W dzieciństwie przyrządzała mi ją mama. Dziś każdy dziwi się nazwą, smakiem i składem tej zupy

W PRL-u wiele osób raczyło się tą zupą, a dziś mało kto o niej pamięta. Wszystko ze względu na dziwną nazwę i skład. Czym charakteryzuje się i jak zrobić zupę ogonową? Podpowiadamy.

Gdy byłam mała, pamiętam, że mama często przyrządzała zupę ogonową. Nawet dziś rozpoznam charakterystyczny smak tego dania. Choć teraz nie kusi wielu osób, a jej nazwa brzmi po prostu dziwnie, warto poznać sekret potrawy i dowiedzieć się, jak ją przyrządzić. Co potrzeba do zupy ogonowej? Sprawdź i zrób ja w domu.

Sprawdź: Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Raz na zawsze zapomnisz o gotowaniu w wodzie. Znamy lepszy sposób

Z czego robi się zupę ogonową? Sekretem są ogony wołowe

Choć wiele potraw serwowanych w okresie PRL-u jest pysznych, po niektóre mało kto dziś sięga. Tak ma się sytuacja właśnie z zupą ogonową, którą przygotowuje się na ogonkach wołowych i kościach wołowych. Zupa jest zdrowa, gdyż zawiera wiele warzyw, takich jak por, ziemniak, cebula i marchewka. Ogonówka cieszyła się popularnością dlatego, że w PRL-u wiele osób stawiało na przygotowywanie dań z podrobów. Sprawdź, jak przygotować zupę ogonową i wprowadź ją na stałe do rodzinnego menu. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 1 kg wołowych ogonków;
  • 1 kg wołowych kości;
  • marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, kilka sztuk niedużych ziemniaków;
  • niewielka ilość mąki;
  • koncentrat pomidorowy;
  • sól i pieprz;
  • masło;
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, gałka muszkatołowa, słodka papryka.

Sprawdź: Zupa pomidorowa dla niemowlaka: Od kiedy podawać? [PRZEPISY]

Jak zrobić dobrą zupę ogonową? Mało kto wie, że to banalnie proste

Sposób przygotowania:

  1. Umyj mięso i włóż do garnka. Zalej zimną wodą, zagotuj, wyłów szumowiny i dołóż ziele angielskie oraz liść laurowy. Niech wywar gotuje się przez około 1,5 godziny.
  2. Włóż do garnka pokrojone warzywa. Niech gotują się przez kolejną godzinę.
  3. Wyjmij mięso, oddziel je od kości i ogonów i włóż z powrotem do gotowania.
  4. Rozpuść na patelni masło, dodaj mąkę i łyżeczkę papryki. Mieszaj zasmażkę, by się nie przypaliła, a gdy będzie gotowa, dodaj ją do zupy i wymieszaj dokładnie.
  5. Dopraw zupę gałką muszkatołową i koncentratem pomidorowym. Zamieszaj, dopraw solą i pieprzem, i ponownie zamieszaj.

Sprawdź: Jakie przyprawy do zupy ogórkowej? To nie sól jest najważniejsza. Będą błagać cię o przepis

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo