Ten trik zdradziła mi sąsiadka. Zapomnij o klasyce i zrób kotlety po kijowsku! Rozpływają się w ustach
Znamy go również pod nazwą kotlet de volaille (dewolaj). W innych miejscach jest z kolei znany właśnie jako kotlet po kijowsku. Choć można przygotować go na różne sposoby, w oryginalnej wersji znajdziesz panierowaną pierś z kurczaka i masło. Jak zrobić kotlety po kijowsku? Podpowiadamy.

Ojczyzną kotletów po kijowsku jest Ukraina, jednak i we Francji mają swoją wersję dania. Kotlet charakteryzuje się smacznym aromatem, soczystością i wypływającym ze środka doprawionym masłem. Swoją wersję dania zdradziła mi jakiś czas temu sąsiadka i od tamtej pory nie wyobrażamy sobie w domu innych kotletów na niedzielę.
Sprawdź: Co zamiast bułki do mielonych? Te zamienniki sprawdzą się idealnie
Co to jest kotlet po kijowsku? Sprawdź, czego potrzebujesz
Choć w moim domu przez lata królowały klasyczne kotlety, jakiś czas się to zmieniło i teraz regularnie na stole goszczą kotlety po kijowsku. Według mojej sąsiadki przygotowanie potrawy jest niesamowicie proste. Nie dość, że nie jest czasochłonne i pracochłonne, jak się to niektórym wydaje, to jeszcze nie potrzeba wyszukanych składników. Co będzie ci potrzebne? Do przygotowania kotletów po kijowsku przygotuj przede wszystkim mięso drobiowe dobrej jakości. Do klasycznego obiadu prawdopodobnie wystarczą ci dwie piersi z kurczaka, około 150 g masła, ulubione zioła, sok z cytryny, sól, mielony pieprz, 3 jajka, bułka tarta, mąka i masło klarowane do smażenia.
Sprawdź: Jak podgrzać kotlety schabowe, aby zachowały pyszny smak? Wypróbuj te sposoby
Jak zrobić kotlet kijowski? Dopraw, zawiń, usmaż i ciesz się smakiem
Kotlety po kijowsku zyskały popularność w Polsce w okresie międzywojennym, a później zostały na jakiś czas zapomniane. Teraz najczęściej serwuje się je na przyjęciach, takich jak wesela, chrzciny itd. Sekret kotletów po kijowsku polega na delikatnym rozbiciu mięsa, doprawieniu go solą oraz pieprzem, schłodzeniu, a później zawinięciu w środku pokrojonego, zimnego masła. Później wystarczy panierować kotlet w mące, jajku i bułce tartej, i smażyć na maśle klarowanym ze wszystkich stron na złoty kolor. Klasyczne masło w kotlecie może nie być zbyt wyraziste, dlatego warto wcześniej połączyć je z ziołami, sokiem z cytryny i ulubionymi przeprawami, a następnie schłodzić. Gotowe kotlety po kijowsku warto podawać z gotowanymi ziemniakami i glazurowaną marchewką.
Sprawdź: Dodaj raz, a smak cię zaskoczy. Tajemnica mielonych Magdy Gessler
Dobre wieści dla seniorów! Co najmniej 200 zł więcej miesięcznie i nawet 3500 zł dodatków już w 2024 roku
Polki “masłują” włosy na potęgę. Ta maska w 15 minut zastąpi drogą wizytę u fryzjera
Zalej ziemniaki mlekiem i upiecz w piekarniku. Zapiekanka będzie gotowa w 20 minut
Spotęguj piękno razy kilka. Rozmnóż magnolię z gałązki i wzbogać swój ogród
Kluski śląskie będą miękkie i delikatne jak obłoczek. Sekretem szczypta tego składnika
Czy seniorzy wiedzą, co podpisują? Mieszkanie za rentę, czyli senior na umowie dożywocia
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Ten trik zdradziła mi sąsiadka. Zapomnij o klasyce i zrób kotlety po kijowsku! Rozpływają się w ustach
Sukienka dla świadkowej
Wybór sukienki dla świadkowej jest sporym wyzwaniem. Zwraca ona na siebie uwagę prawie tak samo jak Panna Młoda. Sukienka musi być więc elegancka i nietuzinkowa. Sukienka dla świadkowej Zostałaś poproszona...
Czytaj dalej →Jak przystroić dom Panny Młodej?
Przystrojenie domu Panny Młodej oraz ewentualnie Pana Młodego leży w kwestii świadków. Przynajmniej taka jest tradycja. Nie musimy się jej sztywno trzymać. Często zdarza się, że to sami zainteresowani, czyli...
Czytaj dalej →Śledzik Niemowlaka
Śledzik Niemowlaka Nie pamiętasz o której godzinie zasnęło Twoje dziecko? Czy przed ostatnim karmieniem w butelce było 60 czy 40 ml pokarmu? Czy pieluszkę zmieniałaś godzinę czy trzy godziny temu?...
Czytaj dalej →