Przeterminowane drożdże – Jak rozpoznać zepsute drożdże?

Drożdże w polskiej kuchni to jeden z najbardziej powszechnie używanych środków spulchniających, czy każdy wie, jaki wpływ na nasze zdrowie mają przeterminowane drożdże?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Zepsute drożdże mają kwaśny zapach i nie unoszą się na wodzie;
  • Drożdże można mrozić nawet do roku;
  • Nieświeżymi drożdżami można się zatruć i doprowadzić do ciężkich chorób.

Przeterminowane drożdże – data przydatności drożdży

Data przydatności drożdży jest odgórnie określanym terminem, do którego zaleca się spożyć produkt. Jednak jeśli jest on przechowywany w dogodnych dla niego warunkach, potrafi zachować świeżość znacznie dłużej, niż sugeruje producent. Co w takim wypadku? Czy jeśli drożdże straciły swoją ważność zgodnie z nadrukiem na opakowaniu można je nadal bezpiecznie użyć? Tak! Jeśli drożdże nie były wcześniej rozpakowane i leżały cały czas w lodówce, jest szansa, że zachowały swoje właściwości i nie są szkodliwe dla naszego zdrowia, jednak przed ich użyciem należy się upewnić. 

Sprawdź: Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

Zepsute drożdże – Jak rozpoznać czy drożdże nadają się do spożycia?

Już po samym zapachu można wstępnie ocenić czy produkt nadaje się do spożycia. Drożdże po terminie mają kwaśno-gorzki zapach natomiast te, których możemy użyć, mają delikatną, przyjemną woń. Kolor drożdży powinien być delikatnie szary, jeżeli są spękane, nie mają jednolitego koloru lub pojawiła się na nich pleśń, nie nadają się do spożycia.

Jeżeli nadal nie jesteśmy pewni, czy nasz produkt jest świeży, możemy to sprawdzić za pomocą szklanki wody. Wrzucając do środka kawałek drożdży, możemy się przekonać czy możemy ich użyć, jeśli będą unosić się na powierzchni wody, oznacza to, że jak najbardziej są świeże i zdatne do spożycia, w przeciwnym razie niestety musimy wrzucić produkt do kosza.

Zobacz też: Ciasto francuskie po terminie – Kiedy ciasto francuskie jest zepsute?

Jak przechowywać drożdże, aby jak najdłużej zachować ich świeżość?

Drożdże mają dość długi okres przydatności, jednak jeśli nie są właściwie przechowywane, szybko mogą stracić swoje właściwości. Jeśli nie zdołamy użyć całej porcji drożdży, możemy bez problemu przechowywać je w lodówce jeszcze przez 10 dni, pod warunkiem, że są owinięte w papier lub folię. Można również zamrozić je wcześniej, pakując w folię lub woreczek. W takim wypadku możemy ich ponownie użyć nawet po roku! Przed użyciem wystarczy wyjąć z zamrażarki i rozmrozić poprzez przechowanie w lodówce.

Sprawdź: Jak rozrobić suche drożdże?

Czy można się zatruć zepsutymi drożdżami?

Oczywiście, że tak! Jednak zatrucie przeterminowanymi drożdżami to nic innego jak zatrucie pleśnią. Mikotoksykoza – bo tak właśnie nazywa się zatrucie mikotoksynami występującymi w pleśni, jest bardzo szkodliwa dla zdrowia.

Sprawdź: Jak zrobić drożdże? [domowe, piekarskie oraz spożywcze]

Przeterminowane drożdże – Jak uniknąć zatrucia?

Aby uniknąć zatrucia mikotoksynami, trzeba przed spożyciem obejrzeć produkt, którego świeżości nie jesteśmy pewni. Toksyny, które powodują rozwój mikotoksykozy są dosłownie wszędzie, sprzyjającymi warunkami do rozwoju pleśni jest wilgoć, klimatyzacja oraz wszelkiego rodzaju systemy nawilżające. Jeśli na produkcie znajdziemy oznaki pleśni, nie wystarczy odkroić jego fragmentu, toksyny są obecne w całym produkcie, choć z pozoru wygląda na zdrowy, nie nadaje się on już do spożycia. 

Sprawdź: Jak rozmrozić drożdże?

Zepsute drożdże – Objawy zatrucia pleśnią oraz leczenie

Najczęstszymi objawami są zaburzenia układu pokarmowego, któremu towarzyszą biegunka oraz ból brzucha. Można również zauważyć zmęczenie i apatię. Domowym sposobem na zatrucia jest węgiel leczniczy, zmniejsza podrażnienie błony śluzowej oraz wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.

W przypadku kiedy zatrucie jest silne, należy niezwłocznie udać się do lekarza, ponieważ może doprowadzić do poważnych skutków, które niekorzystnie wpłyną na nasze życie lub zdrowie, dlatego nie warto ryzykować użyciem przeterminowanych drożdży. 

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Gdzie wylać olej po smażeniu?

Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak posadzić rzeżuchę?

Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Ile ml ma łyżka i łyżeczka?

Ile ml ma łyżka, a ile ml ma łyżeczka? To informacje niezwykle przydatne na przykład w procesie gotowania, kiedy chcemy dodać konkretną ilość danej rzeczy do masy na ciasto czy...

Czytaj dalej →
Wieczór kawalerski i panieński

Wieczór kawalerski

Zostałeś poproszony przez swojego najbliższego przyjaciela o to byś został świadkiem na jego ślubie? Takie wyróżnienie jest dla Ciebie niezwykle ważne. Zdajesz sobie jednak sprawę z tego, że ten wybór...

Czytaj dalej →
Zakupy dla niemowląt, Nauka chodzenia

Pchacz czy chodzik?

Pchacz czy chodzik, czyli czy i czym wspomagać naukę chodzenia u dzieci? Pomysł na ten wpis pojawił się po przeczytaniu komentarzy, które dziś pojawiły się na naszym Instagramie. Chodziło o...

Czytaj dalej →
Dodatki ślubne

Bukiety ślubne

Bukiety ślubne są dobierane do sukni, dodatków i makijażu Panny Młodej oraz do garnituru Pana Młodego. Mogą też nawiązywać do wystroju sali lub kościoła. Na rozmowę z florystą albo kwiaciarką powinnaś...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general