Masło już zawsze będzie miękkie i lekkie jak obłoczek. Po prostu przechowuj je w ten sposób

Praktycznie każdy z nas kiedyś zastanawiał się, jak przechowywać masło. Niektórzy zwyczajnie trzymają je w opakowaniu w lodówce i wyjmują w razie potrzeby. Inni kupują specjalne maselnice i nie wyobrażają sobie innego miejsca. Okazuje się, że istnieją jeszcze inne przydatne triki.

Wielu z nas uwielbia masło i ceni je o wiele bardziej niż margarynę. Produkt po schłodzeniu jest twardy jak kamień, dlatego często zastanawiamy się, co zrobić, by szybko zmiękł. Okazuje się, że ogromną rolę odgrywa miejsce przechowywania produktu. Dzięki jednemu trikowi będzie delikatne, puszyste i miękkie jak obłoczek, czym zachwyci niejedną osobę.

Sprawdź: Wyjeżdżasz na wakacje? Zrób jedną rzecz z lodówką. Rachunki będą niższe nawet o połowę

Czy masło może leżeć poza lodówką? Tak, ale niezbyt długo

Masło można przechowywać poza lodówką, jednak warto zwracać na nie szczególną uwagę. Produkt powinien być trzymany w szczelnie zamkniętej maselnicy. Najlepiej, jeśli po kilku godzinach zostanie schowany do lodówki, jednak jeśli nie masz takiej możliwości, co jakiś czas je wąchaj. Jeśli zjełczeje i się zepsuje, od razu poznasz to po charakterystycznym, utrzymującym się zapachu. Wtedy wyrzuć je do śmieci i wymień na nowe.

Sprawdź: Czy keczup po otwarciu musi stać w lodówce? Znany producent sosów zabrał głos i rozwiał wątpliwości

Czy trzymać masło w wodzie? Ciekawy trik na przechowywanie produktu

Okazuje się, że masło możesz też przechowywać w… wodzie. Choć metoda wydaje się nietypowa, daje możliwość zachowania świeżości masła przez około 2 tygodnie i sprawia, że produkt jest idealnie miękki. Co należy zrobić?

  1. Wlej do pojemnika osoloną, przegotowaną wodę. Sól zadziała jak konserwant. Dzięki niemu masło zachowa świeżość.
  2. Przykryj pojemnik i schowaj do kuchennej szafki lub do lodówki (zwłaszcza gdy w domu jest bardzo ciepło).
  3. Przed każdym użyciem wyciągnij masło z wody, posmaruj kanapki i schowaj je z powrotem do naczynia.

Okazuje się, że w niektórych sklepach można znaleźć specjalne wodne maselniczki, które znacznie ułatwią zastosowanie tego triku.

Sprawdź: Ani masło, ani bułka tarta. Te proste przyprawy sprawią, że kalafior rozpłynie się w ustach

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo