Farsz na pierogi robię inaczej, bo zamieniłam 1 składnik. Teraz jest wyrazistszy i pełen smaku woman preparing pierogi in the kitchen 2021 08 26 16 22 11 utc

Farsz na pierogi robię inaczej, bo zamieniłam 1 składnik. Teraz jest wyrazistszy i pełen smaku

Chyba nie znam osoby, która nie lubi pierogów ruskich. Choć w farszu zazwyczaj znajduje się twaróg, można zamienić go na coś innego. Dzięki temu danie zyska na wyrazistości i stanie się wyjątkowe. Sprawdź, jaki to składnik i dowiedz się, jak zrobić ciasto na pierogi ruskie. To prostsze niż myślisz.

Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Zazwyczaj farsz składa się z gotowanych ziemniaków, twarogu, cebulki i różnych przypraw (najczęściej soli i pieprzu). Pierogi ruskie można podawać jako główne danie lub przystawkę. Nie każdy jednak wie, że będą smakować o wiele ciekawiej, jeśli jeden składnik zamienimy na inny. O czym mowa? Podpowiadamy.

Sprawdź: Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Nie rozpadnie się, jeśli dodasz jeden składnik

Z czym są pierogi ruskie? Do farszu dodaj coś nowego

Jeśli chcesz, by pierogi ruskie były bardziej aromatyczne i miały więcej smaku, zamiast klasycznego twarogu dodaj do środka twaróg wędzony. Produkt jest dostępny w wielu sklepach i nie kosztuje zbyt wiele. Zapach twarogu od razu podkręci smak dania, a goście i rodzina na pewną spytają, jaki jest sekret idealnych pierogów.

Sprawdź: Jak zamrozić pierogi? Jak przygotować pierogi do zamrożenia?

Jak zrobić ciasto na pierogi? Każdy sobie z tym poradzi

Przygotowanie ciasta na pierogi i farszu nie jest skomplikowane. Co będzie ci potrzebne?

Składniki na ciasto:

  • pół kg mąki pszennej typu 500 lub 650;
  • 1,5 szklanki ciepłej wody;
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Przesiej mąkę, dodaj sól i wodę.
  2. Wyrabiaj ciasto, a w razie kolejności dodaj nieco więcej mąki.
  3. Odczekaj 10 minut, przekrój ciasto na pół i zwałkuj je na cienko.
  4. Wykrawaj kółka, umieszczaj w środku farsz i lep pierogi.
  5. Włóż pierogi do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju i gotuj około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Składniki na farsz:

  • pół kg ugotowanych, potłuczonych ziemniaków;
  • 250 g wędzonego twarogu;
  • 1 cebula;
  • 200 g boczku;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania farszu:

  1. Podsmaż na patelni pokrojony boczek.
  2. Zdejmij boczek z patelni i podsmaż na tym samym tłuszczu drobno posiekaną cebulę.
  3. Zmieszaj oba składniki z ziemniakami, wędzonym twarogiem i pieprzem.
  4. W razie potrzeby dodaj nieco soli.

Sprawdź: Jak długo gotować pierogi – Poznaj idealny czas gotowania pierogów!