Zdarza się, że przy drzwiach czekają niezapowiedziani goście, a lodówka świeci pustkami. To dobry moment na przygotowanie ekspresowej zapiekanki, którą nakarmisz nie tylko gości, ale i domowników. Jak zrobić najprostszą zapiekankę? Podpowiadamy.
Warto znać przepisz na szybką zapiekankę. Nie dość, że zasmakuje praktycznie każdemu, to jeszcze jest tania i przygotujesz ją naprawdę szybko. Wystarczy, że masz w domu ziemniaki i kilka innych produktów. Jak zrobić prostą zapiekankę? Zrób ją w ten sposób, a już nigdy nie przyrządzisz inaczej.
Sprawdź: Uformujcie kulkę i dodajcie farsz. Domowe łódeczki ziemniaczane będą hitem w waszym domu
Jak zrobić najprostszą zapiekankę z ziemniaków? Wystarczy kilka produktów
Wiele osób ma własne triki na przygotowanie zapiekanki z ziemniaków. Choć czasem o niej zapominamy, warto od czasu do czasu odświeżyć przepis i przyrządzić ją ponownie. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, dlatego to dobry sposób na pożywny obiad dla zabieganych. Co będzie ci potrzebne?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 1 średnia cebula;
- 200 g mielonego mięsa (sprawdzi się wieprzowina lub wołowina);
- 2 pomidory lub passata pomidorowa;
- ulubiony ser żółty;
- sól i pieprz do smaku;
- olej lub oliwa.
Sposób przygotowania:
- Obierz cebule i pokrój w ulubiony kształt. Następnie usmaż je na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Obierz pomidory, pokrój je w kostkę i dodaj na patelnię. Jeśli nie masz pomidorów, dodaj niewielką ilość passaty.
- Dopraw warzywa solą i pieprzem.
- Dodaj mięso mielone i smaż je przez 10 minut.
- Umyj ziemniaki i pokrój je w grubsze plastry. Podsmażaj na niewielkiej ilości tłuszczu, aż zmiękną.
- Wyłóż dno naczynia żaroodpornego ziemniakami. Dodaj mięso mielone z warzywami i starty na grubych oczkach ser. Wyłóż kolejną warstwę ziemniaków i podsyp danie serem z wierzchu.
- Piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Sprawdź: Ani ziemniaki, ani cukinia. Placki z innego warzywa biją je na głowę. Smak to poezja
Co na zapiekankę z ziemniakami? Zasmakuje wam z tym sosem
Domowa zapiekanka będzie świetnie smakować z sosem czosnkowym domowej roboty. Przygotujesz go bardzo łatwo. Obierz dwa ząbki czosnku, przeciśnij je przez praskę i włóż do miseczki. Dodaj 3 łyżki jogurtu naturalnego i 1 łyżkę majonezu. Dosyp niewielką ilość suszonego oregano lub bazylii, dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj.