Sernik z rosą siostry Anastazji idealnie nada się na świąteczny stół, ale nie tylko. Puszysta i kremowa warstwa serowa na kruchym spodzie z bezową pianką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jak zrobić najlepszy sernik na świecie?
Gdy sernik się studzi, na wierzchu piany z bezy powstają złote kropelki. Stąd też właśnie wzięła się nazwa sernik z rosą. Szczególną popularnością cieszy się przepis siostry Anastazji. Jej książki kulinarne sprzedają się w milionach egzemplarzy. Dzisiaj przybliżymy jeden z jej przepisów, który z pewnością zasmakuje największym fanom serników.
Sernik z rosą. Przepis siostry Anastazji wychodzi zawsze puszysty
Do ciasta należy przygotować:
- 150 g masła lub margaryny,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 jajka,
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao.
Składniki potrzebne na masę serową to:
- 1,5 kg twarogu sernikowego,
- 5 żółtek,
- 1 jajko,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- 1 szklanka oleju,
- 1/2 szklanki śmietany 30%,
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru,
- opcjonalnie 100 g rodzynek.
Do bezy zaś przyda się:
- 5 białek,
- 4 łyżki cukru pudru.
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do niej po jednym żółtku, nadal ucierając. Wyłączamy mikser, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy składniki do połączenia. Białka ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie łączymy z ciastem i mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem, przekładamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Sprawdź: Czy można zamrozić sernik na zimno? Ta metoda sprawi, że ciasto zachowa lepszą konsystencję!
W międzyczasie możemy zacząć przygotowywać masę. Twaróg miksujemy z żółtkami, jajkiem i cukrami. Dorzucamy skórę z cytryny, olej, budyń i śmietanę. Wyjmujemy z piekarnika ciasto, oprószamy połową kakao, wykładamy masę serową i ponownie pieczemy całość, ale tym razem przez godzinę.
Pod koniec pieczenia zabieramy się za bezę. Białka ubijamy na 3/4 i wówczas zaczynamy dodawać cukier puder łyżka po łyżce. Wyjmujemy blachę z piekarnika, oprószamy pozostałym kakao, wykładamy bezę ubitą na sztywno i pieczemy ponownie przez 20 minut. Po tym czasie ciasto zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Tych błędów się wystrzegaj, a ciasto wyjdzie idealne
Jednym z najczęstszych błędów opadania ciasta jest wkładanie go do nienagrzanego piekarnika. Dotyczy to szczególnie wypieków, do których dodajemy ubite białka. Dobrze jest też jeśli wszystkie składniki są wyjęte z lodówki na minimum 3 godziny przed pieczeniem, aby miały temperaturę pokojową.
Kolejnym błędem jest wyjmowanie ciasta z piekarnika tuż po upieczeniu. Najlepiej jest uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku jeszcze na przynajmniej 30 minut, aby nie doprowadzić do gwałtownej różnicy temperatur.