Kultowy przysmak prl. To danie było uwielbiane nie tylko przez dzieci, dziś mało kto je pamięta kluski

Kultowy przysmak PRL. To danie było uwielbiane nie tylko przez dzieci, dziś mało kto je pamięta

Są takie danie, które już po jednym kęsie czy nawet po zapachu, błyskawicznie przenoszą nas do czasów dzieciństwa. Niektóre kultowe smaki z okresu PRL-u do dziś cieszą się olbrzymią popularnością wśród dorosłych, którzy z sentymentem wracają do tych nieco już zapomnianych specjałów. Jedna z takich potraw była szczególnie znana i lubiana, jeszcze 40 lat temu zajadały się nią nie tylko dzieci. Czy znasz ten kultowy smak?

Tym daniem wszyscy zajadali się w czasach PRL

W okresie PRL szczególną popularnością cieszyły się proste przepisy, które przygotowywało się szybko i nie wymagały dodatku żadnych wymyślnych składników. Powodem były przede wszystkim braki towarów w sklepach. Dlatego tak często na polskich stołach gościły potrawy, których podstawę stanowiły mąką lub/i ziemniaki.

Jednym z takich popularnych dań były czarne kluski. Sekret ich nietypowej barwy tkwił w doborze składników. Do przygotowania wykorzystywało się bowiem surowe ziemniaki, które łączyło się z tymi ugotowanymi.

Zobacz: Stopnie pokrewieństwa, czyli kto jest kim w rodzinie. Niektóre określenia mogą Cię zaskoczyć

Jak zrobić czarne kluski? Poznaj sprawdzony przepis

Czarnymi kluskami w okresie PRL-u zajadano się szczególnie na terenie Śląska. Ich niezwykła barwa odróżniała je od tradycyjnych klusek śląskich, miały też nieco inny smak. Często królowały na stołach i były chętnie jedzone zarówno ze śmietaną czy skwarkami, jak i z mięsem, np. kotletami mielonymi.

Poniżej przepis pochodzący ze strony skutecznie.tv:

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 całe jajko
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 1 cebula + 2-3 plastry wędzonego boczku lub słoniny do omaszczenia klusek
    (w wersji bezmięsnej można podmienić na olej lub oliwę)
  • 3/4 kg kiszonej kapusty
  • 2-3 plastry wędzonego boczku lub słoniny,
  • 1 liść laurowy
    kilka kulek ziela angielskiego lub 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ok. 200 ml wody do duszenia kapusty (+ w razie potrzeby więcej do podlewania w trakcie duszenia)

Sposób przygotowania w poniższym filmie:

Sprawdź też: