Metoda trzech szklanek jest niezawodna. Nietypowy przepis na puszystą szarlotkę

Aromatyczna szarlotka to jedno z najchętniej przygotowywanych ciast przez gospodynie domowe. Nic w tym dziwnego, ponieważ jej wykonanie nie jest skomplikowane, natomiast smak jest rewelacyjny. Jednak, jak wiadomo, szarlotka szarlotce nierówna. Obłędnie smakuje zwłaszcza ta, wykonana metodą trzech szklanek. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na szarlotkę. Często został on przekazany przez mamę lub babcię. Jeśli jednak znudziła ci się tradycyjna szarlotka i chcesz spróbować czegoś nowego, w tym roku postaw na ciasto wykonane metodą trzech szklanek. Jego smak z pewnością zachwyci twoich gości i domowników. Do wykonania tej szarlotki nie są potrzebne jajka, a gdy zastąpisz mleko krowie napojem migdałowym, ciasto będzie całkowicie wegańskie.

Sprawdź: Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Nie rozpadnie się, jeśli dodasz jeden składnik

Szarlotka “trzy szklanki”. Przepis

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka mleka krowiego lub migdałowego
  • masło

Przygotowanie

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki – kaszę mannę, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Następnie obierz jabłka ze skóry i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Dodaj do nich sok z cytryny i wymieszaj.

Sprawdź: Rewelacyjne placuszki z 3 składników. Biją na głowę klasyczne racuchy

Wysmaruj tortownicą masłem i wysyp na jej dno 1/4 suchych składników, a następnie wyłóż 1/3 startych jabłek. Ponownie wysyp tę samą ilość suchych składników i przykryj 1/3 jabłek. Powtórz to samo działanie po raz kolejny, a na koniec na wierzch wysyp resztę suchych składników.

Tak przygotowaną masę zalej wrzącym mlekiem. Za pomocą noża nakłuj ciasto w kilku miejscach, aby mleko dostało się również na dno. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 50 minut. Pozostaw ciasto do ostygnięcia i delektuj się jego wyjątkowym smakiem. Smacznego!

Sprawdź: Ten fit deser zrobisz w 5 minut z trzech składników. Więcej nie zjesz lodów czekoladowych

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo