Dlaczego widelec do ciast ma ząbek z wcięciem? To funkcja bynajmniej nie dekoracyjna

Zasady savoir-vivre mówią nam, jak należy nakrywać do stołu. W tym przypadku sprawdza się wykorzystanie wielu różnych sztućców. Jeden z nich służy do ciast. Niewielki widelczyk ma jednak często jeden ząbek z wcięciem. Czy wiesz dlaczego?

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że widelczyk do ciast ma ukrytą funkcję. Okazuje się, że wcięcie na jednym z ząbków nie jest przypadkowe ani nie służy estetyce. Jakie ma więc znaczenie? Sprawdź to, a także dowiedz się, z jakimi rodzajami widelców możesz się spotkać podczas wykwintnych posiłków.

Sprawdź: Jak i kiedy sadzić czosnek zimowy? Zastosuj zasadę 5:7. Główki będą ogromne

Dlaczego widelczyki do ciasta mają wcięcie? Pełni ono ważną funkcję

W zależności od podawanej potrawy zasady savoir-vivre sugerują nam stosowanie różnych sztućców. Niektóre z nich znacznie się od siebie różnią, podczas gdy inne wyglądają podobnie. Widelczyki do ciasta mają z lewej strony nieco grubsze i ucięte ostrze. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że ma to znaczenie pod względem praktycznym, a nie estetycznym. Wyszczerbienie ma za zadanie pomóc odkroić kawałek ciasta bez potrzeby użycia noża, dzięki czemu nie musisz robić zbędnego bałaganu na talerzu ani trudzić ze spróbowaniem niewielkiego kawałka deseru.

Sprawdź: Stewardesy zdradzają swoje triki na pakowanie bagażu. Przydadzą się te niepozorne przedmioty z basenu i z kuchni

Ile jest rodzajów widelców? Ta informacja może cię zaciekawić

Podczas różnych spotkań przy stole możemy zobaczyć wiele rodzajów widelców. Do czego służą? Widelec przeznaczony do spożywania dań głównych ma cztery długie, regularne zęby. Kładzie się go zawsze po lewej stronie talerza. Widelec do przystawek różni się od niego tym, że jest nieco mniejszy. Widelczyk do ciasta umieszcza się nad talerzem. Powinien być skierowany rączką w lewą stronę. Co ciekawe, widelec przeznaczony do spożywania dań z ryb występuje w dwóch wariantach. W pierwszej wersji ma trzy szeroko rozstawione zęby i służy do spożywania ryb, a inny, który ma cztery zęby, służy do ich serwowania.

Sprawdź: Zapomnij o mleku. Dodaj do naleśników szklankę tego produktu. Ciasto będzie puszyste jak chmurka

Skąd wiedzieć, po które sztućce sięgnąć najpierw? To bardzo proste

Nie każdy wie, po które sztućce powinno się sięgać w pierwszej kolejności. Jeśli przy talerzu widzimy ich więcej niż zazwyczaj podczas obiadu w domu, wystarczy chwytać zawsze najpierw za te, które ułożone są po zewnętrznych stronach talerza. Po kolejne sięgaj wraz z przyniesieniem każdej nowej potrawy.

Sprawdź: Fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem to przeszłość! Jest smaczniejszy sposób na jej podanie

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo