Czarny bez w ciąży: właściwości oraz odpowiednie dawkowanie
Czarny bez i napary z niego kojarzone są głównie dzięki ich obecności od wieków w medycynie naturalnej, w której zajęły ważne miejsce. Od stuleci czarny bez był lekiem na przeziębienia i przy schorzeniach układu moczowego. Jakie są jego właściwości? Czy sok z czarnego bzu w ciąży jest bezpieczny dla dziecka? Jak przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu?
Czarny bez w ciąży i na wspomaganie laktacji?
Czarny bez, którego łacińska nazwa brzmi „sambucus nigra”, to krzew, który gęsto występuje w Europie oraz w Ameryce Północnej. Może urosnąć nawet do 10-12 metrów wysokości! Kwitnie na przełomie maja i czerwca. Jego kwiaty mają biały kolor i są drobniusieńkie, a zakwitają zawsze w zbiorowisku tworzącym charakterystyczne „talerze” wielkości dłoni dorosłego mężczyzny. Owoce bzu to małe, czarne kuleczki, które zwisają w formie koszyczkowatych gron.
Poznaj: Skuteczne sposoby na katar w ciąży!
W starożytnym Egipcie owoce bzu stosowano do leczenia oparzeń. Rozgniecioną z nich papkę przykładano na ranę, co znacząco przyspieszało proces jej gojenia. W dawnej Europie w czarnym bzie dopatrywano się leku na problemy z laktacją. Ślady świadczą również o tym, że z właściwości tej rośliny i jej owoców korzystali także Indianie zamieszkujący Amerykę Południową.
W średniowiecznej Europie czarny bez na stałe wszedł w skład zielników znachorów, a następnie lekarzy. Doskonale zdawano sobie sprawę z jego bogatych właściwości i stosowano przy wielu schorzeniach.
Czarny bez: właściwości
Czarny bez w ciąży stanowi doskonałe źródło witaminy C. Wzmacnia układ odpornościowy i pomaga organizmowi zabezpieczać się przed chorobami. W przypadku pojawienia się przeziębienia, napar z czarnego bzu wspaniale pomaga w walce z tą przypadłością. Ma działanie rozgrzewające i napotne, co sprawia, że już w parę chwil po jego wypiciu następuje poprawa samopoczucia.
Napar z czarnego bzu pomaga odkrztuszać zalegającą w płucach i w oskrzelach wydzielinę, dzięki czemu oddychanie staje się łatwiejsze. Rozrzedza także wydzielinę w nosie i zatokach.
Czarny bez ma właściwości, które pomagają naszemu organizmowi pozbyć się nadmiaru toksyn. Oczyszcza wątrobę i rozpuszcza kamienie żółciowe. Napar z niego wypity przed snem uspokaja i wycisza oraz pozwala spokojnie zasnąć.
Sok z czarnego bzu w ciąży
Jak przygotować sok z czarnego bzu? To proste! Umyj dokładnie owoce czarnego bzu pod bieżącą wodą. Włóż na garnka i zacznij podgrzewać. Owoce zaczną puszczać sok, dodaj odrobinę miodu i zagotuj całość. Przełóż do słoiczka lub buteleczki i trzymaj w chłodnym miejscu. Spożywaj łyżeczkę lub dwie soku z czarnego bzu w ciągu dnia.
Sprawdź: Jak bezpiecznie leczyć przeziębienie w ciąży?
Pamiętaj! Zarówno owoców, jak i kwiatów czarnego bzu nie można spożywać w surowej postaci. Mają one silne właściwości trujące. Przed podaniem czarnego bzu należy go poddać obróbce cieplnej. Można je wysuszyć lub zagotować.
Sok z czarnego bzu w ciąży: Dawkowanie
Bardzo ważne w czasie ciąży jest odpowiednie dawkowanie syropu z kwiatów czarnego bzu. Nie powinnaś go przyjmować więcej niż 150 ml. Najlepiej rozcieńczać go z wodą w proporcjach 50 ml soku na szklankę wody. Można go także dodawać do herbaty. Już jedna lub dwie łyżeczki dziennie wzmocnią wzmocnienie odporność ciężarnej, ponieważ sok z czarnego bzu ma bardzo silne działanie.
W czasie przeziębienia kobiety w ciąży powinny przyjmować maksymalnie 4 łyżeczki soku z czarnego bzu. Dawkowanie warto skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę.
Sprawdź: Syrop z cebuli, czyli naturalny lek na przeziębienie
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Czarny bez w ciąży: właściwości oraz odpowiednie dawkowanie
Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią
Pokrzywa zaliczana jest do ziół, których właściwości zdrowotne od stuleci wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie nieco już zapomniana, kojarzy się głównie z chwastem, który zaśmieca nasze wypielęgnowane ogrody – a...
Czytaj dalej →Jakie soki pić w ciąży?
Czy i jakie soki pić w ciąży? Czy są jakieś przeciwwskazania, by pić konkretne soki owocowe lub warzywne? Te i wiele innych pytań zadaliśmy dr. Agnieszce Kozioł-Kozakowskiej Adiunktowi i dietetykowi w Klinice...
Czytaj dalej →Biała rzodkiew w ciąży i podczas karmienia piersią
Biała rzodkiew nie jest w Polsce bardzo popularna, a jeśli już po nią sięgamy, to raczej jako dodatek do sałatek czy kanapek, który kroimy jak pomidora czy ogórka, niż jako...
Czytaj dalej →Makrela wędzona w ciąży i podczas karmienia piersią
Makrela wędzona to jedna z ulubionych ryb Polaków. Świadczy o tym ogromny popyt na nią. Jesteśmy w światowej czołówce krajów, w których sprzedaje się największe ilości tej ryby w formie...
Czytaj dalej →Orzechy w ciąży i podczas karmienia piersią
Wyrazy „orzechy” i „samo zdrowie” mogą być praktycznie uważane za synonimy. Od stuleci wiadomo, że orzechy zawierają w sobie substancje mające bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka, przez co ich...
Czytaj dalej →Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią
Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...
Czytaj dalej →Łosoś wędzony w ciąży i podczas karmienia piersią
Łosoś nazywany jest królem wszystkich ryb. Smakuje wyśmienicie w każdej formie – czy to pieczony, smażony, grillowany, gotowany, a nawet surowy jako dodatek do sushi. Szczególnie lubiany przez Polaków jest...
Czytaj dalej →Krewetki w ciąży i podczas karmienia piersią
Krewetki jeszcze do niedawna uważane były za przysmak wykwintny, który gościł jedynie na talerzach najbardziej zamożnych. Obecnie stają się coraz bardziej popularne i dzięki dyskontom spożywczym mamy do nich ułatwiony...
Czytaj dalej →Maliny w ciąży i podczas karmienia piersią
Maliny – jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków. Świetnie pasują do deserów na zimno, a także do wypieków. Jeszcze lepiej smakują solo. Są doskonałą bazą do kompotów, soków, a także...
Czytaj dalej →Ryby w ciąży i podczas karmienia piersią
Ryby to prawdziwy przysmak, chociaż nie przez wszystkich doceniany. Niektórzy unikają ich na swoich talerzach, a niesłusznie – ryby dostarczają mnóstwa składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszych...
Czytaj dalej →Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią
Wątróbka to mięso przez wiele osób uważane za prawdziwy przysmak, ale u równie wielu na twarzach wywołuje grymas obrzydzenia. Pomimo tego, że co do jej smaku zdania są podzielone, to...
Czytaj dalej →Pieczarki w ciąży i podczas karmienia piersią
Pieczarki to jedne z ulubionych grzybów Polaków. Nie tylko dlatego, że są pyszne i idealne do wielu dań, ale również są dostępne praktycznie przez cały rok, są tanie w porównaniu...
Czytaj dalej →Pestki dyni w ciąży
Pestki dyni to nie tylko przepyszny przysmak. Są prawdziwą bombą witaminową i zawierają w sobie moc składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Są świetnym dodatkiem do wielu dań...
Czytaj dalej →Pistacje w ciąży i podczas karmienia piersią
Pistacje to fantastyczny dodatek do wielu potraw, nie tylko tych codziennych, ale także przygotowywanych na uroczyste przyjęcia. Idealnie komponują się z mięsami, dobrze smakują w sałatkach. Są niezastąpione w deserach...
Czytaj dalej →Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią
Zupa szczawiowa z jajkiem, pyszny chłodnik litewski, sałatka z dodatkiem szczawiu – przepisów na wykorzystanie tej niepozornej rośliny jest wiele, a wszystkie dania z nią są równie pyszne, jednakże wiele...
Czytaj dalej →Filmy świąteczne dla całej rodziny. Sprawdź najlepsze propozycje na świąteczny seans
Rodzinny seans filmowy pod kocykiem, z herbatką i przy choince? Czy można wyobrazić sobie lepiej i sympatyczniej spędzony świąteczny wieczór? Wspólne oglądanie świątecznych produkcji to nie tylko znakomity sposób na...
Czytaj dalej →Olej Kokosowy dla niemowląt i nie tylko
Legendy o Oleju Kokosowym Olej Kokosowy jest tak popularny, że doczekał się serii memów na swój temat. Pod niemalże każdym pytaniem w internecie o specyfiki do włosów, skóry i paznokci...
Czytaj dalej →Pielęgniarka środowiskowa: Nie taka straszna jak ją malują
O czymś takim jak obowiązkowa wizyta pielęgniarki środowiskowej po porodzie dowiedzieliśmy się z kilku źródeł. Wszystkie wróżyły najgorsze. Czarne scenariusze o pielęgniarce środowiskowej Jednej znajomej pielęgniarka nawygarniała, że źle wyciera...
Czytaj dalej →
1 komentarzy: Czarny bez w ciąży: właściwości oraz odpowiednie dawkowanie
Kwiatów i owoców czarnego bzu nie można spożywać na surowo, muszą być poddane obróbce cieplnej. Można je suszyć, albo zagotować jeśli robimy syrop 🙂