Czy Twoje dzieci jedzą to na śniadanie? Uważaj, ten produkt lepiej omijać! Skład pozostawia wiele do życzenia

Serki kanapkowe i topione to produkty, po które często sięgamy na śniadania czy na kolacje, ponieważ mogą z powodzeniem zastąpić sklepową szynkę czy zwykłe masło i wydają się dużo zdrowszą alternatywą. Producenci zachęcają nas kolejnymi pysznymi smakami i delikatną konsystencją, ale to nie zawsze idzie w parze z odpowiednią dawką wartości odżywczych. Zawartość tego typu żywności może pozostawiać wiele do życzenia. Sprawdź, na jakie składniki zwrócić szczególną uwagę.

Chętnie sięgamy po niego na śniadanie, a to nie najlepszy pomysł

Chrupiące pieczywo, serek kanapkowy w ulubionym smaku, do tego świeży szczypiorek czy pomidor – takie połączenie wydaje wręcz idealnym pomysłem na pożywne i proste śniadanie. W wielu domach produkty te traktowane są jako zdrowsze zamienniki tradycyjnego masła, które ma w składzie ogromną ilość szkodliwych tłuszczów nasyconych. Okazuje się jednak, że na jego tle serki nie zawsze wypadają dużo lepiej.

Serki topione często powstają w wyniku podgrzewania sera z masłem oraz serwatką, co również przekłada się na sporą zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych oraz równie wysoką kaloryczność. Kupując taki produkt, warto pamiętać, że nie będzie on wyłącznie źródłem białka, ale dostarcza też wiele innych składników.

Zobacz: Rozkrusz, zalej wodą i podlej krzaki. Pomidory będą wypadać z koszyka

Na jakie składniki zwracać uwagę?

Każdy z nas powinien stawać się coraz bardziej świadomym konsumentem, a do tego niezbędna jest umiejętność czytania etykiet na poszczególnych produktach. To nie tylko zdecydowanie ułatwi nam zakupy, ale także pozwoli lepiej zadbać o dietę. Wybierając w sklepie serki topione lub kanapkowe, warto zwrócić uwagę na zawartość takich składników jak:

  • olej palmowy lub kokosowy – wyjątkowo szkodliwe dla ludzi, mogą doprowadzić do stanów zapalnych lub je pogłębiać,
  • karagen – dopuszczony do żywności i bezpieczny, ale w nadmiarze może powodować problemy z układem pokarmowym,
  • cukier – znajduje się niemal w każdym produkcie, ale warto zwracać uwagę na ilość; nie tylko zwiększa kaloryczność, ale także prowadzi do rozwoju wielu groźnych chorób i zaburzeń gospodarki cukorow-hormonalnej.

Sprawdź też:

Niemowlę, Karmienie niemowląt

Ile mleka dla noworodka?

Jaką ilość pokarmu potrzebuje niemowlak? Jeśli czytałeś/aś mój pierwszy wpis na blogu o białej kupce to wiesz, że mieliśmy na początku delikatne problemy z karmieniem Zuzi. Od głodówki po obżarstwo...

Czytaj dalej →
Toasty weselne

Toasty weselne

Witam czytelników ponownie. Jak pisałam we wcześniejszych postach, wesele mojej siostry zbliża się wielkimi krokami (przyszła sobota) i wczoraj zaczęłam zastanawiać się na toastami weselnymi. Co prawda toasty najczęściej wznoszą...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general