Co zrobić żeby masa krówkowa była gęstsza? Jak zagęścić kajmak?

Masa kajmakowa – znana także jako masa krówkowa – to jeden z najpopularniejszych słodkich dodatków do ciast i deserów. Można ją wykonać samemu lub kupić gotowy produkt. Niestety często po przygotowaniu i/lub złączeniu jej z innymi składnikami okazuje się, że jest zbyt płynna i psuje końcowy efekt. Co zrobić, żeby masa krówkowa była gęstsza? Jak zagęścić masę kajmakową? Jak podgrzać masę krówkową?

Co zrobić, żeby masa krówkowa była gęstsza?

Masa krówkowa ze względu na swoją szczególną konsystencję oraz wyjątkowy smak może być wykorzystywana w kuchni na bardzo wiele sposobów, a co za tym idzie ma również mnóstwo miłośników. Można jej użyć jako dodatek do lodów, gofrów czy naleśników, ale zdecydowanie najczęściej służy do przygotowywania rozmaitych ciast i deserów. Samodzielne wykonanie masy kajmakowej nie jest specjalnie trudne, ale nieco czasochłonne i często boimy się, że coś może pójść nie tak. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby w razie potrzeby sięgnąć po gotowy produkt z puszki, który jednak również niekiedy wymaga dodatkowej obróbki.

Jeśli po zakończeniu procesu przygotowywania kajmaku lub całego deseru okaże się, że masa kajmakowa nie gęstnieje powodów może być kilka. Przede wszystkim może to wskazywać na zbyt krótki czas gotowania – większość przepisów podkreślać, że masa powinna się gotować mniej więcej 2,5-3 godziny – również ta zakupiona w sklepie. Gotową masę można gotować na małym ogniu, bez wyjmowania z puszki – koniecznie jednak musi ona być przez cały czas dokładnie zanurzona w wodzie (również mniej więcej 2-3 godziny). Co ważne, puszkę można otworzyć dopiero po całkowitym wystygnięciu, ponieważ gorący kajmak ma tendencję do wybuchania – możemy więc w ten sposób zniszczyć kuchnię.

Jeśli po całym procesie nadal masa krówkowa będzie zbyt rzadka – w miarę możliwości należy spróbować podgotować ją jeszcze trochę – na wolnym ogniu, w niewielkim garnku, przez cały czas dokładnie mieszając.

Jak często można wyczytać na kulinarnych forach, przyczyną zbyt płynnej masy kajmakowej może być także ucieranie jej/mieszanie z masłem za pomocą robota kuchennego. Składniki te należy zmieszać delikatniej – wcześniej ucierając masło, a następnie dodając je do masy bez użycia miksera. Jak zagęścić masę krówkową, gdy już skończyliśmy proces przygotowania, a ona wciąż jest zbyt płynna?

Zobacz: Drugi dzień świąt wielkanocnych 2022. Czy trzeba iść do kościoła?

Czym zagęścić masę kajmakową?

Nie ma właściwie jednej pewnej metody na zagęszczenie masy krówkowej. Jeśli kajmak nie gęstnieje, zazwyczaj zaleca się po prostu ponowne gotowanie. Na niektórych forach znajdziemy jednak informację, że zbyt rzadką masę można próbować uratować, dodając ewentualnie trochę mleka w proszku. Efekt nie jest jednak gwarantowany.

Sprawdź: Rzeżucha na Wielkanoc. Kiedy wysiać rzeżuchę na Wielkanoc?

Jak połączyć masę kajmakową z masłem?

Podczas przygotowywania deserów lub ciast, których przepisy zakładają połączenie masy kajmakowej z masłem, trzeba postępować bardzo ostrożnie. Przede wszystkim lepiej nie używać w tym celu miksera ani żadnego innego robota kuchennego. Należy zrobić to bardzo ostrożnie i delikatnie, nie ucierać gwałtowanie masła z masą, ale powoli je ze sobą zmieszać.

Zobacz: Jak przygotować koszyczek wielkanocny? Co powinno się w nim znaleźć?

Masa kajmakowa z puszki – jak rozpuścić?

Najlepiej włożyć całą puszkę bezpośrednio do garnka z wodą i gotować przez mniej więcej 2,5-3 godziny. Bardzo ważne jest jednak, aby puszka zanurzona była w wodzie całkowicie, nie może wystawać. Gotujemy całość na wolnym ogniu, a po upływie potrzebnego czasu wyjmujemy puszkę z wody. Trzeba przy tym pamiętać, że gorącej puszki absolutnie nie wolno otwierać od razu – podgrzany kajmak może bowiem wystrzelić i zniszczyć całą kuchnię. Otworzyć można go dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Sprawdź: Modlitwa wielkanocna. Jaką modlitwę odmówić przed śniadaniem wielkanocnym?

Rodzice pytają, co zrobić, żeby masa krówkowa była gęstsza

Dlaczego masa kajmakowa nie twardnieje?

Prawdopodobnie była zbyt krótko gotowana.

Masa kajmakowa za rzadka – co robić?

Można spróbować dłużej ją pogotować.

Czy masa kajmakowa zastyga?

Masa kajmakowa powinna zastygnąć, ale nie powinna być również zbyt twarda.

Co zrobić żeby kajmak zgęstniał?

Można spróbować pogotować go nieco dłużej.

Czy gotową masę kajmakową trzeba podgrzewać?

Tak, zaleca się, aby nawet gotową masę w puszce podgrzać – ważne, aby puszka w całości była zanurzona w wodzie. Otwarta może zostać dopiero po całkowitym ostygnięciu, inaczej może wystrzelić i zniszczyć nam kuchnię.

Zobacz: Za kwaśny żurek – co zrobić gdy żurek jest za kwaśny? Jak go uratować?

Dodaj komentarz

Życzenia, Wielkanoc

Wyjątkowe życzenia wielkanocne dla rodziców

Wielkanoc to najważniejsze święta dla wszystkich chrześcijan, ponieważ celebrują w ich trakcie misterium paschalne Chrystusa i wyrażają swoją wdzięczność za wszystkie jego łaski. Jednocześnie jest to również czas kojarzący się...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wlewać zakwas do żurku?

Domowy żurek to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Niepowtarzalny smak tej zupy po prostu nie może się znudzić. Zanim się jednak przystąpi do przygotowania tego wyśmienitego dania, koniecznie trzeba wiedzieć,...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general