W PRL-u wiele osób raczyło się tą zupą, a dziś mało kto o niej pamięta. Wszystko ze względu na dziwną nazwę i skład. Czym charakteryzuje się i jak zrobić zupę ogonową? Podpowiadamy.
Gdy byłam mała, pamiętam, że mama często przyrządzała zupę ogonową. Nawet dziś rozpoznam charakterystyczny smak tego dania. Choć teraz nie kusi wielu osób, a jej nazwa brzmi po prostu dziwnie, warto poznać sekret potrawy i dowiedzieć się, jak ją przyrządzić. Co potrzeba do zupy ogonowej? Sprawdź i zrób ja w domu.
Sprawdź: Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Raz na zawsze zapomnisz o gotowaniu w wodzie. Znamy lepszy sposób
Z czego robi się zupę ogonową? Sekretem są ogony wołowe
Choć wiele potraw serwowanych w okresie PRL-u jest pysznych, po niektóre mało kto dziś sięga. Tak ma się sytuacja właśnie z zupą ogonową, którą przygotowuje się na ogonkach wołowych i kościach wołowych. Zupa jest zdrowa, gdyż zawiera wiele warzyw, takich jak por, ziemniak, cebula i marchewka. Ogonówka cieszyła się popularnością dlatego, że w PRL-u wiele osób stawiało na przygotowywanie dań z podrobów. Sprawdź, jak przygotować zupę ogonową i wprowadź ją na stałe do rodzinnego menu. Co będzie ci potrzebne?
Składniki:
- 1 kg wołowych ogonków;
- 1 kg wołowych kości;
- marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, kilka sztuk niedużych ziemniaków;
- niewielka ilość mąki;
- koncentrat pomidorowy;
- sól i pieprz;
- masło;
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, gałka muszkatołowa, słodka papryka.
Sprawdź: Zupa pomidorowa dla niemowlaka: Od kiedy podawać? [PRZEPISY]
Jak zrobić dobrą zupę ogonową? Mało kto wie, że to banalnie proste
Sposób przygotowania:
- Umyj mięso i włóż do garnka. Zalej zimną wodą, zagotuj, wyłów szumowiny i dołóż ziele angielskie oraz liść laurowy. Niech wywar gotuje się przez około 1,5 godziny.
- Włóż do garnka pokrojone warzywa. Niech gotują się przez kolejną godzinę.
- Wyjmij mięso, oddziel je od kości i ogonów i włóż z powrotem do gotowania.
- Rozpuść na patelni masło, dodaj mąkę i łyżeczkę papryki. Mieszaj zasmażkę, by się nie przypaliła, a gdy będzie gotowa, dodaj ją do zupy i wymieszaj dokładnie.
- Dopraw zupę gałką muszkatołową i koncentratem pomidorowym. Zamieszaj, dopraw solą i pieprzem, i ponownie zamieszaj.
Sprawdź: Jakie przyprawy do zupy ogórkowej? To nie sól jest najważniejsza. Będą błagać cię o przepis