Kwas foliowy – właściwości, zastosowanie

Kwas foliowy pełni w naszym organizmie niezwykle istotne funkcje. Wpływa na prawidłową budowę i rozwój komórek, pozwala zachować dobre samopoczucie i wspiera zdrowie naszych włosów i paznokci (jest obecny w suplemencie diety Vitapil). Ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć kwasu foliowego, bardzo ważna jest odpowiednia dieta i wspomagająca suplementacja. Skąd możemy czerpać moc kwasu foliowego? Kto powinien zwrócić szczególną uwagę na poziom kwasu foliowego w organizmie?

Zdrowie i dobre samopoczucie – właściwości kwasu foliowego

Kwas foliowy, zwany również witaminą B9 (a także witaminą B11 czy folacyną), jest potrzebny do prawidłowego rozwoju wszystkich komórek naszego ciała – niezależnie od wieku. Praktycznie każdy z nas może cierpieć z powodu niedoboru tej substancji – nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować witaminy B9. Dlatego też tak ważne jest, aby uwzględniać w naszej diecie produkty, które pomogą nam uzupełnić zapotrzebowanie na tę substancję. 

Kwas foliowy bierze również udział w procesie, podczas którego powstają i dojrzewają krwinki czerwone, dlatego niedobór tej substancji może doprowadzić do problemów z anemią. Niektóre badania prowadzone na temat właściwości i zastosowania kwasu foliowego wykazują również, że witamina B9 może chronić nasz organizm przed rozwojem nowotworów. 

Należy również wspomnieć o tym, że kwas foliowy wpływa na poziom homocysteiny – aminokwasu, od którego zależy stan naszego zdrowia. Podwyższona obecność tej substancji w naszym organizmie może prowadzić do chorób serca i układu krwionośnego. Kwas foliowy bierze udział w procesach przetwarzających homocysteinę w cysteinę (występującą 

w keratynie włosów) oraz metioninę, z której ostatecznie powstaje serotoniną – odpowiadającą za relaksujący sen oraz zwiększoną aktywność. 

Skąd możemy czerpać kwas foliowy? 

Skoro wiemy już, że kwas foliowy jest niezwykle potrzebnym i pożytecznym związkiem chemicznym, musimy dowiedzieć się, w jaki sposób możemy zadbać o prawidłowy poziom tej substancji w naszym organizmie. 

Kwas foliowy występuje w tkankach wielu roślin i zwierząt, po raz pierwszy wyodrębniono go z liści szpinaku i do dziś uważa się tę roślinę za główne źródło witaminy B9. Zjadając szpinak, szczególnie surowy, niepoddany obróbce termicznej, możemy mieć pewność, że dostarczamy swojemu organizmowi, w tym włosom, dużo dobra w postaci kwasu foliowego, ale również żelaza. 

Witaminę B9 znajdziemy również w innych zielonych warzywach i owocach, na przykład w brokułach, szparagach, sałacie, brukselce oraz awokado. Możemy dostarczać sobie kwasu foliowego, zjadając również inne smaczne produkty takie jak kalafior, jajka, pszenicę, orzechy, pomarańcze i banany. 

Warto jednak pamiętać o tym, że wymienione wyżej produkty tracą nawet od 50 do 80% zawartości kwasu foliowego pod wpływem obróbki termicznej. Dlatego o ile to możliwe, starajmy się korzystać z surowych warzyw i owoców – na przykład w sałatce czy zmiksowanym shake’u. 

Czy wiedziałaś, że…? 

Nasz organizm jest w stanie przyswoić kwas foliowy z przyjmowanego pożywienia tylko w 50%, dlatego nawet jeśli nasza dieta jest bogata w witaminę B9 powinniśmy zastanowić się nad dodatkową suplementacją – skorzystajmy w tym celu z konsultacji z naszym lekarzem. 

Kwas foliowy dla kobiet w ciąży 

Ponieważ jest to substancja, która ma istotną rolę w prawidłowym rozwoju komórek organizmu, każda kobieta planująca ciążę lub znajdująca się w trakcie ciąży, powinna suplementować kwas foliowy. Większość lekarzy zaleca suplementację witaminy B9 wszystkim kobietom w wieku rozrodczym, które chciałyby zostać mamami. 

Kwas foliowy wpływa na rozwój cewy nerwowej, która warunkuje między innymi prawidłową budowę mózgu i rdzenia kręgowego dziecka. Co więcej, ta substancja chroni również przed problemami z łożyskiem, poronieniem czy krwotokami. 

Pamiętajmy również, że w przypadku przyszłych rodziców suplementacja kwasu foliowego nie dotyczy tylko mamy dziecka. Mężczyźni również powinni suplementować kwas foliowy, tak aby nasienie było zdrowsze. 

Każdą dodatkową suplementację, szczególnie w czasie ciąży powinniśmy skonsultować z lekarzem, który dopasuje dawkę suplementu do naszych indywidualnych potrzeb. 

Kwas foliowy jest składnikiem suplementów diety Vitapil. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, wejdź na https://vitapil.pl. Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Zdrowie w ciąży

Cynk w ciąży

Mikroelementy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu w dosłownie każdych warunkach, a gdy mówimy o organizmie osłabionym i rozwijającym się, zapotrzebowanie na mikroskładniki znacząco wzrasta. Wynika z tego, że witaminy...

Czytaj dalej →
Zdrowie w ciąży

Opryszczka wargowa w ciąży a noworodek

Opryszczka wargowa w ciąży: wirus nie musi być groźny Opryszczka wargowa w ciąży niejednokrotnie  bardzo stresuje przyszłe mamy. Większość kobiet panikuje, ale tak naprawdę nie ma do tego żadnych powodów....

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka, Zdrowie w ciąży

Rotawirus: Szkoła przetrwania

Gdy rotawirus dopada mamę i dziecko Leki homeopatyczne, czopki przeciwwymiotne dla dzieci, probiotyki – istnieje wiele sposobów na radzenie sobie z zarażeniem rotawirusami, które najsilniej atakują jesienią i zimą. To...

Czytaj dalej →
Zdrowie w ciąży

Rzucawka porodowa

Rzucawka to groźny stan, który może zakończyć się nawet przedwczesnym porodem, śmiercią dziecka, a także śmiercią przyszłej mamy. Jakie są jej powody i co należy robić w przypadku wystąpienia jej...

Czytaj dalej →
Badania w ciąży, Zdrowie w ciąży

MCHC: badanie, normy, leczenie

MCHC jest jednym z parametrów oznaczanych w ramach podstawowej morfologii krwi. To wskaźnik średniego stężenia hemoglobiny w erytrocytach. Wyniki odbiegające od wartości prawidłowych wskazują na prawdopodobieństwo występowania w organizmie m.in....

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general