Makowiec z gotowej masy makowej z puszki. Co do niej dodać? Sekret tkwi w jednym składniku makowiec z gotowej masy makowej z puszki

Makowiec z gotowej masy makowej z puszki. Co do niej dodać? Sekret tkwi w jednym składniku

Przygotowanie domowego makowca wraz z masą makową to dość skomplikowany i długotrwały proces. Biorąc pod uwagę ogrom innych przedświątecznych obowiązków, można zaoszczędzić nieco czasu i skorzystać z gotowej masy. Wystarczy dodać do niego kilka składników, aby ciasto wyszło przepyszne. Jak zrobić pyszny makowiec z gotowej masy makowej z puszki? Jak przygotować mak z puszki do ciasta?

Jak zrobić pyszny makowiec z gotowej masy makowej z puszki?

Święta zarówno Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc, to czas nie tylko ubierania choinki i prezentów, ale także tradycyjnych, smakowitych wypieków. Wśród ciast, które najczęściej lądują na wigilijnym stole, nie może oczywiście zabraknąć makowca. jego przygotowanie może nam jednak zająć trochę czasu, a tego i tak przed świętami zwykle brakuje.

Aby go zaoszczędzić, można zrezygnować z samodzielnego przygotowywania masy makowej. Bez problemu możemy wykorzystać gotową masę z puszki. Przyśpieszymy cały proces, a smak na tym nie ucierpi.

Szybki makowiec z gotowej masy makowej – składniki:

  • mąka pszenna – 300 g
  • masło 200 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier puder – 50 g
  • 3 jajka
  • puszka masy makowej

Makowiec z masy makowej z puszki – przepis (receptura pochodzi ze strony fajnegotowanie.pl):

  1. Przesiewamy mąkę i cukier puder do miski, a następnie dodajemy do nich posiekane masło i 3 żółtka (białka odstawiamy na później),
  2. Dodajemy proszek do pieczenia,
  3. Dokładnie wyrabiamy ciasto rękami,
  4. Piekarnik rozgrzewamy do do 180 stopni i wkładamy blachę na 10 minut,
  5. W międzyczasie do miski wkładamy gotową masę makową i dodajemy do niej ubite na sztywno białka, a następnie wykładamy na podpieczony spód,
  6. Pieczemy całość przez 40 minut.

Zobacz: Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Trzeba dopilnować jednej kwestii

Co dodać do gotowej masy makowej z puszki?

Przepis na ciasto z masą makową z puszki sugeruje, że do masy warto dodać 2-3 białka ubite na sztywno. Niekiedy może się jednak zdarzyć, że masa makowa z puszki jest mokra. W takim przypadku warto podsmażyć ją delikatnie na patelni, bez przykrycia na małym ogniu, z łyżeczką masła. Dzięki temu nadmiar wody powoli odparuje, a masa się nie przypali.

Dla smaku można dodać do masy również orzechy włoskie, pokruszone na mniejsze kawałki.

Sprawdź: Ciasto na pierniki nie klei się lub rwie? Sprawdź, jak je ratować

Czytelnicy pytają o przepis na makowiec z puszki

Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej – co dodać?

Warto sprawdzić masę przed pieczeniem. Jeśli jest zbyt wilgotna, można ją delikatnie podsmażyć na maśle, aby nadmiar wody wyparował.

Co dodać do masy makowej z puszki?

Do masy makowej z puszki można dodać białka (np. 2 lub 3).

Czy do masy makowej z puszki coś dodajemy?

Gotowa masa makowa z puszki przed pieczeniem wymaga dodania 2 lub 3 białek jajka, ubitych na sztywno.