Co zrobić żeby masa krówkowa była gęstsza? Jak zagęścić kajmak?
Masa kajmakowa – znana także jako masa krówkowa – to jeden z najpopularniejszych słodkich dodatków do ciast i deserów. Można ją wykonać samemu lub kupić gotowy produkt. Niestety często po przygotowaniu i/lub złączeniu jej z innymi składnikami okazuje się, że jest zbyt płynna i psuje końcowy efekt. Co zrobić, żeby masa krówkowa była gęstsza? Jak zagęścić masę kajmakową? Jak podgrzać masę krówkową?
Co zrobić, żeby masa krówkowa była gęstsza?
Masa krówkowa ze względu na swoją szczególną konsystencję oraz wyjątkowy smak może być wykorzystywana w kuchni na bardzo wiele sposobów, a co za tym idzie ma również mnóstwo miłośników. Można jej użyć jako dodatek do lodów, gofrów czy naleśników, ale zdecydowanie najczęściej służy do przygotowywania rozmaitych ciast i deserów. Samodzielne wykonanie masy kajmakowej nie jest specjalnie trudne, ale nieco czasochłonne i często boimy się, że coś może pójść nie tak. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby w razie potrzeby sięgnąć po gotowy produkt z puszki, który jednak również niekiedy wymaga dodatkowej obróbki.
Jeśli po zakończeniu procesu przygotowywania kajmaku lub całego deseru okaże się, że masa kajmakowa nie gęstnieje powodów może być kilka. Przede wszystkim może to wskazywać na zbyt krótki czas gotowania – większość przepisów podkreślać, że masa powinna się gotować mniej więcej 2,5-3 godziny – również ta zakupiona w sklepie. Gotową masę można gotować na małym ogniu, bez wyjmowania z puszki – koniecznie jednak musi ona być przez cały czas dokładnie zanurzona w wodzie (również mniej więcej 2-3 godziny). Co ważne, puszkę można otworzyć dopiero po całkowitym wystygnięciu, ponieważ gorący kajmak ma tendencję do wybuchania – możemy więc w ten sposób zniszczyć kuchnię.
Jeśli po całym procesie nadal masa krówkowa będzie zbyt rzadka – w miarę możliwości należy spróbować podgotować ją jeszcze trochę – na wolnym ogniu, w niewielkim garnku, przez cały czas dokładnie mieszając.
Jak często można wyczytać na kulinarnych forach, przyczyną zbyt płynnej masy kajmakowej może być także ucieranie jej/mieszanie z masłem za pomocą robota kuchennego. Składniki te należy zmieszać delikatniej – wcześniej ucierając masło, a następnie dodając je do masy bez użycia miksera. Jak zagęścić masę krówkową, gdy już skończyliśmy proces przygotowania, a ona wciąż jest zbyt płynna?
Zobacz: Drugi dzień świąt wielkanocnych 2023. Czy trzeba iść do kościoła?
Czym zagęścić masę kajmakową?
Nie ma właściwie jednej pewnej metody na zagęszczenie masy krówkowej. Jeśli kajmak nie gęstnieje, zazwyczaj zaleca się po prostu ponowne gotowanie. Na niektórych forach znajdziemy jednak informację, że zbyt rzadką masę można próbować uratować, dodając ewentualnie trochę mleka w proszku. Efekt nie jest jednak gwarantowany.
Sprawdź: Rzeżucha na Wielkanoc. Kiedy wysiać rzeżuchę na Wielkanoc?
Jak połączyć masę kajmakową z masłem?
Podczas przygotowywania deserów lub ciast, których przepisy zakładają połączenie masy kajmakowej z masłem, trzeba postępować bardzo ostrożnie. Przede wszystkim lepiej nie używać w tym celu miksera ani żadnego innego robota kuchennego. Należy zrobić to bardzo ostrożnie i delikatnie, nie ucierać gwałtowanie masła z masą, ale powoli je ze sobą zmieszać.
Zobacz: Jak przygotować koszyczek wielkanocny? Co powinno się w nim znaleźć?
Masa kajmakowa z puszki – jak rozpuścić?
Najlepiej włożyć całą puszkę bezpośrednio do garnka z wodą i gotować przez mniej więcej 2,5-3 godziny. Bardzo ważne jest jednak, aby puszka zanurzona była w wodzie całkowicie, nie może wystawać. Gotujemy całość na wolnym ogniu, a po upływie potrzebnego czasu wyjmujemy puszkę z wody. Trzeba przy tym pamiętać, że gorącej puszki absolutnie nie wolno otwierać od razu – podgrzany kajmak może bowiem wystrzelić i zniszczyć całą kuchnię. Otworzyć można go dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Sprawdź: Modlitwa wielkanocna. Jaką modlitwę odmówić przed śniadaniem wielkanocnym?
Rodzice pytają, co zrobić, żeby masa krówkowa była gęstsza
Prawdopodobnie była zbyt krótko gotowana.
Można spróbować dłużej ją pogotować.
Masa kajmakowa powinna zastygnąć, ale nie powinna być również zbyt twarda.
Można spróbować pogotować go nieco dłużej.
Tak, zaleca się, aby nawet gotową masę w puszce podgrzać – ważne, aby puszka w całości była zanurzona w wodzie. Otwarta może zostać dopiero po całkowitym ostygnięciu, inaczej może wystrzelić i zniszczyć nam kuchnię.
Zobacz: Za kwaśny żurek – co zrobić gdy żurek jest za kwaśny? Jak go uratować?
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
Cechy dramatu szekspirowskiego. Czym charakteryzują się utwory Szekspira? Ta wiedza przyda się na maturze
Matura międzynarodowa 2024 wystartowała. Uczniowie tych szkół są już po egzaminie z polskiego. Kiedy napiszą pozostałe?
5 pomysłów na prezent na dzień dziecka od EMPIKu
CKE matura 2024. Centralna Komisja Egzaminacyjna to nie Sąd Ostateczny. W jaki sposób można odwołać się od wyniku?
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Co zrobić żeby masa krówkowa była gęstsza? Jak zagęścić kajmak?
Palma wielkanocna dla dzieci. Jak wykonać z maluchami najpiękniejszą palmę?
Palma to jeden z nieodłącznych elementów kojarzących nam się ze Świętami Wielkanocnymi. To właśnie w Niedzielę Palmową, gdy w kościołach symbolicznie święci się kolorowe palmy, rozpoczyna się Wielki Tydzień, czyli...
Czytaj dalej →Lany poniedziałek 2024. Tradycja sięga naprawdę dawnych czasów. Czy tego dnia trzeba iść do kościoła?
Lany Poniedziałek, znany również jako “Śmigus Dyngus”, to jeden z najbardziej popularnych zwyczajów w Polsce. Dziś zabawę polegającą na wzajemnym oblewaniu się wodą lubią przede wszystkim dzieci. Warto jednak wiedzieć,...
Czytaj dalej →Życzenia wielkanocne od dzieci przedszkolnych. Jak przygotować maluchy do tej wyjątkowej uroczystości?
Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt w Polsce, pełne radości, kolorów i tradycji. Dla dzieci, zwłaszcza tych w wieku przedszkolnym, to czas szczególnie wyczekiwany – możliwość zabawy, zdobienia pisanek i...
Czytaj dalej →Masa solna – jak zrobić? Sprawdź, jak stworzyć wyjątkowe ozdoby wielkanocne!
Produkcja wyjątkowych wyrobów z masy solnej to przede wszystkim dobra zabawa dla maluchów – chociaż jednocześnie trochę brudząca i wymagająca mnóstwa cierpliwości od rodziców. Przy okazji jest to jednak świetna...
Czytaj dalej →Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?
Jeśli borykasz się z nadmiarem żywności po świętach, mrożenie jest najlepszym sposobem na wydłużenie daty ich przydatności do spożycia. Czy można mrozić kiełbasę? Jak zamrozić kiełbasę? Jak długo można zamrażać...
Czytaj dalej →Jak udekorować dom na święta? Oto najciekawsze ozdoby wielkanocne
Różnego rodzaju ozdoby wielkanocne wspaniale udekorują dom i stworzą w nim cudowną, wiosenną atmosferę. Można kupić w sklepach ozdoby gotowe, ale można także przygotować je samodzielnie. Może to być wspaniały...
Czytaj dalej →Kiedy wypadają Święta Wielkanocne 2023? Uczniów czeka dłuższa przerwa od zajęć
Kalendarz na nowy rok interesuje nas przede wszystkim ze względu na daty świąt. Część z nas już na początku stycznia planuje odpoczynek i dni wolne na nadchodzące miesiące, a więc...
Czytaj dalej →Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?
Kwaśna śmietana jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca smak dań obiadowych, ale nie tylko. Trzeba bowiem podkreślić, że śmietana kwaśna doskonale nadaje się też do przygotowania wyśmienitych deserów. Jaka to kwaśna...
Czytaj dalej →Pieczenie ciasta z termoobiegiem – Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?
Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem? Piekarniki tego typu pozwalają na dobre kontrolowanie temperatury, co jest niezwykle istotne dla pieczonych potraw i deserów. Występują w wielu wersjach i...
Czytaj dalej →Życzenia wielkanocne dla nauczyciela. Czego życzyć mogą uczniowie?
Święta wielkanocne to jedno z najważniejszych wydarzeń w ciągu roku. Dla wiernych powinien to być czas zadumy, refleksji i pokuty, ale także radosnego wspominania Zmartwychwstania Pańskiego. Przyjęło się, że z...
Czytaj dalej →Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?
Masa kajmakowa z puszki to bardzo rozsądne rozwiązanie dla tych, którzy z powodu napiętego rozkładu dnia nie mogą sobie pozwolić na samodzielne przygotowanie takiej słodkości, a mimo to chcieliby wzbogacić...
Czytaj dalej →Najpiękniejsze życzenia wielkanocne od nauczyciela dla rodziców i uczniów
Wielkanoc to niezwykle ważne święto dla wielu ludzi na całym świecie. To wyjątkowy czas, kiedy dzielimy się radością, miłością i nadzieją nie tylko z najbliższymi, ale ze wszystkimi osobami w...
Czytaj dalej →Czy Wielki Piątek jest wolny od szkoły 2024? Uczniowie już odliczają dni do przerwy
Święta Wielkanocne to nie tylko bardzo ważna uroczystość liturgiczna dla wszystkich chrześcijan, ale także wyczekiwana przez uczniów przerwa od zajęć. Z okazji Wielkanocy w szkołach trwają kilkudniowe ferie, które niestety...
Czytaj dalej →10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Tych przepisów nie może zabraknąć w świątecznym menu!
Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt w Polsce, które tradycyjnie obchodzone jest w rodzinnej atmosferze. Jest to czas, kiedy spotykamy się z najbliższymi, składamy sobie życzenia i delektujemy się pysznym...
Czytaj dalej →Czy w Wielką Sobotę jest post? Kiedy należy powstrzymać się od jedzenia przed Wielkanocą?
W Wielką Sobotę, mimo że przypada na dzień przed Wielkanocą, w Kościołach w całej Polsce również odbywają się ważne uroczystości. Zgodnie z tradycją tego dnia święci się pokarmy przyniesione do...
Czytaj dalej →Test pieluszek jednorazowych
Dada, Pampers, Baby Dream, Toujours? Wpis o wyprawce noworodka oraz ten z porównaniem Dady i Pampersa sprawił, że zacząłem przeglądać różne testy pieluszek. Bliżej mi do praktyka niż teoretyka. Postanowiłem...
Czytaj dalej →Sala weselna
Sala weselna to jeden z podstawowych aspektów realizacji wesela. Od poszukiwań sali weselnej najlepiej jest zacząć planowanie uroczystości. Sala weselna a liczba gości Przede wszystkim na początku oszacujcie mniej więcej liczbę...
Czytaj dalej →Dzieci na weselu
Zamierzasz wyprawić huczne wesele. Zapraszasz więc gości. Goście weselni to zazwyczaj osoby dorosłe, ale wiele z tych osób ma już swoje dzieci. Prosząc osoby dorosłe na wesele ważne jest by...
Czytaj dalej →