Czarny bez i napary z niego kojarzone są głównie dzięki ich obecności od wieków w medycynie naturalnej, w której zajęły ważne miejsce. Od stuleci czarny bez był lekiem na przeziębienia i przy schorzeniach układu moczowego. Jakie są jego właściwości? Czy czarny bez mogą przyjmować kobiety w czasie ciąży?



Czarny bez w ciąży i na wspomaganie laktacji?

Czarny bez, którego łacińska nazwa brzmi „sambucus nigra”, to krzew, który gęsto występuje w Europie oraz w Ameryce Północnej. Może urosnąć nawet do 10-12 metrów wysokości! Kwitnie na przełomie maja i czerwca. Jego kwiaty mają biały kolor i są drobniusieńkie, a zakwitają zawsze w zbiorowisku tworzącym charakterystyczne „talerze” wielkości dłoni dorosłego mężczyzny. Owoce bzu to małe, czarne kuleczki, które zwisają w formie koszyczkowatych gron.

W starożytnym Egipcie owoce bzu stosowano do leczenia oparzeń. Rozgniecioną z nich papkę przykładano na ranę, co znacząco przyspieszało proces jej gojenia. W dawnej Europie w czarnym bzie dopatrywano się leku na problemy z laktacją. Ślady świadczą również o tym, że z właściwości tej rośliny i jej owoców korzystali także Indianie zamieszkujący Amerykę Południową.

W średniowiecznej Europie czarny bez na stałe wszedł w skład zielników znachorów, a następnie lekarzy. Doskonale zdawano sobie sprawę z jego bogatych właściwości i stosowano przy wielu schorzeniach.

Czarny bez: właściwości

Czarny bez w ciąży stanowi doskonałe źródło witaminy C. Wzmacnia układ odpornościowy i pomaga organizmowi zabezpieczać się przed chorobami. W przypadku pojawienia się przeziębienia, napar z czarnego bzu wspaniale pomaga w walce z tą przypadłością. Ma działanie rozgrzewające i napotne, co sprawia, że już w parę chwil po jego wypiciu następuje poprawa samopoczucia.

Napar z czarnego bzu pomaga odkrztuszać zalegającą w płucach i w oskrzelach wydzielinę, dzięki czemu oddychanie staje się łatwiejsze. Rozrzedza także wydzielinę w nosie i zatokach.

Czarny bez ma właściwości, które pomagają naszemu organizmowi pozbyć się nadmiaru toksyn. Oczyszcza wątrobę i rozpuszcza kamienie żółciowe. Napar z niego wypity przed snem uspokaja i wycisza oraz pozwala spokojnie zasnąć.

Napar z czarnego bzu: jak zrobić?

Jak przygotować sok z czarnego bzu? To proste! Umyj dokładnie owoce czarnego bzu pod bieżącą wodą. Włóż na garnka i zacznij podgrzewać. Owoce zaczną puszczać sok, dodaj odrobinę miodu i zagotuj całość. Przełóż do słoiczka lub buteleczki i trzymaj w chłodnym miejscu. Spożywaj łyżeczkę lub dwie soku z czarnego bzu w ciągu dnia.

Sok z czarnego bzu w ciąży

Czarny bez nie zawiera w sobie żadnych składników, które mogłyby zagrozić rozwijającemu się maluszkowi lub jego mamie. Bez obaw możesz go więc spożywać w okresie ciąży.



Sprawdź też:

Syrop z cebuli – naturalny lek na przeziębienie