Wielkanoc Cię zaskoczyła? Spokojnie, to się często zdarza. Zwłaszcza wśród młodych rodziców. Dla tych, których Święta ponownie zaskoczyły oraz dla tych, którzy nie czują się mistrzami w swojej kuchni, wspólnie z firmą Krakus przygotowaliśmy dwa przepisy na szybki i pyszny żurek wielkanocny.
Żurek wielkanocny z pulpecikami z białej kiełbasy i chrzanem
Składniki (na 4-6 porcji):
- 300 ml Koncentratu Żurku Krakus na naturalnym zakwasie
- ok. 900 ml wywaru warzywnego (lub 900 ml wywaru z ugotowanych pulpetów)
- 1–2 łyżki chrzanu Krakus
- 6 białych kiełbas (surowych)
- 2 łyżki drobno pokrojonego majeranku świeżego lub 1 łyżka suszonego
- 3 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka śmietany do zupy (opcjonalnie)
- ugotowane na półtwardo jajka
- świeży majeranek do przybrania (+1/2 łyżeczki majeranku do dodania do zupy) lub inne zioło, np. koperek
- pieprz, sól, czosnek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania żurku z pulpecikami
- Wyciągamy mięso z kiełbasek białych. Dodajemy majeranek i jeżeli mięso jest zbyt mało doprawione, posypujemy pieprzem oraz tartym czosnkiem, ewentualnie solą.
- Całość mieszamy i formujemy malutkie pulpeciki.
- Zagotowujemy 1 litr wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pulpety. Gotujemy 12 minut.
- Dodajemy do garnka Koncentrat Żurku Krakus na naturalnym zakwasie oraz chrzan Krakus. Zagotowujemy.
- Ewentualnie doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem.
- Zupę rozlewamy na talerze, dodajemy połówki jajek, pokrojoną marchewkę pozostałą z wywaru oraz ozdabiamy świeżym majerankiem.
Żurek wielkanocny z grzankami i chipsami z szynki
Składniki (na 4 porcje):
- Żurek Krakus na naturalnym zakwasie – 1 litr (1 karton)
- kromki jasnego chleba – 4 sztuki
- szynka w plastrach – 8 sztuk
- masło klarowane – 2 czubate łyżki
Sposób przygotowania żurku z grzankami
- Chleb kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym.
- Plastry szynki zwijamy w rulonik i pieczemy około 7-8 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
- Żurek wlewamy do garnuszka, dodajemy suszony majeranek, podgrzewamy i rozlewamy na talerze.
- Podajemy z grzankami i chipsami z szynki.
Regionalne oblicza wielkanocnej tradycji
W czasie Wielkanocy na naszych stołach królują tradycyjne, dobrze znane potrawy. Nie oznacza to jednak, że świąteczne menu w poszczególnych regionach Polski wygląda identycznie. Wielkanocny żurek niejedno ma imię.. Oto kilka przykładów!
- Żurek świętokrzyski – wyróżnia go sposób podania. Żurek podaje się z jajkiem pokrojonym na cztery części oraz chrzanem i bułką (ta również znajduje się w zupie). Na koniec żurek posypuje się koperkiem.
- Żurek kujawski – na Kujawach króluje tradycyjny żurek z kiełbasą i jajkiem, który podaje się w wydrążonym chlebie lub bułce.
- Żurek benedyktyński – Benedyktyni w Tyńcu (okolice Krakowa) podają – co zaskakujące – żurek z kiełbasą i twarogiem (pokrojonym i wrzuconym do zupy).
- Żurek żeniaty – to śląska wersja żuru, która jest bardzo sycąca. Ten rodzaj żurku przygotowanego na bazie wędzonych żeberek i wędzonego boczku podaje się z ziemniakami i kiełbasą.
- Żurek podhalański – na Podhalu na wielkanocnym stole gości tradycyjny żurek na zakwasie z kiełbasą i majerankiem oraz dodatkiem wędzonego oscypka.
A na Waszym stole jaki żurek będzie królował w tym roku?