Zetrzyj na tarce i wrzuć do wrzątku. Cała rodzina się naje i jeszcze poprosi o dokładkę

W mojej kuchni nie może zabraknąć tego dania. Nie dość, że jest tanie, to jeszcze przygotowuje się je niesamowicie szybko i smakuje praktycznie każdemu. Jak się robi szare kluchy? Podpowiadamy.

Szare kluski pamiętam jeszcze z dzieciństwa, gdy przygotowywała je dla mnie mama. Zdarzało się, że nie miała wiele czasu na stanie w kuchni, dlatego był to jej sposób na szybkie i tanie danie dla całej rodziny. Kilka dodatków do klusek sprawiało, że smakowały obłędnie i każdy zajadał się nimi praktycznie bez umiaru.

Sprawdź: Jak podgrzać kotlety schabowe, aby zachowały pyszny smak? Wypróbuj te sposoby

Skąd pochodzą szare kluchy? Goszczą na stołach od dawna

Szare kluski wywodzą się prawdopodobnie z kuchni wielkopolskiej. Jak i wszystko inne, z czasem danie ulegało wielu modyfikacjom, a i dziś można je przyrządzić na różne sposoby. Do szarych klusek potrzebujesz przede wszystkim surowych ziemniaków, które należy zetrzeć na tarce. To właśnie dzięki nim wybrano nazwę szare kluchy. Wszystko ze względu na późniejszą barwę kartofli.

Sprawdź: Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?

Jak długo gotuje się szare kluchy? Przygotuj ciasto i zrób ekspresowy obiad

Do przygotowania szarych klusek nie potrzebujesz wielu składników ani czasu. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 1 kg surowych ziemniaków (najlepiej typ C – mączyste);
  • 2 szklanki pszennej mąki;
  • 2 jajka kurze;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • olej;
  • sól do smaku.

Sprawdź: Czy można zamrozić kluski śląskie? Dzięki tej metodzie zachowają świeżość i pyszny smak!

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i umyj je w zimnej wodzie.
  2. Zetrzyj czyste ziemniaki na tarce o grubych oczkach i włóż je do miski.
  3. Posól ziemniaki – wystarczy około pół łyżeczki soli. Odczekaj, aż puszczą wodę i pozbądź się jej przy pomocy sitka lub bawełnianej ściereczki.
  4. Dodaj do ziemniaków jajka i mąkę pszenną.
  5. Mieszaj masę i stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną. Masa powinna być gęsta.
  6. Wlej do garnka wodę, dodaj trochę soli i oleju. Włącz palnik.
  7. Gdy woda się zagotuje, wykładaj łyżką stołową niewielką ilość masy i wyjmuj kluski około 4-5 minut po wypłynięciu na powierzchnię.
  8. Pozbywaj się nadmiaru wody z klusek i przekładaj je na talerze.
  9. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ze smażoną cebulką i boczkiem lub ze śmietaną.

Sprawdź: Zetrzyj ziemniaki na placki 2 razy szybciej. Później dodaj jedną łyżkę, a nie będą piły oleju

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo