Ten ser słynie z wyjątkowego i bardzo wyrazistego smaku. Mało osób wie jednak o jego imponujących wartościach odżywczych. Ser ten jest zdrowszy od wyrobów z mleka krowiego. Zdecydowanie warto wprowadzić go do swojej diety. Sprawdzi się doskonale jako składnik sałatek czy kanapek.
W Polsce kozi ser nie cieszy się dużą popularnością. Część osób narzeka na jego specyficzny zapach czy zbyt wyrazisty smak. Na świecie ma on jednak wielu fanów. Sery z koziego mleka pochodzą prawdopodobnie z terenów Bliskiego Wschodu. Obecnie produkuje się go również we Francji, Włoszech, Hiszpanii czy Norwegii. Kozi ser jest źródłem wielu składników, które korzystnie wpływają na zdrowie. Warto go jeść z co najmniej kilku powodów.
Sprawdź: Jak zrobić dobry ser do naleśników? Dwa przepisy uwielbiane przez wszystkie dzieci
Dlaczego warto jeść kozi ser?
Nawet niewielka ilość sera koziego dostarcza sporych ilości białka czy tłuszczów. Dodatkowo, znajduje się w nim wapń, który odpowiada za mocne kości i zdrowe zęby. Kozi ser to również źródło magnezu, potasu, żelaza czy wapnia. Jego spożywanie może więc pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie układu krążenia, układu odpornościowego i układu nerwowego. W kozim serze zawarte są również witaminy, takie jak A, E, D i K. Odpowiadają one m.in. za prawidłowe widzenie czy dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo, witamina D zwiększa przyswajalność wapnia oraz fosforu.
Kozi ser polecany jest osobom, które zmagają się z anemią. Mogą go również spożywać osoby, które mają problem z tolerancją serów z mleka krowiego. Kozi ser do diety powinny włączyć również kobiety w ciąży. Zawiera on kwas foliowy, który pozytywnie wpływa na rozwój dziecka. Ser ten posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest odpowiedni dla diabetyków.
Sprawdź: Ten fit deser zrobisz w 5 minut z trzech składników. Więcej nie zjesz lodów czekoladowych
Co przyrządzić z koziego sera?
Kozi ser to doskonały składnik do sałatek. Doskonale komponuje się on z gruszką i orzechami włoskimi. Kozi ser stworzy również ciekawe połączenie w duecie z burakiem lub truskawkami. Tak niestandardowa sałatka z pewnością zaskoczy twoich domowników lub gości. Kozi ser smakuje również świetnie jako składnik kanapek. Możesz dodać do niego figi i nieco miodu. Ser ten można podawać również z wędlinami.
Sprawdź: Ani mąka, ani jajka. Naleśniki z jednego składnika to hit. Szybko się smażą i smakują każdemu