystkim wydaje

Kluski śląskie królują w polskiej kuchni. Można je przygotować w tak prosty sposób, że uda się to nawet osobom niedoświadczonym w gotowaniu. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków;
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • woda gazowana;
  • szczypta proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i ugotuj ziemniaki do miękkości.
  2. Przeciśnij ziemniaki przez praskę i poczekaj, aż ostygną.
  3. Powoli mieszając, wsypuj do ziemniaków mąkę ziemniaczaną zmieszaną z mąką pszenną i szczyptą proszku do pieczenia.
  4. Dodaj do ciasta jajko i niewielką ilość wody gazowanej. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  5. Formuj kluski z ciasta z dziurką w środku.

Sprawdź: Nie dodawaj więcej jabłka do marchewki. Surówka z innym dodatkiem to niebo w gębie

Ile gotować kluski śląskie po wypłynięciu? Dzięki temu wyjdą idealne

Jeśli chcesz, by twoje kluski śląskie wyszły idealnie, zwróć baczną uwagę na czas gotowania. Gotowe wyroby wrzuć do osolonej, gotującej się wody i poczekaj, aż wypłyną. Gdy się tak stanie, wystarczy poczekać dosłownie dwie minuty, po czym je wyciągnąć. Kluski śląskie podawaj z ulubionym mięsem, sosem i surówkami.

Sprawdź: Robert Makłowicz zdradza przepis na idealne leczo. Im prostsze, tym lepsze

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo