W średniowieczu ten chwast uprawiano jak warzywo. Wspomaga trawienie i oczyszcza z toksyn

Ta popularna roślina obecnie traktowana jest jako chwast i gdy tylko pojawi się w ogrodzie, natychmiast zostaje usunięta. Wszystko dlatego, że niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej prozdrowotnych właściwości. Nasi przodkowie uprawiali tę roślinę jak warzywo i stosowali jako lek.

Podagrycznik pospolity często pojawia się w naszych ogrodach. Rośnie on chętnie zwłaszcza w towarzystwie piwonii, azalii czy krzewów jeżyn. Przez wiele osób uznawany jest on za bezużyteczny chwast, jednak to roślina o wielu leczniczych właściwościach. Roślina ta jest jadalna i można wykorzystywać ją w kuchni na wiele sposobów.

Sprawdź: Podczas zakupu arbuza zwróć uwagę na 5 rzeczy. Warzywo zachwyci smakiem i rozpłynie się w ustach

Podagrycznik pospolity – właściwości

Podagrycznik pospolity w średniowieczu uprawiany był jako roślina jadalna i traktowano go jako warzywo. Współcześnie jest on rzadko wykorzystywany w kuchni, ale to zdecydowanie błąd. Roślina ta jest doskonałym źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz wielu minerałów, takich jak cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo. Podagrycznik pospolity bogaty jest także w karoten i przeciwutleniacze.

Zawarte w roślinie związki korzystnie wpływają na zdrowie stawów i ich funkcjonowanie. Z tego powodu wykorzystuje się ją w leczeniu stanów zapalnych i reumatyzmu. Podagrycznik pospolity ma również właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszcza organizm z toksyn. Roślina ta wspomaga trawienie trawienie i ułatwia przemianę materii. Przyspiesza również gojenie się ran i może łagodzić trądzik. Podagrycznik pospolity znany jest również ze swoich właściwości wyciszających i uspokajających.

Sprawdź: Jak uratować zbyt ostrą potrawę? Włóż do garnka jedno warzywo i ciesz się łagodnym smakiem

Podagrycznik pospolity – wykorzystanie w kuchni

Młode listki podagrycznika pospolitego mają delikatnie gorzki smak z korzenną nutą. Sprawdzą się one doskonale jako dodatek do sałatki czy aromatycznej zupy. Ususzony i zmielony podagrycznik pospolity wykorzystywany jest również jako przyprawa.

Z rośliny tej można przyrządzić smakowity napar. Jedną łyżkę świeżych liści lub łyżeczkę suszonych wystarczy zalać szklanką wrzącej wody i zostawić na około 15 minut. Napar można wypić, ale sprawdzi się również w okładach na stawy czy jako tonik do twarzy.

Z podagrycznika pospolitego warto również zrobić ocet, który pomoże obniżyć poziom cukru we krwi oraz ułatwi usunięcie z organizmu kwasu moczowego. Do słoika i pojemności jednego litra należy włożyć świeżo zerwane i dokładnie umyte liście rośliny, a następnie zalać je letnią wodą. Do słoika należy dodać trzy łyżeczki miodu i dokładnie wymieszać całą miksturę. Następnie na wierzch słoika należy położyć talerzyk, przykryć gazą i zabezpieczyć gumką. Ocet będzie gotowy po czterech tygodniach. Jedną łyżeczkę octu wymieszaj w szklance wody i wypij.

Sprawdź: Zanim kupisz bób, zwróć uwagę na jedno. Zyskasz pewność, że jest świeży

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo