Najlepsza mizeria na zimę do słoików bez octu. Smak lata zamknięty w szkle natural pickled cucumber in jar with herbs 2023 02 10 09 53 21 utc 1 1

Najlepsza mizeria na zimę do słoików bez octu. Smak lata zamknięty w szkle

Ogórki na mizerię do słoików bez octu są banalnie proste w przygotowaniu, a smakują obłędnie. Zdradzamy przepis, który robi się błyskawicznie.

Słoiki na zimę bez dodatku octu? Z tą mizerią to możliwe! Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również urozmaici smak kanapek. Przepis jest bardzo prosty, więc każdy sobie z nim poradzi.

Sprawdź: Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!

Mizeria do słoików bez octu na zimę. Przepis krok po kroku

Do przygotowania takiej mizerii są potrzebne trzy składniki, a mianowicie: ogórki gruntowe, sól i woda. Ilość jest zależna od tego, ile słoików chcemy przygotować. W pierwszej kolejności trzeba bowiem pokroić ogórki w plasterki i zalać zimą wodą z dodatkiem 3 łyżek soli kamiennej. Tak zostawiamy je na 2 godziny. Po tym czasie odcedzamy, płuczemy i zaczynamy układać w słoikach. Należy to robić warstwami 3 cm ogórków w plastrach, 2 cm soli, przy czym na wierzchu powinna znajdować się ostatecznie sól. Opcjonalnie można dorzucić kilka ziaren pieprzu. Zimą trzeba jedynie pamiętać, aby po otwarciu pomoczyć mizerię 20 min w zimnej wodzie, aby wypłukać z niej nadmiar soli.

Sprawdź: Czy można dolać wody do ogórków kiszonych? “Kipiące” słoiki da się uratować! Wystarczy jeden sposób

Co można zrobić z ogórków gruntowych? Wypróbuj przepis na ogórki watykańskie

Jeśli mimo przygotowania mizerii, nadal masz nadmiar ogórków gruntowych, to przygotuj:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych,
  • 1 łyżkę soli,
  • 0,5 kg cukru,
  • szklanki octu,
  • 3/4 szklanki wody,
  • rodzynki,
  • czarny pieprz ziarnisty,
  • czosnek,
  • koper.

Ogórki przekrój na ćwiartki, wrzuć do miski, posyp solą i zostaw na 2 godziny. Później zacznij przygotowywać zalewę, a więc ugotuj wodę z octem i cukrem. Do słoika wrzuć rodzynki, pieprz, czosnek, koper i ułóż ciasno odsączone ogórki. Zalej przygotowaną zalewą i zawekuj. Gdy już to zrobisz, odstaw słoiki do góry dnem na 24 godziny i gotowe.

Sprawdź: Zimną czy ciepłą? Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Przez jeden błąd stracą cały smak