Przeterminowana mąka – Czy mąka może się przeterminować?
Przeterminowana mąka zalega Ci w szafce kuchennej? Nie bardzo wiesz, czy nadal nadaje się do użycia i czy możesz zrobić z niej ciasto? Aby, dowiedzieć się czy nasza mąka się przeterminowała, należy sprawdzić informację zawierającą datę jej ważności. Ta informacja jest zawsze zawarta na opakowaniu. Jeśli nasz produkt jest już niedobry to nie należy się tym martwić. Taki artykuł nadal jest zdatny do spożycia, pomimo upływu daty jego ważności! Należy jednak pamiętać, aby odpowiednio ją przechowywać.
- Nieprawidłowo przechowywana mąka może się zepsuć;
- Zepsuta mąka śmierdzi, jest żółta i wilgotna;
- Mąkę należy trzymać szczelnie zamknięta w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przeterminowana mąka
Często sugerujemy się datą przydatności do spożycia na opakowaniu, ale jak przekonują eksperci, sucha żywność może być przechowywana o wiele dłużej, a terminy po prostu kłamią. Przy odpowiednim przechowywaniu, przeterminowana mąka pszenna może być jeszcze używana w kuchni przez okres od 3 do 5 miesięcy w zależności od jej typu! Oczywiście, jeśli zauważymy pierwsze oznaki zepsucia się mąki, należy ją wyrzucić.
Sprawdź: Czy zamrożone mięso może się zepsuć?
Czy mąka może się przeterminować?
Każdy produkt traci datę ważności. Mało kto wie, że mąka również może się przeterminować. Pamiętajmy jednak o tym, że przechowując ją w odpowiednich warunkach, wydłużymy jej datę zdatności do spożycia. Możemy to zrobić, przechowując ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub torebce w chłodnym i ciemnym miejscu. Można ją również zamrozić i przechowywać w lodówce. Ważne, aby chronić ją od tlenu i wilgoci, bo może spleśnieć.
Każdy rodzaj mąki nie lubi wilgoci i wysokiej temperatury. Poprzez dotyk możemy sprawdzić jej wilgotność. Zanurzamy rękę do worka lub pojemnika z mąką. W mące wilgotnej wyraźnie odczuwalny jest chłód i tworzą się na niej grudki. W zepsutej mące mogą pojawić się również robaki. Aby uchronić mąkę przed szkodliwymi intruzami, należy ją odpowiednio zabezpieczyć. Do pojemniczka możemy schować ząbek czosnku lub włożyć kilka listków laurowych. Ich intensywny zapach skutecznie odstrasza wszelkie szkodniki pragnące dobrać się do naszej mąki.
Zobacz również: Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?
Przeterminowana mąka – skutki
Jak stwierdzić, że mąka jest przeterminowana? Najlepszym sposobem będzie sprawdzenie jej zapachu. Świeża mąka ma neutralny zapach, a zepsuta kwaśny i ostry. Smak dobrej mąki powinien być przyjemny o lekko słodkawym smaku. Natomiast zepsuta mąka przybiera barwę żółtą, a jeśli zetknie się z wodą, może pojawić się na niej również pleśń. Dobra mąka powinna być biała. Mąka rozcierana w palcach jest sypka i nie przybiera żadnego kształtu, zepsuta i wilgotna pozostawia po sobie grudki. Zjełczała mąka według badań naukowych nie ma bezpośredniego wpływu na nasze zdrowie i nie jest dla nas groźna. Natomiast zjedzenie jej, może objawiać się nieprzyjemnymi bólami żołądka.
Oprócz dolegliwości żołądkowych pamiętajmy o tym, że zepsuta mąka dodana do naszych potraw zupełnie zmieni ich smak. Co gorsza, spleśniała mąka jest o wiele gorsza dla naszego zdrowia niż zjełczała, a to dlatego, że w spleśniałej mące znajdują się mykotoksyny, które wywołują wymioty oraz biegunkę. Mykotoksyny są również odpowiedzialne za inne choroby takie jak, rak czy choroba wątroby i są wytwarzane przez pleśń.
Najczęściej używaną mąką w domu jest mąka pszenna. Używamy ją do robienia domowych wypieków oraz naleśników. Wielu z nas nawet nie myśli o tym, że mąka może się zepsuć i przeterminować. Zwykła uniwersalna mąka pszenna może być bardzo długo przechowywana. W temperaturze pokojowej wytrzymuje nawet do roku, a zamrożona i przechowywana w lodówce nawet do 2 lat. Ta sama metoda przechowywania dotyczy również innych rodzajów mąki. Biała mąka ma najdłuższy okres przydatności. Stosując się do wymienionych w artykule zasad, przeterminowana mąka nie powinna być już problemem.
Sprawdź: Jak zagęścić rzadki dżem? Sprawdź czym zagęścić dżem
Rodzice pytają o przeterminowaną mąkę:
Tak, mąka może się zepsuć, mimo że jest to produkt względnie trwały i dobrze przechowywany wytrzymuję nawet do 8 miesięcy. Aby wiedzieć, czy mąka się zepsuła, należy użyć węchu, ponieważ mąka zmienia swój zapach na kwaśny, a barwa zmienia się w żółtą. Jeśli zauważymy pierwsze oznaki psucia się mąki, należy ją od razu wyrzucić.
Przeterminowana mąką jeśli była odpowiednio przechowywana nadaje się do spożycia i nie jest szkodliwa jeszcze przez kilka lat. Natomiast jeśli mąka się zepsuła po zjedzeniu może skutkować nieprzyjemnymi bólami żołądka
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Kiedy są wyniki matur 2024? Uczniowie będą musieli uzbroić się w cierpliwość. Przyda im się jedna ważna informacja
Ile trzeba mieć procent, żeby zdać maturę 2024? Uczniów obowiązują w tym roku nowe wymagania
Motyw patriotyzmu w lekturach. W których lekturach znajdziemy wątki dotyczące ojczyzny?
“Lalka” – najważniejsze motywy literackie z powieści Prusa. Z tą napiszesz (prawie) każde wypracowanie maturalne!
Bogowie greccy i ich atrybuty. Oto najważniejsze bóstwa na Olimpie
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Przeterminowana mąka – Czy mąka może się przeterminować?
Jak zagęścić rzadki dżem? Sprawdź czym zagęścić dżem
Koniec lata oraz początek jesieni to czas, kiedy zabieramy się za przyrządzanie domowych przetworów. Najbardziej lubimy, kiedy nasze dżemy są odpowiednio gęste, aby nie spływały z pieczywa. Właściwą konsystencję można...
Czytaj dalej →Co zrobić żeby olej się nie pienił?
Co zrobić żeby olej się nie pienił? Chyba każda miłośniczka domowych pączków lub chruścików przynajmniej raz spotkała się z takim problemem. Gdy dochodzi do spienienia oleju, przygotowywane rarytasy wchłaniają więcej...
Czytaj dalej →Ciasto francuskie po terminie – Kiedy ciasto francuskie jest zepsute?
Kiedy ciasto francuskie jest po terminie, niektórzy mogą zastanawiać się, czy nadal nadaje się do spożycia. Wiele osób robi duże zakupy raz w tygodniu, więc często zdarza im się zapomnieć...
Czytaj dalej →Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?
Czy miód może się zepsuć? To pytanie często pojawia się w naszych głowach, kiedy zaczynamy obserwować, że zakupiony przez nas miód po kilku tygodniach zaczyna zmieniać swoją strukturę. Bez względu...
Czytaj dalej →Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,...
Czytaj dalej →Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?
Masa kajmakowa z puszki to bardzo rozsądne rozwiązanie dla tych, którzy z powodu napiętego rozkładu dnia nie mogą sobie pozwolić na samodzielne przygotowanie takiej słodkości, a mimo to chcieliby wzbogacić...
Czytaj dalej →Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...
Czytaj dalej →Gdzie wylać olej po smażeniu?
Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną...
Czytaj dalej →Jak zrobić sok z aronii żeby nie był cierpki? Poznaj sprawdzony sposób
Aronia to owoc wyjątkowo bogaty we różne rodzaje witamin i antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie bakterii, wirusów, a także wolnych rodników. Niestety owoce te nie są zbyt lubiane ze względu...
Czytaj dalej →Pączki dobre na drugi dzień? Sprawdź, jak zachować świeżość ulubionych słodkości!
Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe i szczególnie ważne, gdy zbliża się Tłusty Czwartek! Właśnie w ten dzień dozwolone jest objadanie się, a ulubionymi przysmakami są faworki oraz pączki....
Czytaj dalej →Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!
Sezon na grzyby w pełni. W tym okresie bardzo często zbieramy ich bardzo duże ilości, których nie jesteśmy w stanie od razu wykorzystać w kuchni. Niestety są to produkty, które...
Czytaj dalej →Mielenie maku – Jak zmielić mak?
Jak zmielić mak? To pytanie zadają sobie Panie domu, które w przedświątecznym rozgardiaszu zapomniały o tym, że nie mają maszynki do mielenia. Nie martw się, bez niej też świetnie sobie...
Czytaj dalej →Kiedy zakwas na żurek jest zepsuty? Podpowiadamy, jak sprawdzić czy zakwas na żurek jest dobry
Domowy żurek to jedna z tych zup, które mają zdecydowanie więcej zwolenników niż przeciwników. W wielu regionach Polski, to jedno z tradycyjnych dań, które przygotowuje się według receptury znanej od...
Czytaj dalej →Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...
Czytaj dalej →Czy można mrozić twaróg? Jak zamrozić twaróg?
Czy można mrozić twaróg – takie pytanie zadajemy sobie w sytuacji, gdy nie bardzo wiemy, co zrobić z niewykorzystanym do końca produktem. Zamrożenie go wydaje się pomysłem sensownym, ale skądinąd...
Czytaj dalej →Fryzura ślubna
Fryzura ślubna stanowi dopełnienie stylizacji ślubnej. Podpowiemy, jak ją wybrać… Fryzura ślubna to bardzo ważny element stylizacji. Musi nie tylko pasować do sukni, całej koncepcji wystroju, ale wpisać się w...
Czytaj dalej →Test pieluszek jednorazowych
Dada, Pampers, Baby Dream, Toujours? Wpis o wyprawce noworodka oraz ten z porównaniem Dady i Pampersa sprawił, że zacząłem przeglądać różne testy pieluszek. Bliżej mi do praktyka niż teoretyka. Postanowiłem...
Czytaj dalej →Zaręczyny, oświadczyny i zmówiny
Czym są zaręczyny? Zmówiny przedślubne to spotkanie, na którym rodziny przyszłego małżeństwa omawiają szczegóły dotyczące m.in: terminu ślubu, wesela i spraw majątkowych. Uzgadniają pomiędzy sobą kwestie dotyczące przyszłego małżeństwa. Gdzie są...
Czytaj dalej →