Już zawsze będziesz zostawiać czerstwe pieczywo. Trzy składniki i wyczarujesz obłędne śniadanie

Śniadanie z czerstwego chleba? To możliwe, a co więcej jest obłędnie pyszne. Przepis na tosty francuskie to jednak nie wszystko. Propozycji na wykorzystanie starszego pieczywa jest znacznie więcej.

Zostało ci za dużo pieczywa i zaczyna ono tracić świeżość? Najgorsze, co możesz zrobić, to je wyrzucić. Znając kilka prostych trików, przygotujesz z nich bowiem sycące śniadanie lub pyszną kolację. W jaki sposób? Zdradzamy przepis na zapiekankę z czerstwego pieczywa i tosty francuskie.

Sprawdź: Włóż do opakowania z pieczywem. Będzie świeże o wiele dłużej. “Świetna wskazówka!”

Co zrobić z czerstwą bułką? Wypróbuj prosty przepis na tosty francuskie

Przygotowanie takich tostów to bułka z masłem. Zwłaszcza że potrzebne składniki większość z nas zapewne ma w domu. Najpierw kroimy pieczywo w nieco grubsze kromki. Następnie w misce roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka i dosypujemy do tego szczyptę soli oraz łyżeczkę cynamonu. W takiej mieszance moczymy chleb. Patelnię rozgrzewamy z masłem klarowanym i wrzucamy tosty. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Grzanki podajemy z ulubionymi dodatkami. Doskonale będzie pasował miód, dżem, owoce, serek czy też masło czekoladowe.

Sprawdź: Jak rozmrozić chleb? Ten sposób sprawi, że pieczywo będzie smakować jak świeżo upieczone!

Jak zrobić zapiekankę z czerstwego chleba? Pyszna kolacja w kilka minut

Z czerstwego pieczywa wyjdzie równie pyszna zapiekanka. Idealna na kolację, a nawet obiad. Robi się ją ekspresowo. Na patelni podsmażamy pieczywo pokrojone w kostkę z odrobiną oleju. Wykładamy je do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy ulubione dodatki. Może to być wędlina, pomidory, kukurydza, pieczarki czy papryka. W miseczce mieszamy: 2 jajka, 2 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, odrobina czosnku i słodkiej papryki. Masę wylewamy do naczynia z chlebem i dodatkami. Górę posypujemy tartym serem – może być dowolny żółty lub mozzarella. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Sprawdź: Do mąki wlewam szklankę coli. Rodzina zajada się tym przysmakiem co niedzielę

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo