Używasz papieru do pieczenia? Tego błędu lepiej nie popełniaj! Zdrowie masz tylko jedno

Papier do pieczenia wydaje się stosunkowo bezpiecznym produktem. Jest tani, łatwy w użyciu, a jedzenie zazwyczaj do niego nie przywiera. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że jeden popularny błąd może sprawić, że stanie się szkodliwy. Na co zwrócić uwagę i czego lepiej nie robić?

Niektórzy używają papieru do pieczenia w kuchni praktycznie codziennie. Dzięki niemu nie trzeba brudzić blachy i można szybko odgrzać kawałek pizzy czy zapiekanki w piekarniku. Należy jednak zachować ostrożność i mieć na uwadze, że w niektórych przypadkach może być szkodliwy dla zdrowia. Sprawdź, dlaczego tak się dzieje.

Czy papier do pieczenia jest szkodliwy? Będzie, jeśli nie wyeliminujesz tych błędów

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że papier do pieczenia w pewnych sytuacjach może zacząć wydzielać toksyczne substancje, które podczas kontaktu z żywnością i podgrzewania do niego przenikną. Dzieje się tak w wyniku nieprawidłowego użytkowania produktu. Na co zwrócić uwagę?

  • Temperatura pieczenia – Podczas zakupu produktu zwróć uwagę na maksymalną temperaturę, do jakiej można go nagrzewać. Informację znajdziesz na opakowaniu. Zazwyczaj je to maksimum 220 stopni Celsjusza. Podgrzewanie jedzenia na papierze w wyższej temperaturze może szkodzić zdrowiu.
  • Używanie tego samego papieru po kilka razy – Materiał pod wpływem kolejnego pieczenia jest coraz bardziej kruchy, powłoka się spala, a do jedzenia zaczynają się wydzielać toksyczne związki. Choć nie ma jeszcze konkretnych, wskazujących na to badań, niektórzy eksperci twierdzą, że działanie może skutkować różnymi chorobami w przyszłości.

Sprawdź: Jak poprawnie używać folii aluminiowej? Każda strona ma inne zastosowanie. Sprawdź, a już nigdy się nie pomylisz

Czym zastąpić papier do pieczenia w piekarniku? Postaw na te produkty

Jeśli zdecydujesz się porzucić pieczenie na papierze, możesz zastąpić go innymi produktami. Sprawdzi się wysmarowanie blachy masłem i posypanie bułką tartą lub kaszą manną. Do pieczenia mięsa wystarczy posmarować blachę olejem. Innym trikiem jest wykładanie powierzchni liśćmi kapusty, winogron lub kukurydzy, co również przyniesie podobny rezultat.

Sprawdź: Jak wyczyścić spód patelni? Wypróbuj trik z ręcznikiem papierowym. Jest niezawodny

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo