Owsianka na noc: 4 sprawdzone przepisy
Owsianka to doskonałe śniadanie – sycące, pożywne i do tego naprawdę pyszne. Co więcej, można je przygotować dosłownie w parę chwil. Jeśli o poranku ważna jest dla Ciebie każda minuta, być może przypadnie Ci do gustu jedna z naszych wersji owsianki na noc. Skąd taka nazwa? Nocna owsianka wzięła ją od metody przygotowywania płatków!
Owsianka na noc – co to takiego?
Nocną owsiankę przygotowujemy dzień wcześniej, dzięki czemu rano możemy zaoszczędzić czas. Namaczanie płatków owsianych przez noc ma dwa zadania: po pierwsze, pozbawić je szkodliwych fitynianów, po drugie sprawić, aby były miękkie i gotowe do spożycia. Tak przygotowana owsianka na zimno może być jedzona wprost z lodówki (świetny pomysł latem) lub po podgrzaniu w mikrofalówce lub zalaniu ciepłym mlekiem/wodą – jako rozgrzewające śniadanie. Płatki owsiane dzielimy na trzy kategorie:
- zwykłe – sprasowane ziarna owsa, które mogą być spożywane dopiero po dłuższym gotowaniu. Zawierają dużo fitynianów (w dużych ilościach toksycznych dla ludzi)
- górskie – bardziej sprasowane od zwykłych, mogą być spożywane po krótkim moczeniu w mleku lub wodzie.
- błyskawiczne – najbardziej przetworzone, pocięte ziarna owsa. Po zalaniu ciepłym płynem bardzo szybko tworzą gęsty kleik.
Na co dzień najbardziej polecane są płatki górskie, które zawierają wiele cennych witamin i minerałów, takich jak magnez, selen, witaminy z grupy B, antyoksydanty, zdrowe tłuszcze i bardzo dużo błonnika. Są stosunkowo szybkie w przygotowaniu, do tego – jeśli nie zostaną rozgotowane – mają zwartą konsystencję, która niektórym osobom bardziej odpowiada niż ta płatków błyskawicznych (czy np. kaszki manny).
Energetyzująca owsianka do pracy
Owsianka do pracy to zdrowa, pożywna i dodająca energii przekąska. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 4 łyżki górskich płatków owsianych
- 3 małe daktyle
- kilka orzechów: migdały, laskowe, włoskie
- łyżka nasion chia
- banana
- opcjonalnie: kakao
- wodę lub mleko roślinne
Wieczorem w czystym słoiku ułóż na dnie plasterki banana. Zasyp go płatkami owsianymi wymieszanymi z nasionami chia, na wierzchu ułóż daktyle. Całość zalej zimną wodą lub mlekiem roślinnym tak, aby wszystkie płatki zostały zakryte. Słoik zakręć i odstaw do lodówki. Owsianka przez noc namoknie i będzie gotowa do spożycia. Rano dodaj jedynie orzechy i (jeśli lubisz) na wierzchu możesz zrobić posypkę z kakao.
Dietetyczna nocna owsianka na wodzie pachnąca cynamonem
Nocna owsianka może być pożywna, a jednocześnie lekkostrawna i małokaloryczna. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 4 łyżki górskich płatków owsianych
- pół pokrojonego w plasterki jabłka
- pół łyżeczki cynamonu
- ewentualnie: dwa goździki, prażone migdały
- woda
Na dnie słoika ułóż jabłka oprószone cynamonem. Wysyp na nie płatki owsiane. Na noc zalej zimną wodą i pozostaw całość w lodówce. Jeśli lubisz, możesz na wierzchu położyć goździki tak, aby rano móc je wyciągnąć, a żeby płatki przeszły ich aromatem (świetna propozycja na zimę!). Z rana na wierzch owsianki możesz dodać pozostałą część jabłka i posypać ją prażonymi migdałami.
Kaloryczna owsianka na noc dla trenujących
Owsianka z dodatkową ilością kalorii wskazana jest dla osób intensywnie uprawiających sport, będących na diecie zwiększającej masę, kobiet w ciąży i karmiących (które nie mają stwierdzonej cukrzycy czy innych problemów zdrowotnych). Potrzebujesz:
- 4 łyżki górskich płatków owsianych
- banana
- zmielone ulubione orzechy (polskie lub egzotyczne)
- masło orzechowe
- łyżkę miodu/syropu klonowego
- mleko krowie lub roślinne
Plastry banana ułożone w słoiku zasyp płatkami górskimi wymieszanymi ze zmielonymi orzechami, zalej zimnym mlekiem. Pozostaw całość na noc w lodówce. Rano do słoika dodaj masło orzechowe i miód lub syrop klonowy. Jeśli lubisz, po wierzchu posyp nocną owsiankę kakaem, cynamonem lub wiórkami kokosowymi.
Wytrawna owsianka na zimno z chilli
Propozycja dla lubiących eksperymenty w kuchni. Potrzebujesz:
- 4 łyżki górskich płatków owsianych
- 6 owoców wiśni (mogą być mrożone)
- 5 orzechów laskowych (w całości lub zmielonych)
- szczyptę chilli
- pół łyżeczki kakao
- mleko krowie lub roślinne
Wydrylowane świeże wiśnie lub mrożone ułóż na dnie słoika, zasyp płatkami owsianymi i zalej mlekiem wymieszanym z chilli. Tak przygotowana owsianka na noc rano jest gotowa do spożycia po dodaniu orzechów laskowych i kakao. Świetnie smakuje z kawą!
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Jaka lektura była na maturze 2024? Uczniowie mieli niełatwe zadanie. Nowa formuła egzaminu może zaskoczyć
Co życzyć dziecku na Komunię? Co powiedzieć przy wręczaniu prezentu? Najlepsze propozycje
Menu na komunię. Jak przygotować przyjęcie komunijne w domu?
Pierwsza Komunia Święta – najpiękniejsze wiersze, cytaty i życzenia. Jaki tekst wybrać na uroczystość?
Przekroczenie limitu słów na egzaminie ósmoklasisty. Czym grozi? Uczniowie boją się utraty punktów z angielskiego
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Owsianka na noc: 4 sprawdzone przepisy
Szybka i zdrowa kolacja dla dziecka – przepisy.
Czy zdrowa kolacja dla dziecka jest wskazana? Powszechnie uważa się śniadanie za najważniejszy posiłek dnia, co jest w pewien sposób błędne. Kolacja jest równie ważna, chociażby dla samego procesu regeneracji....
Czytaj dalej →Idealne ciasto na pierogi? Dodaj jedną łyżkę! Po chwili będzie miękkie i elastyczne
Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po składnik, z którego większość z nas na co dzień korzysta w kuchni. Już jedna łyżka sprawi, że ciasto nabierze...
Czytaj dalej →Zalewa octowa do ryb – jak ją przygotować w odpowiednich proporcjach? Sprawdź przepis!
Ryby w zalewie octowej to jedno z dań cieszących się w Polsce ogromną popularnością. Potrawę chętnie przygotowuje się zwłaszcza w okresie Świąt, niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej wigilijnej kolacji....
Czytaj dalej →Szparagi dla niemowlaka: Sprawdzone przepisy dla dzieci
Szparagi są coraz bardziej docenianym przez Polaków warzywem. W sklepach można zakupić zarówno te zielone, fioletowe, jak i białe. Również najmłodsi smakosze chętnie je jedzą. Od kiedy do diety dziecka...
Czytaj dalej →Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?
Przepis na kapustę wigilijną Potrafisz sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty z grzybami? Bez jej zapachu unoszącego się w całym domu? Ja nie i dziś możecie sprawdzić mój przepis na wigilijną...
Czytaj dalej →Ciasta na komunię
Nie wiecie, jakie ciasta na komunię upiec? Mamy dla Was kilka propozycji i sprawdzone przepisy! Ciasta i torty na komunię Ciasta na komunię to niemal oczywista pozycja w menu. Tylko...
Czytaj dalej →Pierniczki Świąteczne
Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków? Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe. Przepis na...
Czytaj dalej →Zdrowe koktajle owocowe – nie tylko dla kobiet w ciąży
Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta to podstawa dla każdej kobiety spodziewającej się dziecka. Przyszła mama musi pamiętać, że wszystko co trafia do jej organizmu jest pożywieniem dla maluszka. Jej posiłki powinny...
Czytaj dalej →Szybkie przekąski na Sylwestra. Te przepisy to hit imprezowego menu!
Sylwestrowe przyjęcia zbliżają się wielkimi krokami. To już właściwie ostatni moment, aby obmyślić i przygotować imprezowe menu. W tę ostatnią noc w roku nikt specjalnie nie skupia się na jedzeniu...
Czytaj dalej →Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały? Niezawodny trik Magdy Gessler na chrupiącą skórkę
Na słodko, na słono czy jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnie gotowanych ziemniaków. Placki to jeden z najsłynniejszych przysmaków kuchni polskiej. Co zrobić, aby nie ciemniały? Z rozwiązaniem przychodzi Magda...
Czytaj dalej →Zalewa do peklowania mięsa. Jak ją przygotować krok po kroku?
Peklowanie to jeden ze sposobów konserwowania mięsa. Proces ten jednocześnie nadaje żywności wyrazisty smak i aromat i może stanowić wstęp do dalszej obróbki i przygotowywania potrawy. Do peklowania wykorzystywana jest...
Czytaj dalej →Placki, racuchy, naleśniki – Przysmaki dla małego niejadka
Twój maluch to niejadek? Wiele mam zna Twój ból. Niewiele jest jednak dzieci, które nie lubią dań na słodko. Kreatywna mama umie wykorzystać każdą okazję. W słodkim daniu możesz przemycić...
Czytaj dalej →Zapomnij o tym dodatku do sałatki jarzynowej. Inaczej następnego dnia wyrzucisz ją do kosza
Sałatka jarzynowa to klasyka, która pojawia się na polskich stołach nie tylko w okresie wielkanocnym. Choć jej przygotowanie wydaje się banalnie proste, to wciąż wiele osób popełnia jeden błąd, narażając...
Czytaj dalej →Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej! Mleko z kurkumą – złoty przepis...
Czytaj dalej →Ten przepis na obiad ze szparagami pokocha każdy. Genialne połączenie, które można jeść codziennie
Szparagi to warzywa, których sezon przypada na początkowe miesiące lata. Ogromne ilości tych zielonych łodyg zobaczysz w sklepie już w maju. W odróżnieniu od sezonowych owoców, świetnie sprawdzają się w...
Czytaj dalej →Stół weselny
Wczoraj pisałam o tym co powinno znajdować się na wiejskim stole weselnym i jak ten stół wiejski powinien wyglądać. Dzisiaj skoncentruję się na zwykłych stołach weselnych. Jak powinny wyglądać stoły...
Czytaj dalej →Co zamiast kwiatów na wesele?
Od kilku lat panuje moda na wręczanie różnych drobiazgów podczas składania Młodej Parze życzeń pod Kościołem, zamiast kwiatów. Przyznam szczerze, że bardzo mi się ta moda podoba. Nie jest tajemnicą,...
Czytaj dalej →Sala weselna
Sala weselna to jeden z podstawowych aspektów realizacji wesela. Od poszukiwań sali weselnej najlepiej jest zacząć planowanie uroczystości. Sala weselna a liczba gości Przede wszystkim na początku oszacujcie mniej więcej liczbę...
Czytaj dalej →