Jak posadzić rzeżuchę?
Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak zatem posadzić i wyhodować idealnie zieloną rzeżuchę?
Jak posadzić rzeżuchę?
Nawet jeżeli nie mamy ręki do hodowli roślin i ziół, to z rzeżuchą nie powinniśmy mieć problemów. Wystarczy kupić opakowanie nasion, przygotować watę lub ligninę i nieduże naczynie (wystarczy zwykły talerzyk lub miseczka).
Uprawa rzeżuchy: krok po kroku
- Do naczynia włóż ligninę lub watę i skrop ją wodą. Podłoże musi być wilgotne, ale nie może ociekać wodą.
- Następnie rozsyp nasiona równomiernie po całym podłożu, dzięki temu unikniesz “łysych” miejsc.
- Skrop nasiona wodą (lub spryskaj spryskiwaczem) i podlewaj regularnie – codziennie. Pilnuj, żeby podłoże było cały czas lekko wilgotne. Zbyt dużo wody może doprowadzić do gnicia nasion. Za mało – do ich wysuszenia.
Jeżeli uprawiasz rzeżuchę na parapecie, to regularnie obracaj pojemnik w stronę słońca. Dzięki temu kiełki nie będą rosły nachylone tylko w jednym kierunku.
Ile czasu rośnie rzeżucha?
Uprawa rzeżuchy trwa około półtora tygodnia i przez cały ten czas ważne jest regularne podlewanie. Jeśli o nim zapomnimy, to rzeżucha uschnie lub nie wykiełkuje. Przy regularnym podlewaniu pierwsze kiełki rzeżuchy zauważysz już po około trzech dniach. Po mniej więcej 10 dniach rzeżucha będzie gotowa do jedzenia.
Jak przyspieszyć wzrost rzeżuchy?
Jeśli chcesz przyspieszyć wzrost rzeżuchy, postaw ją w nasłonecznionym miejscy, np. na oknie. Jeśli pogoda nie rozpieszcza nas promieniami słońca, to możemy spróbować zwiększyć temperaturę w mieszkaniu. Temperatura powietrza w przedziale 25-30 stopni znacznie przyspiesza kiełkowanie oraz wzrost rzeżuchy.
Innym sposobem na przyspieszenie kiełkowania rzeżuchy jest przykrycie jej folią. Ważne jest tylko zrobienie w niej odpowiedniej liczby dziur, żeby nadmiar wilgoci mógł nimi odparować. W przeciwnym razie nasiona mogą spleśnieć.
Na czym posadzić rzeżuchę?
Rzeżuchę najczęściej sadzi się na wacie. Można jednak do jej uprawy wykorzystać także waciki, ligninę, a nawet ręcznik papierowy.
Dla osób, które nie chcą marnować waty i innych surowców, a przy tym na przykład chcą skorzystać z korzeni rzeżuchy, istnieje inny sposób – metalowe sitko na szklanym naczyniu. Nasiona należy wówczas wysypać na sitko z małymi oczkami i przelać wodą. Woda, która zostanie w miseczce będzie parować i nawadniać nasiona. Od góry należy je dodatkowo spryskiwać wodą 2-3 razy dziennie.
Rzeżucha – doskonała dekoracja oraz dodatek do potraw
Dla osób, które nie chcą marnować waty i innych surowców, a przy tym na przykład chcą skorzystać z korzeni rzeżuchy, istnieje inny sposób – metalowe sitko na szklanym naczyniu. Nasiona należy wówczas wysypać na sitko z małymi oczkami i przelać wodą. Woda, która zostanie w miseczce będzie parować i nawadniać nasiona. Od góry należy je dodatkowo spryskiwać wodą 2-3 razy dziennie.
Rzeżucha – doskonała dekoracja oraz dodatek do potraw
Rzeżucha będzie świetnie prezentować się na wielkanocnym stole. Możesz na “łączce” z rzeżuchy umieścić baranka, zajączka lub kurczaczki, aby przygotować prostą, a jednocześnie ładna dekorację.
Warto także wykorzystać rzeżuchę jako dodatek do potraw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, kanapek oraz sałatek. Poza tym jest bogata w składniki odżywcze i minerały – witaminy C, A, B1, sole mineralne oraz olejki eteryczne, dlatego możemy ją podjadać nawet prosto z “łączki”. W przeciwieństwie do wielu roślin, które hodujemy w domu, nie jest szkodliwa dla zwierząt, więc możemy ją także dawać psom lub kotom, które z doświadczenia wiemy, że same będą próbowały podgryzać ją podczas uprawy.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Jak posadzić rzeżuchę?
Czy ciasto drożdżowe można mrozić?
Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...
Czytaj dalej →Jak upiec idealny chleb? Sprawdzone porady kulinarne dotyczące pieczenia chleba
Chleb towarzyszy nam praktycznie codziennie, chociaż coraz więcej osób narzeka na jakość pieczywa kupowanego w piekarniach: składniki wydają się często niezbyt dobrej jakości, a i aromat nie zawsze spełnia konsumenckie...
Czytaj dalej →Za kwaśny żurek – co zrobić gdy żurek jest za kwaśny? Jak go uratować?
Żur to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych. Uwielbiamy jego specyficzny smak, który sprawia, że nie można pomylić go z żadną inną zupą. Trzeba jednak zaznaczyć, że jego przygotowanie nie jest...
Czytaj dalej →Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?
Jeśli borykasz się z nadmiarem żywności po świętach, mrożenie jest najlepszym sposobem na wydłużenie daty ich przydatności do spożycia. Czy można mrozić kiełbasę? Jak zamrozić kiełbasę? Jak długo można zamrażać...
Czytaj dalej →45 dag miodu – ile to łyżek? Ile waży łyżeczka, a ile łyżka miodu?
45 dag miodu – ile to łyżek? Praktyka pokazuje, że przepis, w którym miary wagi zastępowane są prostszymi przelicznikami – łyżeczkami, łyżkami i szklankami – przyswajamy i zapamiętujemy najłatwiej. Niestety,...
Czytaj dalej →Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Trzeba dopilnować jednej kwestii
Wiele osób, podczas przygotowywania bożonarodzeniowych wypieków, zadaje sobie pytanie, co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Zrobienie odpowiedniego makowca bywa trudne. Często masa makowa okazuje się zbyt rzadka...
Czytaj dalej →Śniadania Polaków: za szybko i za nudno? Sprawdzamy!
Jak wynika z badań śniadanie jest dla Polaków najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przynajmniej na etapie deklaracji, bo gdy przyjrzymy się temu bliżej, okaże się, że diabeł tkwi w szczegółach....
Czytaj dalej →6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na “mały głód”. Dodatkowo możesz...
Czytaj dalej →Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka
Dlaczego białka nie chcą się ubić? Powody tego mogą być różne – od niedokładnego oddzielenia białek od żółtek, aż po kontakt z tłuszczem, choćby osadzonym na trzepaczce lub w naczyniu,...
Czytaj dalej →Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?
Masa kajmakowa z puszki to bardzo rozsądne rozwiązanie dla tych, którzy z powodu napiętego rozkładu dnia nie mogą sobie pozwolić na samodzielne przygotowanie takiej słodkości, a mimo to chcieliby wzbogacić...
Czytaj dalej →Rozmrażanie chleba – jak rozmrozić chleb w mikrofalówce lub piekarniku?
Jak szybko rozmrozić chleb w mikrofalówce, żeby znów był chrupiący, miękki i nadawał się do spożycia? Nie jest to wcale szczególnie trudne – mikrofalówka nadaje się do tego równie dobrze...
Czytaj dalej →Jak nadziewać pączki?
Jak nadziewać pączki? Dla wielu osób, jakość i smak nadzienia jest tak samo ważna, jak smak samego ciasta. Eksperymentując z najróżniejszymi masami lub kremami, możemy nadać pączkom niepowtarzalny smak, trafiając...
Czytaj dalej →Czy można jeść surowe [buraki, pieczarki, cukinie, nasiona czarnuszki i inne]?
Czy można jeść surowe owoce, warzywa, nasiona i inne artykuły spożywcze? To pytanie, które często pada podczas rozmów z dietetykami i specjalistami od żywienia. Chociaż intuicyjnie wiemy, co możemy jeść...
Czytaj dalej →Jak zrobić sok z aronii żeby nie był cierpki? Poznaj sprawdzony sposób
Aronia to owoc wyjątkowo bogaty we różne rodzaje witamin i antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie bakterii, wirusów, a także wolnych rodników. Niestety owoce te nie są zbyt lubiane ze względu...
Czytaj dalej →Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam...
Czytaj dalej →Ciekawe pomysły na zaręczyny
Zanim nastąpi sakramentalne „tak” przed ołtarzem, zawiązują się tak zwane zaręczyny. Chłopak prosi swoją dziewczynę o rękę wręczając jej pierścionek zaręczynowy. Jest to część tradycji oraz bardzo ważny moment w...
Czytaj dalej →Fryzura ślubna
Fryzura ślubna stanowi dopełnienie stylizacji ślubnej. Podpowiemy, jak ją wybrać… Fryzura ślubna to bardzo ważny element stylizacji. Musi nie tylko pasować do sukni, całej koncepcji wystroju, ale wpisać się w...
Czytaj dalej →Problemy młodych rodziców
W ostatni piąteczek na naszym ołpen spejsie zasłyszałem ten oto rodzicielski suchar: Przypomniał mi on wpis, który czytałem na jakimś blogu rodzicielskim. Wpis dotyczył rzeczy, które rodzice robią TYLKO przy pierwszym dziecku. Było...
Czytaj dalej →