Rokitnik: roślina o niesamowitych właściwościach!

Rokitnik to roślina z rodziny oliwkowatych występująca głównie w Azji i Europie. Owoc ma wiele składników odżywczych i jest stosowany zarówno w kuchni, jak i medycynie i kosmetyce. Poznaj wszystkie właściwości rokitnika.

Rokitnik czyli rosyjski ananas

Rokitnik, nazywany również rosyjskim ananasem, występuje głównie w Europie i Azji. Zazwyczaj znajdziemy go w niedalekiej odległości od morza lub rzeki. W Polsce dziko rośnie w Pieninach i u wybrzeża Bałtyku, jednak podlega częściowej ochronie i nie można zrywać jego plonów. Rokitnik ma małe czerwono-pomarańczowe owoce o cierpkim smaku. To właśnie w nich, jak i w korzeniu rośliny znajdziemy ogromną ilość składników odżywczych.

Właściwości rokitnika

Rosyjski ananas jest ceniony ze względu na zawarte w nim:

  • przeciwutleniacze (terpeny, fenole) – inaczej nazywane antyoksydantami, spowalniają procesy starzenia oraz pozbywają się z organizmu człowieka nadmiaru wolnych rodników
  • witaminę C – rokitnik ma jej 10-12 razy więcej niż pomarańcze i porównywalną ilość do dzikiej róży; witamina C wspomaga odporność, ale też krążenie i proces gojenia się ran; w kosmetyce dodaję się ją do produktów na przebarwienia i blizny
  • witaminę A – 3 razy więcej niż w marchwi, wspomaga układ krwionośny oraz zawiera hormon wzrostu, w szczególności potrzebny dzieciom do prawidłowego rozwoju

Czy można jeść rokitnika w ciąży?

Spożywanie owocu nie jest wskazane dla dzieci poniżej 12 roku życia, ale rokitnik w ciąży nie szkodzi ani matce, ani maluszkowi. Zaleca się jednak by nie spożywać go w zbyt dużych ilościach, zwłaszcza jeśli wcześniej nie był częścią naszej diety.

Olej z rokitnika: właściwości i zastosowanie

Owoców rokitnika używali już tybetańscy mnisi i starożytni Grecy. Stosowano go głównie w medycynie. Obecnie popularnością cieszy się olej z rokitnika, który dodawany jest do wielu produktów kosmetycznych. Ze względu na swoje odbudowujące i ochronne właściwości, jest ma zastosowanie w produktach przeciw starzeniu się skóry oraz przeznaczonych do pielęgnacji cery problematycznej.

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy olej z rokitnika powoduje, że powstaje mniej zmarszczek, a jeśli nawet się pojawią, są one płytsze i mniej widoczne. Działa też przeciwzapalnie i regenerująco, co powoduję, że ma zbawienny wpływ na cerę osób borykających się z trądzikiem i bliznami.

Zdarza się, że naturalne olejki zatykają pory, przez co nie są wskazane dla wszystkich. Kiedy dopiero co zaczynamy naszą przygodę z naturalnymi olejkami zarówno z rokitnika, jak i z koksu czy arganii, należy stosować je z umiarem i obserwować jak oddziaływają na naszą cerę. Cena olejku z rokitnika waha się od 13 zł do nawet 85 zł, co zależy od objętości produktu i ilości składników odżywczych.

Sok z rokitnika

Oprócz stosowania produktów z rokitnika w codziennej pielęgnacji warto przygotować domowy sok z owocu i naładować się składnikami odżywczymi od wewnątrz. Jest on w szczególności wskazany dla osób ze słabą odpornością, problemami z krążeniem czy chcących poprawić wygląd cery, zwłaszcza zniszczonej po wakacjach przez słońce. Spożywanie soku z rokitnika jest jednak niewskazane u osób z chorobami trzustki i wątroby.

Przepis na sok z rokitnika

By przygotować sok wystarczy 1 kg owoców rokitnika i 1 kg cukru. Na początek owoce wyciskamy w sokowirówce, a następnie dosładzamy sok. Po wymieszaniu cukru przelewany sok z rokitnika do słoików, po czym pasteryzujemy.

[Zdjęcie główne: depositphotos.com]

Dodaj komentarz

Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią

W okresie ciąży śledzie i ogórki są obiektem żartów, ponieważ jedzenie ich o najdziwniejszych porach dnia (i nocy) w połączeniu z dodatkami, takimi jak lody czy zapijanie mlekiem nie jest...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Grzyby w ciąży i podczas karmienia piersią

Polskie grzyby nie mają sobie równych. Jesienne lasy pełne są dobra oferowanego przez naturę, po które my, Polacy, chętnie sięgamy każdego roku. W naszej części Europy grzyby cieszą się niesłabnącą...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Migdały w ciąży i podczas karmienia piersią

Migdały zawierają w sobie bogactwo składników odżywczych. Są niezwykle zdrowe, a ich wpływ obejmuje wiele rejonów naszych organizmów, dlatego korzystnym jest, żeby na stałe zostały włączone jako dodatek do wielu...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Grejpfrut w ciąży i podczas karmienia piersią

Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Orzechy w ciąży i podczas karmienia piersią

Wyrazy „orzechy” i „samo zdrowie” mogą być praktycznie uważane za synonimy. Od stuleci wiadomo, że orzechy zawierają w sobie substancje mające bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka, przez co ich...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Krewetki w ciąży i podczas karmienia piersią

Krewetki jeszcze do niedawna uważane były za przysmak wykwintny, który gościł jedynie na talerzach najbardziej zamożnych. Obecnie stają się coraz bardziej popularne i dzięki dyskontom spożywczym mamy do nich ułatwiony...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią

Arbuz to owoc, który kojarzy się z latem. Podany schłodzony prosto z lodówki smakuje fantastycznie w upalne dni. Jest doskonałą bazą sałatek, sprawdza się także jako dodatek do nich. Idealny...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Ananas w ciąży i podczas karmienia piersią

Ananas znany jest głównie ze swoich właściwości odchudzających. Warto jednak pamiętać, że z pewnością nie ma ich ten z puszki, w której występuje z dodatkiem zalewy składającej się głównie z...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Kaszanka w ciąży i podczas karmienia piersią

Kaszanka to produkt bardzo lubiany przez Polaków. Doskonale smakuje na zimno, ale według wielu osób najlepsza jest smażona, jedzona wprost z patelni lub upieczona na grillu. Jest doskonałym dodatkiem do...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią

Zupa szczawiowa z jajkiem, pyszny chłodnik litewski, sałatka z dodatkiem szczawiu – przepisów na wykorzystanie tej niepozornej rośliny jest wiele, a wszystkie dania z nią są równie pyszne, jednakże wiele...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią

Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo