Chyba nie znam osoby, która nie lubi pierogów ruskich. Choć w farszu zazwyczaj znajduje się twaróg, można zamienić go na coś innego. Dzięki temu danie zyska na wyrazistości i stanie się wyjątkowe. Sprawdź, jaki to składnik i dowiedz się, jak zrobić ciasto na pierogi ruskie. To prostsze niż myślisz.
Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Zazwyczaj farsz składa się z gotowanych ziemniaków, twarogu, cebulki i różnych przypraw (najczęściej soli i pieprzu). Pierogi ruskie można podawać jako główne danie lub przystawkę. Nie każdy jednak wie, że będą smakować o wiele ciekawiej, jeśli jeden składnik zamienimy na inny. O czym mowa? Podpowiadamy.
Sprawdź: Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Nie rozpadnie się, jeśli dodasz jeden składnik
Z czym są pierogi ruskie? Do farszu dodaj coś nowego
Jeśli chcesz, by pierogi ruskie były bardziej aromatyczne i miały więcej smaku, zamiast klasycznego twarogu dodaj do środka twaróg wędzony. Produkt jest dostępny w wielu sklepach i nie kosztuje zbyt wiele. Zapach twarogu od razu podkręci smak dania, a goście i rodzina na pewną spytają, jaki jest sekret idealnych pierogów.
Sprawdź: Jak zamrozić pierogi? Jak przygotować pierogi do zamrożenia?
Jak zrobić ciasto na pierogi? Każdy sobie z tym poradzi
Przygotowanie ciasta na pierogi i farszu nie jest skomplikowane. Co będzie ci potrzebne?
Składniki na ciasto:
- pół kg mąki pszennej typu 500 lub 650;
- 1,5 szklanki ciepłej wody;
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania ciasta:
- Przesiej mąkę, dodaj sól i wodę.
- Wyrabiaj ciasto, a w razie kolejności dodaj nieco więcej mąki.
- Odczekaj 10 minut, przekrój ciasto na pół i zwałkuj je na cienko.
- Wykrawaj kółka, umieszczaj w środku farsz i lep pierogi.
- Włóż pierogi do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju i gotuj około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Składniki na farsz:
- pół kg ugotowanych, potłuczonych ziemniaków;
- 250 g wędzonego twarogu;
- 1 cebula;
- 200 g boczku;
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania farszu:
- Podsmaż na patelni pokrojony boczek.
- Zdejmij boczek z patelni i podsmaż na tym samym tłuszczu drobno posiekaną cebulę.
- Zmieszaj oba składniki z ziemniakami, wędzonym twarogiem i pieprzem.
- W razie potrzeby dodaj nieco soli.
Sprawdź: Jak długo gotować pierogi – Poznaj idealny czas gotowania pierogów!