Żurek wielkanocny w dwóch wersjach "na szybko" prosty szybki zurek wielkanocny

Żurek wielkanocny w dwóch wersjach „na szybko”

Wielkanoc Cię zaskoczyła? Spokojnie, to się często zdarza. Zwłaszcza wśród młodych rodziców. Dla tych, których Święta ponownie zaskoczyły oraz dla tych, którzy nie czują się mistrzami w swojej kuchni, wspólnie z firmą Krakus przygotowaliśmy dwa przepisy na szybki i pyszny żurek wielkanocny.

Żurek wielkanocny z pulpecikami z białej kiełbasy i chrzanem

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 300 ml Koncentratu Żurku Krakus na naturalnym zakwasie
  • ok. 900 ml wywaru warzywnego (lub 900 ml wywaru z ugotowanych pulpetów)
  • 1–2 łyżki chrzanu Krakus
  • 6 białych kiełbas (surowych)
  • 2 łyżki drobno pokrojonego majeranku świeżego lub 1 łyżka suszonego
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka śmietany do zupy (opcjonalnie)
  • ugotowane na półtwardo jajka
  • świeży majeranek do przybrania (+1/2 łyżeczki majeranku do dodania do zupy) lub inne zioło, np. koperek
  • pieprz, sól, czosnek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania żurku z pulpecikami

  1. Wyciągamy mięso z kiełbasek białych. Dodajemy majeranek i jeżeli mięso jest zbyt mało doprawione, posypujemy pieprzem oraz tartym czosnkiem, ewentualnie solą.
  2. Całość mieszamy i formujemy malutkie pulpeciki.
  3. Zagotowujemy 1 litr wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pulpety. Gotujemy 12 minut.
  4. Dodajemy do garnka Koncentrat Żurku Krakus na naturalnym zakwasie oraz chrzan Krakus. Zagotowujemy.
  5. Ewentualnie doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem.
  6. Zupę rozlewamy na talerze, dodajemy połówki jajek, pokrojoną marchewkę pozostałą z wywaru oraz ozdabiamy świeżym majerankiem.

Żurek z pulpecikami

Żurek wielkanocny z grzankami i chipsami z szynki

Składniki (na 4 porcje):

  • Żurek Krakus na naturalnym zakwasie – 1 litr (1 karton)
  • kromki jasnego chleba – 4 sztuki
  • szynka w plastrach – 8 sztuk
  • masło klarowane – 2 czubate łyżki

Sposób przygotowania żurku z grzankami

  1. Chleb kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym.
  2. Plastry szynki zwijamy w rulonik i pieczemy około 7-8 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
  3. Żurek wlewamy do garnuszka, dodajemy suszony majeranek, podgrzewamy i rozlewamy na talerze.
  4. Podajemy z grzankami i chipsami z szynki.

Żurek z grzankami

Regionalne oblicza wielkanocnej tradycji

W czasie Wielkanocy na naszych stołach królują tradycyjne, dobrze znane potrawy. Nie oznacza to jednak, że świąteczne menu w poszczególnych regionach Polski wygląda identycznie. Wielkanocny żurek niejedno ma imię.. Oto kilka przykładów!

  • Żurek świętokrzyski – wyróżnia go sposób podania. Żurek podaje się z jajkiem pokrojonym na cztery części oraz chrzanem i bułką (ta również znajduje się w zupie). Na koniec żurek posypuje się koperkiem.
  • Żurek kujawski – na Kujawach króluje tradycyjny żurek z kiełbasą i jajkiem, który podaje się w wydrążonym chlebie lub bułce.
  • Żurek benedyktyński – Benedyktyni w Tyńcu (okolice Krakowa) podają – co zaskakujące – żurek z kiełbasą i twarogiem (pokrojonym i wrzuconym do zupy).
  • Żurek żeniaty – to śląska wersja żuru, która jest bardzo sycąca. Ten rodzaj żurku przygotowanego na bazie wędzonych żeberek i wędzonego boczku podaje się z ziemniakami i kiełbasą.
  • Żurek podhalański – na Podhalu na wielkanocnym stole gości tradycyjny żurek na zakwasie z kiełbasą i majerankiem oraz dodatkiem wędzonego oscypka.

A na Waszym stole jaki żurek będzie królował w tym roku?