Czy można jeść jajka w ciąży? [jajecznica, jajka na miękko, sadzone i nie tylko]
Jedzenie jajek w ciąży wydaje się nieco kontrowersyjnym tematem. Zdania są podzielone, co przyszła mama może zobaczyć na wielu forach internetowych, a także usłyszeć od swoich koleżanek, ciotek i babć. Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę, że ciąża to czas, w którym kobieta powinna zwracać szczególną uwagę na to, co znajduje się w jej jadłospisie. Zatem, czy można jeść jajka w ciąży? Rozwiewamy wątpliwości!
- Jajo kurze jest źródłem wielu składników odżywczych, które dobrze wpływają na rozwój płodu. Zawarte są w nim przede wszystkim białko, “dobre” tłuszcze, witaminy A, D, B, magnez, wapń, luteina i cholina.
- Jajka należy kupować ze sprawdzonych źródeł. Powinny one być oznaczone odpowiednio cyfrą 1 lub 0 (od kur hodowanych na wolnym wybiegu lub ekologicznie).
- W ciąży można jeść jajko ugotowane na miękko, na twardo, sadzone i jajecznicę. Dwa ostatnie dania należy spożywać nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu.
- Kobieta w ciąży nie powinna jeść surowych jaj.
Jedzenie jajek w ciąży: czy jest bezpieczne?
Niejedna kobieta poczuła przynajmniej raz apetyt i chęć na jajka w ciąży – smażone, na miękko, na twardo lub sadzone. I zapewne niejedna kobieta zanim po nie sięgnęła zastanowiła się, czy takie danie jest w ogóle dozwolone. Na forach przeznaczonych dla przyszłych mam zdania są podzielone. Natomiast prawda jest taka, że lekarze ginekolodzy i dietetycy uważają, że jedzenie jajek w ciąży jest jak najbardziej wskazane. Trzeba tylko wiedzieć, jak postępować, aby uniknąć zakażenia chorobotwórczymi drobnoustrojami.
Jajo kurze jest produktem, który dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego rozwoju i funkcjonowania oraz wzmacnia kondycję. Przeciętnie jedno waży około 50 gram. Składa się z 75% wody, 13% białka, 10% tłuszczu i 2% węglowodanów. Jajko kurze ma średnio 72 kalorie. Znajdują się w nim:
- witaminy A, D i B,
- fosfor,
- potas,
- wapń,
- selen,
- magnez,
- kwasy omega-3 i omega-6.
Jajo jest dla kobiety ciężarnej źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, które służy optymalnemu rozwojowi i wzrostowi płodu, a tym samym obniża ryzyko niskiej masy urodzeniowej. Badania wskazują, że spożycie jednego jaja pokrywa aż 25% dziennego zapotrzebowania na białko. Ponadto w jajku zawarte są wszystkie niezbędne aminokwasy, dobre tłuszcze, cholina (stymuluje układ nerwowy, także płodu), luteina (chroni narząd wzroku przed uszkodzeniami). Jajka są także łatwostrawne przez układ pokarmowy człowieka i zapewniają uczucie sytości na długi czas.
Czy jedzenie jajek w ciąży może być niebezpieczne?
Dlaczego niektórzy uważają, że jedzenie jajek w ciąży może być niebezpieczne dla kobiety? Być może wiąże się to z tym, że dawniej uważano jajka za jeden z głównych czynników rozwoju miażdżycy i podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Obecnie wiadomo, że umiarkowane spożywanie jaj kurzych nie jest szkodliwe. Słuszna jest natomiast obawa przed zakażeniem bakterią Salmonella. Patogen ten znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, a przed infekcją chroni odpowiednia obróbka termiczna pokarmów. Tak więc, kobieta w ciąży, która ma apetyt na jajka może je jeść, muszą być one jednak prawidłowo przygotowane i pochodzić z dobrego źródła.
Zobacz też: Od kiedy jajko dla niemowlaka?
Jakie jajka kupować?
Aby zminimalizować ryzyko zakażenia bakteriami, które mogą wywołać groźne dla płodu infekcje układu pokarmowego, należy kupować jajka wyłącznie z zaufanych źródeł. W dobrych hodowlach na sortowniach włączane są lampy UV, których zadaniem jest niszczenie drobnoustrojów znajdujących się na skorupkach. Trzeba także zwrócić uwagę na datę ważności i to, w jakich warunkach przebywały kury, od których pochodzą jaja – w chowie klatkowym są one najczęściej karmione paszą z dodatkami przyspieszającymi wzrost i antybiotykami, a także częściej chorują.
O sposobie hodowli kur informuje pierwsza cyfra przy dacie jajka:
- Cyfra 3 chów klatkowy – kury przebywają przez cały czas w ciasnych klatkach, są karmione paszami z dodatkami;
- Cyfra 2 chów ściółkowy – kury przebywają w dużych, zamkniętych pomieszczeniach, mogą się swobodnie poruszać i jeść paszę w dowolnym momencie;
- Cyfra 1 chów na wolnym wybiegu – kury przebywają na dużym terenie na świeżym powietrzu, żywią się trawą i zdecydowanie rzadziej chorują;
- Cyfra 0 chów ekologiczny – kury przebywają na świeżym powietrzu, jedzą trawę i ekologiczną paszę bez dodatków.
Jajecznica w ciąży
Jajecznica w ciąży jest jak najbardziej dozwolona. Warto jednak bezpośrednio przed rozbiciem jajka na patelnię lub do miseczki umyć je pod gorącą bieżącą wodą, ponieważ bakteria salmonelli osadza się zwykle na skorupce. Po jej rozbiciu może dostać się do białka lub żółtka. Dobrze też wybierać te jajka, które nie mają uszkodzonej skorupki oraz są małe (duże sztuki mają cienką skorupkę, więc wzrasta ryzyko przedostania się drobnoustrojów do ich wnętrza).
W związku z tym, że jajecznica należy do dań smażonych, nie jest zalecane spożywanie jej częściej niż 1-2 razy w tygodniu, zwłaszcza kiedy przygotowywana jest na tłuszczach zwierzęcych. Warto dodać do niej pietruszkę (źródło witaminy C) lub pomidora (źródło potasu). Można także sięgnąć po jajecznicę z cebulą, w ciąży jednak powinny na nią uważać kobiety, którym dokucza zgaga.
Natomiast jajecznica z grzybami w ciąży może być spożywana, ale tylko wówczas, kiedy grzyby pochodzą ze sprawdzonego źródła. Mogą to być kurki, borowiki, podgrzybki lub pieczarki. Należy jednak pamiętać, że są to składniki ciężkostrawne, dlatego mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego – wzdęcia, zgagę, uczucie pełności w brzuchu. Po takie danie lepiej sięgać naprawdę rzadko.
Czy można jeść jajka na miękko w ciąży?
Jajka na miękko w ciąży wzbudzają najwięcej kontrowersji. Wiele kobiet uważa, że można spożywać tylko takie jajka, które mają bardzo dobrze ścięte białko i żółtko. Prawda jest jednak taka, że gotowanie jajek przez 4 minuty na miękko lub przez 6 minut na półmiękko w pełni wystarcza, aby pozbyć się drobnoustrojów ze skorupki (bakteria wywołująca salmonellę ginie w 60 stopniach). Trzeba jednak pamiętać o wspomnianym już wcześniej umyciu lub wyparzeniu jajka wrzątkiem, wybieraniu jaj tylko z zaufanej hodowli z nieuszkodzoną skorupką.
Jajka sadzone w ciąży
Wątpliwości budzi także kwestia, czy można jeść jajko sadzone w ciąży. Odpowiedź brzmi: tak. Należy jednak zachować umiar, ponieważ, podobnie jak jajecznica, jest to danie smażone. Wbrew powszechnej opinii nie musi być ono mocno ścięte, bo przygotowywane jest w naprawdę wysokiej temperaturze, która zabija szkodliwe bakterie. Warto jednak stosować zasadę, jak przy innych potrawach z jajek: skorupka nie może być uszkodzona, jajko musi być wysokiej jakości (oznaczenie 1 lub 0), a przed rozbiciem trzeba je umyć w gorącej wodzie. Tak przygotowane jajko sadzone w ciąży jest bezpieczne dla mamy i dziecka.
Gotowane jajka w ciąży
Ugotowane jajka na twardo w ciąży są bezpiecznym produktem. Oczywiście, nadal należy pamiętać o tym, aby wybierać jajka z wolnego wybiegu lub chowu ekologicznego, aby zyskać pewność, że pochodzą od zdrowych kur, karmionych wysokiej jakości paszą i nie zawierają chorobotwórczych drobnoustrojów. Bardzo ciekawym i smacznym rozwiązaniem jest jajko w koszulce. Gotowanie go bez skorupki niemal całkowicie minimalizuje ryzyko infekcji. Sposób przyrządzenia:
Zagotuj w garnku 1 litr wody z odrobiną soku z cytryny (1-2 łyżeczki). Umyj jajko i wbij je do miski. Kiedy woda zacznie wrzeć, zamieszaj ją. W środek powstałego wiru wlej jajko i gotuj je przez 3 minuty.
Surowe jajka w ciąży
Surowe jajko nie jest wskazane w ciąży, ponieważ tylko wysoka temperatura niszczy drobnoustroje. Salmonella i inne zatrucia pokarmowe mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia płodu, dlatego nie warto ryzykować. Takie dania jak kogel mogel lub tatar z jajkiem lepiej zostawić na później.
Czy można jeść majonez w czasie ciąży?
U części kobiet pojawia się bardzo silna ochota na majonez w ciąży. Jest to produkt, który domowym sposobem wytwarza się z surowych żółtek jaj, dlatego nie jest wskazane jego spożywanie. Inną kwestią jest majonez “kupny” – do jego produkcji używa się jaj pasteryzowanych, co oznacza, że są one pozbawione drobnoustrojów, dlatego można go jeść np. w formie dodatku do sałatki.
Pytania i odpowiedzi: jajka w ciąży
Czy jajka w ciąży są zdrowe?
Jaja kurze są produktem bogatym w cenne składniki odżywcze. Ich spożywanie, zwłaszcza w ciąży, przynosi wiele korzyści dla organizmu kobiety i rozwijającego się płodu.
Jak często można jeść jajka w ciąży?
Zalecane jest spożywanie nawet 5 ugotowanych jaj tygodniowo. Warto jednak pamiętać, że jajka smażone podawane np. w formie jajecznicy można jeść 1-2 razy w tygodniu.
Jakie jajka można jeść w ciąży?
W ciąży można jeść jajka w każdej formie. Zabronione jest jedynie spożywanie jaj na surowo. Warto wybierać produkt z oznaczeniem 0 (chów ekologiczny) lub 1 (wolny wybieg).
Źródła:
Kijowski J. i wsp., Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych., ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 5 (90), 29 – 41.
Świątkowska D., Poradnik żywienia kobiet w ciąży., Instytut Matki i Dziecka (https://www.imid.med.pl/images/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf).
- Jedzenie jajek w ciąży: czy jest bezpieczne?
- Czy jedzenie jajek w ciąży może być niebezpieczne?
- Jakie jajka kupować?
- Jajecznica w ciąży
- Czy można jeść jajka na miękko w ciąży?
- Jajka sadzone w ciąży
- Gotowane jajka w ciąży
- Surowe jajka w ciąży
- Czy można jeść majonez w czasie ciąży?
- Pytania i odpowiedzi: jajka w ciąży
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Czy można jeść jajka w ciąży? [jajecznica, jajka na miękko, sadzone i nie tylko]
Dynia w ciąży i podczas karmienia piersią
Dynia to owoc z rodziny dyniowatych, który przez lata był dosyć zapomniany w Polsce, jednakże od kilkunastu sezonów znowu zyskuje na popularności. Wyborne zupy kremy, konfitury, dodatek do mięs, a...
Czytaj dalej →Olej z wiesiołka w ciąży [działanie, dawkowanie, właściwości i opinie]
Olej z wiesiołka jest bardzo popularnym w ostatnich latach suplementem diety stosowanym przez osoby, które borykają się z najróżniejszymi problemami zdrowotnymi. Stosowany jest również przez pary mające problemy z płodnością. Olej...
Czytaj dalej →Owoce w ciąży i podczas karmienia piersią
Owoce to prawdziwe dary natury. Zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych, bez których funkcjonowanie naszego organizmu byłoby niemożliwe. Są idealnie jako samodzielny posiłek lub przekąska, a także pasują do niemal...
Czytaj dalej →Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią
W okresie ciąży śledzie i ogórki są obiektem żartów, ponieważ jedzenie ich o najdziwniejszych porach dnia (i nocy) w połączeniu z dodatkami, takimi jak lody czy zapijanie mlekiem nie jest...
Czytaj dalej →Makrela wędzona w ciąży i podczas karmienia piersią
Makrela wędzona to jedna z ulubionych ryb Polaków. Świadczy o tym ogromny popyt na nią. Jesteśmy w światowej czołówce krajów, w których sprzedaje się największe ilości tej ryby w formie...
Czytaj dalej →Czy jeść pomelo w ciąży i podczas karmienia piersią?
Pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i jest największym owocem z rodziny cytrusów. Choć mniej słodki niż jego “brat” grejpfrut, owoc ten jest pełen wartości odżywczych i a jego spożywanie zaleca...
Czytaj dalej →Maliny w ciąży i podczas karmienia piersią
Maliny – jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków. Świetnie pasują do deserów na zimno, a także do wypieków. Jeszcze lepiej smakują solo. Są doskonałą bazą do kompotów, soków, a także...
Czytaj dalej →Siemię lniane w ciąży i podczas karmienia piersią
Siemię lniane od stuleci jest wykorzystywane w medycynie naturalnej ze względu na ogrom pozytywnych właściwości zdrowotnych. Do dzisiaj bardzo często jest rekomendowane przez lekarzy jako część kuracji leczniczej. Siemię lniane...
Czytaj dalej →Kiwi w ciąży i podczas karmienia piersią
Kiwi to niepozornie wyglądający owoc, który ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim oczywiście zastosowanie w kuchni, ale również w kosmetyce. Ma zbawienny wpływ na cerę i bardzo często jest dodawany jako...
Czytaj dalej →Czarny bez w ciąży: właściwości oraz odpowiednie dawkowanie
Czarny bez i napary z niego kojarzone są głównie dzięki ich obecności od wieków w medycynie naturalnej, w której zajęły ważne miejsce. Od stuleci czarny bez był lekiem na przeziębienia...
Czytaj dalej →Pestki dyni w ciąży
Pestki dyni to nie tylko przepyszny przysmak. Są prawdziwą bombą witaminową i zawierają w sobie moc składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Są świetnym dodatkiem do wielu dań...
Czytaj dalej →Żurawina w ciąży i podczas karmienia piersią
Żurawina kojarzy się głównie z owocem, który ma pozytywny wpływ na działanie pęcherza moczowego i leczenie infekcji z nim związanych. Oczywiście to prawda, lecz to nie jedyna właściwość tego niewielkiego,...
Czytaj dalej →Banany w ciąży i podczas karmienia piersią
Banan to jeden z ulubionych owoców Polaków. Co ciekawe, okazuje się, że zupełnie inaczej niż inne owoce, banan stosunkowo rzadko wykorzystywany jest do wypieków i przy gotowaniu. Nieco częściej jest...
Czytaj dalej →Kaszanka w ciąży i podczas karmienia piersią
Kaszanka to produkt bardzo lubiany przez Polaków. Doskonale smakuje na zimno, ale według wielu osób najlepsza jest smażona, jedzona wprost z patelni lub upieczona na grillu. Jest doskonałym dodatkiem do...
Czytaj dalej →Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z...
Czytaj dalej →Fryzura ślubna
Fryzura ślubna stanowi dopełnienie stylizacji ślubnej. Podpowiemy, jak ją wybrać… Fryzura ślubna to bardzo ważny element stylizacji. Musi nie tylko pasować do sukni, całej koncepcji wystroju, ale wpisać się w...
Czytaj dalej →Kobiece ciało po ciąży oczami taty
Po ostatnich dwóch luźniejszych tematach czas przejść do czegoś bardziej poważnego. Pozostaniemy jednak w temacie wagi. Tym razem jednak nie będzie o wadze niemowlaka. Ciąża i poród to ogromna zmiana...
Czytaj dalej →Fryzury ślubne. Co powinnaś wiedzieć?
Nie jest wielkim odkryciem fakt, że to kobiety mają dużo więcej przygotowań przed weselem i to one więcej uwagi do tych przygotowań przykładają. Pan Młody oprócz wyboru garnituru, butów i...
Czytaj dalej →