Czym smarować formę na babkę? Niezawodny trik, aby uniknąć przyklejania się ciasta

Pieczenia tradycyjnej babki to charakterystyczny i właściwie nieodłączny element Świąt Wielkanocny. Ciasto nie tylko jest jednym z najpopularniejszych wielkanocnych deserów, ale także musi znaleźć się w koszyczku ze święconką. Przygotowania idealnej babki może być jednak nie lada wyzwaniem, zwłaszcza jeśli ciasto będzie przylegać do formy. Sprawdzamy, jak uniknąć tego problemy. Czym smarować formę na babkę, aby łatwiej wyjąc z formy? Czym wysypać formę do ciasta?

Czym smarować formę na babkę?

Upieczenie idealne, puszystej i smacznej babki wielkanocnej może stanowić niekiedy pewien problem. Aby wszystko poszło gładko, trzeba się do całego procesu odpowiednio przygotować. Przede wszystkim przed rozpoczęciem pieczenia należy upewnić się, że forma jest czysta i sucha. Formę należy umyć w ciepłej wodzie z detergentem i dobrze wysuszyć. Nawet małe kawałki papieru lub brud mogą wpłynąć na przyleganie ciasta do formy.

Przed włożeniem ciasta do formy, trzeba ją porządnie wysmarować. Można to zrobić za pomocą masła lub margaryny. Aby jednak uniknąć połączenia się ciasta z tłustą warstwą, warto włożyć wysmarowaną formę na kilka chwil do lodówki, dzięki czemu masło lub margaryna zdążą zastygnąć na ściankach.

Zobacz: Jak wyjąć babkę z formy? Co zrobić gdy babka nie chce wyjść z formy?

Co zrobić, żeby babka wyszła z formy?

Wielu kucharzy oraz kucharzy amatorów poleca, aby do pieczenia babki używać silikonowych form, które są naturalnie giętkie i łatwo wyjąć z nich gotowe ciasto. Niestety nie zawsze deklaracje producentów w stu procentach pokrywają się z rzeczywistością. Babki wciąż mogą przywierać do foremek, zwłaszcza jeśli mają skomplikowane kształty z wieloma rowkami i wgłębieniami.

Aby ułatwić sobie wyjęcie ciasta i nie uszkodzić jego kształtu, można spróbować triku ze ścierką. Wystarczy owinąć formę chłodną ściereczką, co ułatwi wyjęcie ciasta. Wiele osób stosuje również bułkę tartą, kokos, grysik lub mąkę, aby uniknąć przywierania, jednak ta metoda może wpłynąć na gładkość krawędzi babki.

Czytelnicy pytają, czym wysmarować blachę na babkę

Czym wysypać blachę zamiast bułki tartej?

Mąką.

Sprawdź też:

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozmrozić drożdże?

Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

Czytaj dalej →
Rozwój niemowląt, Rodzice

Ojcowskie “Bucket List”

Jak tylko Sylwia zaszła w ciążę zacząłem przeglądać blogi parentingowe, głównie ojców. Mój znajomy twierdzi, że blogowanie powinno być zakazane, a mnie za tatasap.pl chciał zastrzelić.:) Blogowanie według niego zabija...

Czytaj dalej →
Pielęgnacja niemowląt

Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers?

Pod wpisem związanym z wyprawką umieszczonym na Facebooku wywołała się ciekawa dyskusja na temat pieluch. Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers? Iskrą zapalną dyskusji był fragment: Na polecenie znajomych korzystamy z Bierdonkowych...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Menu weselne

Jakie menu wybrać na swoje wesele? Muszą to być potrawy, które trafią w gusta wszystkich gości. Bo przecież świeże i smaczne dania to już pół sukcesu udanego wesela (no może...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general