Ogórki odejdą w odstawkę, bo teraz kisi się czosnek. Warzywo zaskoczy smakiem i bogactwem witamin

Przyjęło się, że w słoikach najczęściej kisimy ogórki. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że równie pyszny będzie ukiszony czosnek. Przygotowanie takiego dodatku do wielu dań jest banalnie proste i nie zabierze ci wiele czasu. Jak zrobić czosnek w słoiku?

Kiszony czosnek jest świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek i innych potraw. Można też jeść go prosto ze słoika. Tak przygotowane warzywo jest prawdziwą skarbnicą witamin, dlatego warto poświęcić mu uwagę i odpowiednio zrobić je w słoiki. Sprawdź, jak przygotować kiszony czosnek.

Sprawdź: Przechowywanie czosnku – Jak przechowywać czosnek?

Na co pomaga kiszony czosnek? Ma wiele pozytywnych właściwości

Czosnek wykorzystuje się w medycynie już od wielu lat. Jeszcze przed rozwinięciem się medycyny, z jaką mamy do czynienia dzisiaj, warzywo stosowane było jako środek do leczenia chorób zakaźnych i przeciwpasożytniczo. Ukiszony czosnek zadziała też jak naturalny probiotyk. Zahamuje rozwój niekorzystnych dla organizmu grzybów i bakterii, a także wspomoże układ odpornościowy i wpłynie pozytywnie na działanie jelit. Okazuje się, że przygotowanie kiszonego czosnku jest bardzo łatwe.

Sprawdź: Małosolne i kiszone odchodzą w odstawkę. Zrób ogórki watykańskie! Sekret tkwi w 1 składniku

Jak się robi kiszony czosnek? Nie zajmie ci to wiele czasu

Kiszony czosnek z pewnością znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go samodzielnie w domu. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 10 główek czosnku;
  • korzeń chrzanu;
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego;
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu;
  • 1 łyżeczka gorczycy;
  • liście laurowe;
  • 2 łodygi suszonego kopru;
  • plastry cebuli (opcjonalnie);
  • 2 l wody;
  • 2 łyżki soli kamiennej.

Sposób przygotowania:

  1. Wyparz dokładnie słoiki i ułóż na ich dnie kawałki korzenia chrzanu, plastry cebuli, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, liście laurowe, suszony koper i cebulę.
  2. Umieść ciasno w słoikach obrany i podzielony na ząbki czosnek.
  3. Zagotuj wodę z solą i zalej słoiki gorącą zalewą do całkowitego przykrycia ich zawartości.
  4. Zamknij słoiki i odstaw w zacienione i chłodne miejsce.
  5. Odczekaj około 2 tygodnie i ciesz się ukiszonym czosnkiem.

Jak długo można przechowywać kiszony czosnek? Na to należy zwrócić uwagę

Należy mieć na uwadze, że przetwory powinno się spożywać na bieżąco. Niektóre z nich mimo przechowywania w słoiku z czasem mogą zacząć się psuć. W przypadku ukiszonego czosnku możesz trzymać go w chłodnym i zacienionym miejscu nawet przez około 1 rok.

Sprawdź: Idealna mizeria? Przepis nie jest trudny. Wystarczy nie pominąć jednego kroku

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo