Przygotowanie domowego makowca wraz z masą makową to dość skomplikowany i długotrwały proces. Biorąc pod uwagę ogrom innych przedświątecznych obowiązków, można zaoszczędzić nieco czasu i skorzystać z gotowej masy. Wystarczy dodać do niego kilka składników, aby ciasto wyszło przepyszne. Jak zrobić pyszny makowiec z gotowej masy makowej z puszki? Jak przygotować mak z puszki do ciasta?
Jak zrobić pyszny makowiec z gotowej masy makowej z puszki?
Święta zarówno Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc, to czas nie tylko ubierania choinki i prezentów, ale także tradycyjnych, smakowitych wypieków. Wśród ciast, które najczęściej lądują na wigilijnym stole, nie może oczywiście zabraknąć makowca. jego przygotowanie może nam jednak zająć trochę czasu, a tego i tak przed świętami zwykle brakuje.
Aby go zaoszczędzić, można zrezygnować z samodzielnego przygotowywania masy makowej. Bez problemu możemy wykorzystać gotową masę z puszki. Przyśpieszymy cały proces, a smak na tym nie ucierpi.
Szybki makowiec z gotowej masy makowej – składniki:
- mąka pszenna – 300 g
- masło 200 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cukier puder – 50 g
- 3 jajka
- puszka masy makowej
Makowiec z masy makowej z puszki – przepis (receptura pochodzi ze strony fajnegotowanie.pl):
- Przesiewamy mąkę i cukier puder do miski, a następnie dodajemy do nich posiekane masło i 3 żółtka (białka odstawiamy na później),
- Dodajemy proszek do pieczenia,
- Dokładnie wyrabiamy ciasto rękami,
- Piekarnik rozgrzewamy do do 180 stopni i wkładamy blachę na 10 minut,
- W międzyczasie do miski wkładamy gotową masę makową i dodajemy do niej ubite na sztywno białka, a następnie wykładamy na podpieczony spód,
- Pieczemy całość przez 40 minut.
Zobacz: Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Trzeba dopilnować jednej kwestii
Co dodać do gotowej masy makowej z puszki?
Przepis na ciasto z masą makową z puszki sugeruje, że do masy warto dodać 2-3 białka ubite na sztywno. Niekiedy może się jednak zdarzyć, że masa makowa z puszki jest mokra. W takim przypadku warto podsmażyć ją delikatnie na patelni, bez przykrycia na małym ogniu, z łyżeczką masła. Dzięki temu nadmiar wody powoli odparuje, a masa się nie przypali.
Dla smaku można dodać do masy również orzechy włoskie, pokruszone na mniejsze kawałki.
Sprawdź: Ciasto na pierniki nie klei się lub rwie? Sprawdź, jak je ratować
Czytelnicy pytają o przepis na makowiec z puszki
Warto sprawdzić masę przed pieczeniem. Jeśli jest zbyt wilgotna, można ją delikatnie podsmażyć na maśle, aby nadmiar wody wyparował.
Do masy makowej z puszki można dodać białka (np. 2 lub 3).
Gotowa masa makowa z puszki przed pieczeniem wymaga dodania 2 lub 3 białek jajka, ubitych na sztywno.