Placki ziemniaczane piją olej z patelni? Wlej do masy jeden kieliszek. To rozwiąże problem

Placki ziemniaczane mogą być pysznym obiadem, o ile usmażymy je prawidłowo. Czasem niestety zdarza się, że danie nasiąka tłuszczem z patelni, przez co staje się ciężkie i niesmaczne. Okazuje się, że nie musi tak być. Co zrobić, żeby placki nie piły tłuszczu? Podpowiadamy.

Praktycznie każdy lubi placki ziemniaczane, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Możesz podać je zarówno z cukrem, jak i ze śmietaną lub gulaszem. Uniwersalność sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Okazuje się, że danie wcale nie musi być tłuste. Wystarczy, że zastosujesz pewien prosty trik.

Sprawdź: Zalej ziemniaki mlekiem i upiecz w piekarniku. Zapiekanka będzie gotowa w 20 minut

Dlaczego placki ziemniaczane piją olej? Przyczyn jest kilka

Okazuje się, że jest kilka powodów, przez które placki ziemniaczane zbierają olej z patelni. Po pierwsze, mogły zostać uformowane z nieodciśniętej masy. Drugim powodem może być zbyt gruba warstwa na placka. Dużo lepszym rozwiązaniem jest formowanie nieco cieńszych. Ponadto zwróć uwagę na rodzaj ziemniaków, z którego przygotowujesz placki. Im bardziej mączyste, tym mniej pochłoną tłuszczu. Oprócz tego nie zapomnij o dodaniu do masy pewnego tajemniczego składnika, który zapobiegnie piciu oleju przez placki. O czym mowa?

Sprawdź: Włóż ten owoc do skrzynki z ziemniakami. Nie puszczą kiełków nawet przez 8 tygodni

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie wchłaniały tłuszczu? Sekretem jeden składnik

Okazuje się, że istnieje jeden prosty składnik, który jest sekretem udanych placków ziemniaczanych. Sprawi, że nie wypiją zbyt wiele tłuszczu, a na dodatek będą przyjemnie chrupiące. Chodzi o niewielką ilość… wódki. Choć brzmi to dziwnie, jest skuteczne. Nie musisz obawiać się, o alkohol, który podczas smażenia wyparuje. Wcale nie wyczujesz go w plackach, a całkowicie zmieni ich wygląd, gdyż wchłoną o wiele mniej tłuszczu. Po prostu wlej do masy jeden kieliszek i dokładnie wymieszaj. Nie zapomnij też, by po usmażeniu placków ziemniaczanych wyłożyć je na chwilę na papierowe ręczniki, które dodatkowo usuną z nich tłuszcz od razu po usmażeniu.

Sprawdź: Jako naczelna fanka frytek zdradzę ci sekret chrupiących ziemniaków. Liczy się technika i ta przyprawa

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo