Jak zeszklić cebulę? Będzie wyjątkowo smaczna, jeśli dodasz jeden składnik. Różnicę poczujesz od razu

Smażenie cebuli na patelni sprawia, że przez długi czas czujemy jej zapach praktycznie w całym domu. Ważne jednak, by przygotować ją prawidłowo. Sprawdź, jak zeszklić cebulę i nie zapomnij o dodatku jednego składnika. Skutecznie podkręci jej smak.

Cebula zawiera wiele witamin, które mogą wesprzeć organizm, jeśli będziemy spożywać warzywo regularnie. Oprócz tego, że smakuje wyśmienicie, to jeszcze wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, a nawet w postaci syropu pomaga zwalczyć uciążliwy kaszel. Zastosowań cebuli jest wiele i możemy ją wykorzystać nie tylko w kuchni. Większości z nas smakuje jednak w jednej z najprostszych form – skarmelizowana na patelni. Jak zrobić to prawidłowo? Podpowiadamy.

Sprawdź: Jak przyrządzić świeży szpinak na patelni? Usmaż go na tym tłuszczu, a już nigdy nie zrobisz inaczej

Jak usmażyć cebulę do pierogów? Dzięki jednemu dodatkowi zachwyci smakiem

Cebula świetnie sprawdza się w zupach, sałatkach i na kanapkach. W smażonej wersji często stosujemy ją jako okrasę na przykład do gotowanych wytrawnych pierogów lub ziemniaków. Możesz też przeznaczyć ją do farszu. Jeśli zeszklisz cebulę na patelni, nie będzie miała już ostrego posmaku. Może stać się też słodka, jeśli nie zapomnisz o jednym dodatku podczas smażenia. Mowa o odrobinie cukru, która nada warzywu aromatu.

Sprawdź: Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Nie rozpadnie się, jeśli dodasz jeden składnik

Jak dobrze zeszklić cebulę? Z cukrem będzie smakować znakomicie

Jeśli masz zamiar zeszklić cebulę tak, by była idealna w smaku, warto dowiedzieć się krok po kroku, co dokładnie należy zrobić. W przeciwnym razie warzywo nie będzie aromatyczne i możesz odczuć zawód.

  1. W pierwszej kolejności obierz cebulę i pokrój ją w piórka lub w kostkę – w zależności od tego, jaką formę preferujesz.
  2. Wlej na patelnię niewielką ilość masła klarowanego lub oleju.
  3. Włącz palnik, rozgrzej tłuszcz, wyłóż na patelnię cebulę i podsyp ją odrobiną soli.
  4. Smaż cebulę na średnim ogniu, aż lekko zmięknie i zacznie delikatnie prześwitywać.
  5. Mieszaj cebulę co jakiś czas, by smażyła się równomiernie.
  6. Dodaj pod koniec smażenia około dwie szczypty cukru, dzięki czemu cebula stanie się słodka i przyjemnie złota.

Sprawdź: Gdzie wylać olej po smażeniu?

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo