Rokitnik: roślina o niesamowitych właściwościach!

Rokitnik to roślina z rodziny oliwkowatych występująca głównie w Azji i Europie. Owoc ma wiele składników odżywczych i jest stosowany zarówno w kuchni, jak i medycynie i kosmetyce. Poznaj wszystkie właściwości rokitnika.

Rokitnik czyli rosyjski ananas

Rokitnik, nazywany również rosyjskim ananasem, występuje głównie w Europie i Azji. Zazwyczaj znajdziemy go w niedalekiej odległości od morza lub rzeki. W Polsce dziko rośnie w Pieninach i u wybrzeża Bałtyku, jednak podlega częściowej ochronie i nie można zrywać jego plonów. Rokitnik ma małe czerwono-pomarańczowe owoce o cierpkim smaku. To właśnie w nich, jak i w korzeniu rośliny znajdziemy ogromną ilość składników odżywczych.

Właściwości rokitnika

Rosyjski ananas jest ceniony ze względu na zawarte w nim:

  • przeciwutleniacze (terpeny, fenole) – inaczej nazywane antyoksydantami, spowalniają procesy starzenia oraz pozbywają się z organizmu człowieka nadmiaru wolnych rodników
  • witaminę C – rokitnik ma jej 10-12 razy więcej niż pomarańcze i porównywalną ilość do dzikiej róży; witamina C wspomaga odporność, ale też krążenie i proces gojenia się ran; w kosmetyce dodaję się ją do produktów na przebarwienia i blizny
  • witaminę A – 3 razy więcej niż w marchwi, wspomaga układ krwionośny oraz zawiera hormon wzrostu, w szczególności potrzebny dzieciom do prawidłowego rozwoju

Czy można jeść rokitnika w ciąży?

Spożywanie owocu nie jest wskazane dla dzieci poniżej 12 roku życia, ale rokitnik w ciąży nie szkodzi ani matce, ani maluszkowi. Zaleca się jednak by nie spożywać go w zbyt dużych ilościach, zwłaszcza jeśli wcześniej nie był częścią naszej diety.

Olej z rokitnika: właściwości i zastosowanie

Owoców rokitnika używali już tybetańscy mnisi i starożytni Grecy. Stosowano go głównie w medycynie. Obecnie popularnością cieszy się olej z rokitnika, który dodawany jest do wielu produktów kosmetycznych. Ze względu na swoje odbudowujące i ochronne właściwości, jest ma zastosowanie w produktach przeciw starzeniu się skóry oraz przeznaczonych do pielęgnacji cery problematycznej.

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy olej z rokitnika powoduje, że powstaje mniej zmarszczek, a jeśli nawet się pojawią, są one płytsze i mniej widoczne. Działa też przeciwzapalnie i regenerująco, co powoduję, że ma zbawienny wpływ na cerę osób borykających się z trądzikiem i bliznami.

Zdarza się, że naturalne olejki zatykają pory, przez co nie są wskazane dla wszystkich. Kiedy dopiero co zaczynamy naszą przygodę z naturalnymi olejkami zarówno z rokitnika, jak i z koksu czy arganii, należy stosować je z umiarem i obserwować jak oddziaływają na naszą cerę. Cena olejku z rokitnika waha się od 13 zł do nawet 85 zł, co zależy od objętości produktu i ilości składników odżywczych.

Sok z rokitnika

Oprócz stosowania produktów z rokitnika w codziennej pielęgnacji warto przygotować domowy sok z owocu i naładować się składnikami odżywczymi od wewnątrz. Jest on w szczególności wskazany dla osób ze słabą odpornością, problemami z krążeniem czy chcących poprawić wygląd cery, zwłaszcza zniszczonej po wakacjach przez słońce. Spożywanie soku z rokitnika jest jednak niewskazane u osób z chorobami trzustki i wątroby.

Przepis na sok z rokitnika

By przygotować sok wystarczy 1 kg owoców rokitnika i 1 kg cukru. Na początek owoce wyciskamy w sokowirówce, a następnie dosładzamy sok. Po wymieszaniu cukru przelewany sok z rokitnika do słoików, po czym pasteryzujemy.

[Zdjęcie główne: depositphotos.com]

Dodaj komentarz

Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Siemię lniane w ciąży i podczas karmienia piersią

Siemię lniane od stuleci jest wykorzystywane w medycynie naturalnej ze względu na ogrom pozytywnych właściwości zdrowotnych. Do dzisiaj bardzo często jest rekomendowane przez lekarzy jako część kuracji leczniczej. Siemię lniane...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Żurawina w ciąży i podczas karmienia piersią

Żurawina kojarzy się głównie z owocem, który ma pozytywny wpływ na działanie pęcherza moczowego i leczenie infekcji z nim związanych. Oczywiście to prawda, lecz to nie jedyna właściwość tego niewielkiego,...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią

Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Czereśnie w ciąży i podczas karmienia piersią

Czereśnie to owoce, które nieodłącznie kojarzą się ciepłymi, letnimi dniami. Sezon na nie zaczyna się na początku czerwca. Wedle niektórych nazwa tego miesiąca może pochodzić właśnie od nazwy tych pysznych...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Ryby w ciąży i podczas karmienia piersią

Ryby to prawdziwy przysmak, chociaż nie przez wszystkich doceniany. Niektórzy unikają ich na swoich talerzach, a niesłusznie – ryby dostarczają mnóstwa składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszych...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Kaszanka w ciąży i podczas karmienia piersią

Kaszanka to produkt bardzo lubiany przez Polaków. Doskonale smakuje na zimno, ale według wielu osób najlepsza jest smażona, jedzona wprost z patelni lub upieczona na grillu. Jest doskonałym dodatkiem do...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią

W okresie ciąży śledzie i ogórki są obiektem żartów, ponieważ jedzenie ich o najdziwniejszych porach dnia (i nocy) w połączeniu z dodatkami, takimi jak lody czy zapijanie mlekiem nie jest...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Grejpfrut w ciąży i podczas karmienia piersią

Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią

Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Banany w ciąży i podczas karmienia piersią

Banan to jeden z ulubionych owoców Polaków. Co ciekawe, okazuje się, że zupełnie inaczej niż inne owoce, banan stosunkowo rzadko wykorzystywany jest do wypieków i przy gotowaniu. Nieco częściej jest...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Grzyby w ciąży i podczas karmienia piersią

Polskie grzyby nie mają sobie równych. Jesienne lasy pełne są dobra oferowanego przez naturę, po które my, Polacy, chętnie sięgamy każdego roku. W naszej części Europy grzyby cieszą się niesłabnącą...

Czytaj dalej →
Zdrowie rodziców, Zdrowie dziecka, Choroby niemowląt

Sepsa: przyczyny, objawy i leczenie posocznicy

Sepsa jest uogólnioną reakcją organizmu na zakażenie wywołane przez krążące we krwi bakterie, wirusy oraz grzyby. Szczególnie narażone na jej rozwinięcie są osoby z osłabionym układem immunologicznym. Leczenie sepsy polega...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general