Z czego można odkroić pleśń? GIS wyjaśnia i tłumaczy, czy można jeść te produkty

Czy wystarczy odkroić pleśń? Wiele osób uważa, że dżemy, owoce i inne produkty, które podeszły pleśnią z wierzchu, wciąż nadają się do spożycia po odkrojeniu zainfekowanego kawałka. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował w mediach społecznościowych stanowisko w tej sprawie.

Czy można odkroić pleśń? Zdarza się, że owoce i inne produkty spożywcze podeszły pleśnią, a szkoda nam ich wyrzucać. Niektórzy bez oporów decydują się na jedzenie po odkrojeniu zainfekowanej części, podczas gdy inni zastanawiają się, czy nie jest to szkodliwe. Główny Inspektorat Sanitarny wydał jasny komunikat, co kryje się za pozornie niewinnym procederem. Na co należy zwrócić uwagę?

Sprawdź: Kiedy awokado jest zepsute?

Czy można jeść spleśniałe rzeczy? GIS wyjaśnia

W komunikacie zamieszczonym na Facebooku 31 sierpnia 2023 r. Główny Inspektorat Sanitarny dokładnie wyjaśnił, czy można spożywać jedzenie, na którym pojawiła się pleśń. Okazuje się, że nie powinno się tak robić.

Zastanawiasz się co zrobić, kiedy na produkcie spożywczym pojawi się plamka pleśni? Czy wystarczy ją odkroić? Reszta produktu, choć tego nie widać, również jest zaatakowana przez pleśń. Mykotoksyny wytwarzane przez pleśnie są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Mogą uszkodzić nerki, wątrobę, mają działanie rakotwórcze. Spleśniałe produkty należy wyrzucać w całości!

Okazuje się więc, że nawet odkrojenie kawałka, na którym widzimy ślady pleśni, nie zmienia niczego. W ogóle nie powinno się spożywać produktu zaatakowanego przez pleśń i należy go natychmiast wyrzucić.

Sprawdź: Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

Czym jest pleśń? Czy należy obawiać się pleśni?

Pleśnią nazywa się najczęściej grzybnię, która z czasem powstaje na produktach spożywczych, takich jak owoce, warzywa, przetwory w słoiku, mięso i produkty mleczne. Pleśń zmienia wygląd żywności i może przybierać różne formy – od puszystej po pylistą strukturę. Produktów, które zaatakowała pleśń, nie należy podawać ani dzieciom, ani dorosłym. Spożycie mikotoksyn (toksyn wytwarzanych przez pleśń) ma bardzo zły wpływ na organizm ludzki. Jak wymieniono w komunikacie GIS, prowadzi to do uszkodzeń nerek, wątroby i zwiększenia prawdopodobieństwa zachorowania na raka, ale może także spowodować obrzęk płuc i różne inne dysfunkcje układu pokarmowego i krwionośnego.

Sprawdź: Czy ciasto drożdżowe można zostawić na noc?

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo