Są takie danie, które już po jednym kęsie czy nawet po zapachu, błyskawicznie przenoszą nas do czasów dzieciństwa. Niektóre kultowe smaki z okresu PRL-u do dziś cieszą się olbrzymią popularnością wśród dorosłych, którzy z sentymentem wracają do tych nieco już zapomnianych specjałów. Jedna z takich potraw była szczególnie znana i lubiana, jeszcze 40 lat temu zajadały się nią nie tylko dzieci. Czy znasz ten kultowy smak?
Tym daniem wszyscy zajadali się w czasach PRL
W okresie PRL szczególną popularnością cieszyły się proste przepisy, które przygotowywało się szybko i nie wymagały dodatku żadnych wymyślnych składników. Powodem były przede wszystkim braki towarów w sklepach. Dlatego tak często na polskich stołach gościły potrawy, których podstawę stanowiły mąką lub/i ziemniaki.
Jednym z takich popularnych dań były czarne kluski. Sekret ich nietypowej barwy tkwił w doborze składników. Do przygotowania wykorzystywało się bowiem surowe ziemniaki, które łączyło się z tymi ugotowanymi.
Zobacz: Stopnie pokrewieństwa, czyli kto jest kim w rodzinie. Niektóre określenia mogą Cię zaskoczyć
Jak zrobić czarne kluski? Poznaj sprawdzony przepis
Czarnymi kluskami w okresie PRL-u zajadano się szczególnie na terenie Śląska. Ich niezwykła barwa odróżniała je od tradycyjnych klusek śląskich, miały też nieco inny smak. Często królowały na stołach i były chętnie jedzone zarówno ze śmietaną czy skwarkami, jak i z mięsem, np. kotletami mielonymi.
Poniżej przepis pochodzący ze strony skutecznie.tv:
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1 całe jajko
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- 1 cebula + 2-3 plastry wędzonego boczku lub słoniny do omaszczenia klusek
(w wersji bezmięsnej można podmienić na olej lub oliwę) - 3/4 kg kiszonej kapusty
- 2-3 plastry wędzonego boczku lub słoniny,
- 1 liść laurowy
kilka kulek ziela angielskiego lub 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego - ok. 200 ml wody do duszenia kapusty (+ w razie potrzeby więcej do podlewania w trakcie duszenia)
Sposób przygotowania w poniższym filmie:
Sprawdź też: