Czym smarować formę na babkę? Niezawodny trik, aby uniknąć przyklejania się ciasta
Pieczenia tradycyjnej babki to charakterystyczny i właściwie nieodłączny element Świąt Wielkanocny. Ciasto nie tylko jest jednym z najpopularniejszych wielkanocnych deserów, ale także musi znaleźć się w koszyczku ze święconką. Przygotowania idealnej babki może być jednak nie lada wyzwaniem, zwłaszcza jeśli ciasto będzie przylegać do formy. Sprawdzamy, jak uniknąć tego problemy. Czym smarować formę na babkę, aby łatwiej wyjąc z formy? Czym wysypać formę do ciasta?
Czym smarować formę na babkę?
Upieczenie idealne, puszystej i smacznej babki wielkanocnej może stanowić niekiedy pewien problem. Aby wszystko poszło gładko, trzeba się do całego procesu odpowiednio przygotować. Przede wszystkim przed rozpoczęciem pieczenia należy upewnić się, że forma jest czysta i sucha. Formę należy umyć w ciepłej wodzie z detergentem i dobrze wysuszyć. Nawet małe kawałki papieru lub brud mogą wpłynąć na przyleganie ciasta do formy.
Przed włożeniem ciasta do formy, trzeba ją porządnie wysmarować. Można to zrobić za pomocą masła lub margaryny. Aby jednak uniknąć połączenia się ciasta z tłustą warstwą, warto włożyć wysmarowaną formę na kilka chwil do lodówki, dzięki czemu masło lub margaryna zdążą zastygnąć na ściankach.
Zobacz: Jak wyjąć babkę z formy? Co zrobić gdy babka nie chce wyjść z formy?
Co zrobić, żeby babka wyszła z formy?
Wielu kucharzy oraz kucharzy amatorów poleca, aby do pieczenia babki używać silikonowych form, które są naturalnie giętkie i łatwo wyjąć z nich gotowe ciasto. Niestety nie zawsze deklaracje producentów w stu procentach pokrywają się z rzeczywistością. Babki wciąż mogą przywierać do foremek, zwłaszcza jeśli mają skomplikowane kształty z wieloma rowkami i wgłębieniami.
Aby ułatwić sobie wyjęcie ciasta i nie uszkodzić jego kształtu, można spróbować triku ze ścierką. Wystarczy owinąć formę chłodną ściereczką, co ułatwi wyjęcie ciasta. Wiele osób stosuje również bułkę tartą, kokos, grysik lub mąkę, aby uniknąć przywierania, jednak ta metoda może wpłynąć na gładkość krawędzi babki.
Czytelnicy pytają, czym wysmarować blachę na babkę
Mąką.
Sprawdź też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Czym smarować formę na babkę? Niezawodny trik, aby uniknąć przyklejania się ciasta
Jak wyjąć babkę z formy? Co zrobić gdy babka nie chce wyjść z formy?
Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...
Czytaj dalej →Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?
Po obfitym obiedzie wiele osób zadaje sobie czasami pytanie, czy można mrozić pieczarki. Grzyby te cieszą się w Polsce ogromną popularnością, goszcząc na wielu stołach przynajmniej kilka razy w tygodniu....
Czytaj dalej →Czy karpia można zamrozić? Sprawdzone metody na przechowanie ryby
Karp – ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt...
Czytaj dalej →Ciasto francuskie po terminie – Kiedy ciasto francuskie jest zepsute?
Kiedy ciasto francuskie jest po terminie, niektórzy mogą zastanawiać się, czy nadal nadaje się do spożycia. Wiele osób robi duże zakupy raz w tygodniu, więc często zdarza im się zapomnieć...
Czytaj dalej →Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
Lemoniada z cytryną, arbuzem lub truskawkami – niezależnie od tego, z czego ją zrobisz, jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na orzeźwienie podczas upałów. Dlaczego warto pić lemoniadę? Lemoniada dostarcza naszemu...
Czytaj dalej →Zupy – mrożenie i pasteryzacja
Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...
Czytaj dalej →Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?
Czy miód może się zepsuć? To pytanie często pojawia się w naszych głowach, kiedy zaczynamy obserwować, że zakupiony przez nas miód po kilku tygodniach zaczyna zmieniać swoją strukturę. Bez względu...
Czytaj dalej →Czym zakwasić żurek? Sprawdź, co dodać do żurku żeby był bardziej kwaśny?
Czym zastąpić zakwas do żurku? Wiele osób jest zdania, że zupa przygotowana bez tradycyjnego zakwasu to już nie żurek. Zdarza się jednak, że nie mamy pod ręką tego składnika, a...
Czytaj dalej →Jak rozmrozić drożdże?
Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...
Czytaj dalej →Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...
Czytaj dalej →Skąd się biorą robaki w mące? Jak je zwalczyć?
Insekty mogą pojawić się nawet w najczystszej kuchni. Muszki owocówki to jeszcze nie wszystko, prawdziwym utrapieniem, które łatwo przeoczyć, okazują się szkodniki atakujące produkty sypkie. Skąd biorą się robaki w...
Czytaj dalej →Pączki dobre na drugi dzień? Sprawdź, jak zachować świeżość ulubionych słodkości!
Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe i szczególnie ważne, gdy zbliża się Tłusty Czwartek! Właśnie w ten dzień dozwolone jest objadanie się, a ulubionymi przysmakami są faworki oraz pączki....
Czytaj dalej →Czarny czosnek to bogate źródło zdrowych substancji. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Odpowiedź może zaskakiwać
Nie od dziś wiadomo, że czosnek posiada wiele właściwości wspierających zdrowe funkcjonowanie organizmu i warto po niego sięgać. Okazuje się jednak, że jeszcze większe bogactwo dla zdrowia kryje w sobie...
Czytaj dalej →Co zamiast spirytusu do pączków? Zamiennik znajdziesz bez problemu
Co zamiast spirytusu do pączków? Nie zawsze mamy pod ręką mocny alkohol, a niektóre osoby nie chcą lub nie mogą stosować go w kuchni. Na szczęście nie oznacza to, że...
Czytaj dalej →Jak zagęścić rzadki dżem? Sprawdź czym zagęścić dżem
Koniec lata oraz początek jesieni to czas, kiedy zabieramy się za przyrządzanie domowych przetworów. Najbardziej lubimy, kiedy nasze dżemy są odpowiednio gęste, aby nie spływały z pieczywa. Właściwą konsystencję można...
Czytaj dalej →Ojcowskie “Bucket List”
Jak tylko Sylwia zaszła w ciążę zacząłem przeglądać blogi parentingowe, głównie ojców. Mój znajomy twierdzi, że blogowanie powinno być zakazane, a mnie za tatasap.pl chciał zastrzelić.:) Blogowanie według niego zabija...
Czytaj dalej →Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers?
Pod wpisem związanym z wyprawką umieszczonym na Facebooku wywołała się ciekawa dyskusja na temat pieluch. Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers? Iskrą zapalną dyskusji był fragment: Na polecenie znajomych korzystamy z Bierdonkowych...
Czytaj dalej →Menu weselne
Jakie menu wybrać na swoje wesele? Muszą to być potrawy, które trafią w gusta wszystkich gości. Bo przecież świeże i smaczne dania to już pół sukcesu udanego wesela (no może...
Czytaj dalej →