Zapomnij o bułce tartej. Dzięki tej panierce schabowemu nikt nie da rady się oprzeć

Kotlety schabowe są jednym z wielu przysmaków kuchni polskiej. Zazwyczaj panierujemy mięso w mące, jajku i bułce tartej, jednak istnieją inne, zdrowe i pyszne alternatywy. Co do panierki zamiast bułki tartej i co zrobić, żeby panierka nie odchodziła od kotleta?

Obecnie istnieje wiele kulinarnych zamienników, które ułatwiają życie osobom z różnymi problemami trawiennymi oraz preferencjami żywieniowymi. Nie inaczej jest w przypadku króla polskiej kuchni, czyli kotleta schabowego. Okazuje się, że zamiast bułki tartej można panierować mięso w innych produktach. Zyska na smaku, a na dodatek może być lżejsze i zdrowsze dla żołądka. To również świetna okazja do urozmaicenia dania, jeśli standardowy kotlet nam się znudził.

Sprawdź: To danie z PRL-u królowało na stołach. Bije na głowę klasyczne schabowe

Co do panierki zamiast bułki tartej? Wypróbuj proste i zdrowe alternatywy

Coraz więcej osób decyduje się na wykorzystywanie w kuchni zdrowych zamienników standardowych produktów, których używania uczyły nas nasze mamy i babcie. Jeśli znudził ci się tradycyjny kotlet schabowy, nic nie stoi na przeszkodzie, by pójść z duchem czasu i postawić na inną panierkę. Co możesz wypróbować?

  • Siemię lniane – Zmiel produkt, wykorzystaj go zamiast bułki tartej i smaż kotleta na patelni na złoto. Możesz też wcześniej obtoczyć mięso w ubitych na pianę białkach, zamiast standardowo w całym jajku.
  • Mielone płatki owsiane – Produkt nie wchłania zbyt wiele tłuszczu i nie przypala się tak szybko jak bułka tarta, dlatego świetnie sprawdzi się zamiast standardowej panierki.

Jeśli nie chcesz rezygnować z bułki tartej do panierowania, możesz podkręcić jej smak. Jak to zrobić? Wystarczy, że zetrzesz do środka twardy ser, na przykład parmezan. Możesz też dodać do panierki pieprz, oregano, bazylię i inne ciekawe przyprawy, które nadadzą schabowemu wyjątkowości.

Sprawdź: Idealna mizeria? Przepis nie jest trudny. Wystarczy nie pominąć jednego kroku

Co zrobić, żeby panierka nie odchodziła od kotleta? Popularny problem rozwiążesz prostym sposobem

Wiele osób podczas przygotowywania kotletów schabowych boryka się z nieprzyjemnym problemem, jakim jest odchodzenie panierki od mięsa. Kłopot pojawia się już na etapie smażenia i może wywoływać frustrację i zawód, że danie nie będzie tak idealne, jak byśmy tego chcieli. Na szczęście możesz sobie poradzić prostym trikiem. Zanim namoczysz mięso w roztrzepanym jajku, dodaj do niego niewielką ilość soli i oleju, ewentualnie odrobinę sody oczyszczonej. Tym samym nadasz panierce chrupkości i puszystości, a przy okazji nie będzie się już odklejać od schabowego.

Sprawdź: Patent mojej teściowej sprawia, że sernik jest lekki jak chmurka. Gdy go podaje, każdemu opada szczęka

Planowanie ślubu oraz wesela

Przyjęcie zaręczynowe

Przyjęcia zaręczynowe są coraz bardziej popularne również w naszym kraju. Oczywiście moda na nie, jak i na połowę innych tradycji ślubnych przyszła do nas z zachodu. Same przyjęcia zaręczynowe nie...

Czytaj dalej →
Niemowlę, Karmienie niemowląt

Ile mleka dla noworodka?

Jaką ilość pokarmu potrzebuje niemowlak? Jeśli czytałeś/aś mój pierwszy wpis na blogu o białej kupce to wiesz, że mieliśmy na początku delikatne problemy z karmieniem Zuzi. Od głodówki po obżarstwo...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general