To najczęstszy błąd przy grillowaniu. Popełnia go prawie każdy
Sezon na grillowanie w pełni. Z pewnością chociaż raz w tym rok ktoś wrzucił brykiet do grilla, aby móc cieszyć się pysznymi potrawami przygotowanymi w ten sposób. Otaczająca nas piękna przyroda w połączeniu z zapachem grilla to połączenie absolutnie wyborne i nic dziwnego, że wśród nas, Polaków, nie brakuje sympatyków tej sztuki. Niestety wielu z nas popełnia poważne błędy podczas grillowania, nie zdając sobie o tym sprawy. Zdarzyć się to może każdej osobie i to bez znaczenia na doświadczenie w grillowaniu.
Niektóre z tych rzeczy wykonujemy odruchowo lub w przekonaniu, że mogą one pomóc nam w przygotowaniu posiłku. Niestety prawda o tych „lifehackach” jest zgoła inna. Są to przede wszystkim błędy, które mogą zepsuć smak potrawy, a nawet jej wygląd czyniąc ją niezjadliwą dla oczu. Sprawdź, czego się wystrzegać podczas przygotowywania grilla.
1. Grillowanie mięsa z dużą ilością tłuszczu
„To mit, że ten tłuszcz nada potrawie lepszy smak i przyjemną konsystencję” – informuje nas Meathead Goldwyn, amerykański pisarz i kucharz.
Jedyną kwestią, którą warto tutaj poruszyć, jest kapanie. Rozgrzany tłuszcz niestety kapie nam na ogień i przez to się po prostu spala, a podczas procesu jego spalania może dojść do wydzielenia się szkodliwych dla zdrowia substancji.
Odpowiednie przygotowanie mięsa na grill jest bardzo ważne, dlatego warto sprawdzić je kilka razy przed włożeniem do marynaty. Dzięki usunięciu nadmiaru tłuszczu pozbędziesz się cierpkiego smaku spalenizny, który w przypadku tłuszczu zwierzęcego jest po prostu nieznośny.
Zobacz: Ocet do prania – jak go użyć? Jakie ma działanie i jakie daje efekty?
2. Wielokrotne przewracanie jedzenia
Zbyt częste przekładanie jedzenia na grillu nie służy. Jak dobrze wiecie, temperatura wytrąca soki i dzięki przewracaniu sami pozbywamy się znacznej ilości wytrąconych soków. Co ciekawe, nie powinno się również nakłuwać jedzenia (w szczególności mięsa), ponieważ zwiększa to ilość wytrącanych soków z potraw.
3. Natłuszczanie kratki do grilla
Większość z nas smaruje olejem kratkę od grilla. Jest to jednak spory błąd i smarować powinno się jedynie produkty przygotowane do upieczenia na grillu, a nie grilla. Dlaczego jest to, aż tak ważne? Ponieważ brak tłuszczu lub zredukowanie jego ilości sprawia, że potrawy będą przywierać do kratki. Warto dodać, że nasmarowanie kratki grilla może poskutkować tym, że potrawy zaczną nam się po prostu przypalać. Temperatura nagrzewania oleju nie jest wysoka, dlatego nie powinno korzystać się z niego przy grillowaniu. Olej również potrafi bardzo szybko się spalić, o co na grillu na pewno nie będzie ciężko. Warto dodać, że może to również niekorzystnie wpłynąć na smak potrawy. Meathead Goldwyn stanowczo przestrzega przed smarowaniem kratki olejem.
Zobacz: Jaka powinna być temperatura wody w basenie?
4. Używanie tych samych naczyń i sztućców do surowego i grillowanego mięsa
Wszystkim nam mogłoby się to wydawać za coś normalnego, ale jak się okazuje, jednak tak nie jest. Błąd ten może skutkować wieloma problemami gastrycznymi, a nawet poważnym zatruciem. Na surowym mięsie mogą znajdować się różne groźne bakterie, które po prostu umarły podczas procesu grillowania. Używanie tych samych naczyń i sztućców do surowego oraz grillowanego mięsa może skutkować przeniesieniem groźnych drobnoustrojów z nieprzygotowanego mięsa na mięso gotowe.
Dla własnego bezpieczeństwa warto używać różnych naczyń i sztućców do nakładania surowego i grillowanego. Warto również po każdym kontakcie z surowym mięsem umyć dokładnie ręce.
5. Używanie nieumytego grilla
Jest to dość oczywisty punkt i każdy z nas powinien zdawać sobie sprawę z tego, że używanie brudnego grilla jest po prostu jednym z podstawowych błędów, jakie można wykonać podczas grillowania. Wydaje się, że nie każdy jednak to rozumie, ale naprawdę warto czasami poświęcić te kilka minut na dokładne wyszorowanie kratki od grilla. Przypalone resztki potraw mogą niekorzystnie wpływać na smak i składniki odżywcze naszych grillowanych potraw, a ponadto sprawiają, że potrawy częściej przywierają. Warto dodać, że pozostałe na kratce resztki potraw przechodzą na nasze danie. Nie brzmi to zbyt apetycznie?
Sprawdź też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- To najczęstszy błąd przy grillowaniu. Popełnia go prawie każdy
Czy można jeść surowe [buraki, pieczarki, cukinie, nasiona czarnuszki i inne]?
Czy można jeść surowe owoce, warzywa, nasiona i inne artykuły spożywcze? To pytanie, które często pada podczas rozmów z dietetykami i specjalistami od żywienia. Chociaż intuicyjnie wiemy, co możemy jeść...
Czytaj dalej →Rozmrażanie chleba – jak rozmrozić chleb w mikrofalówce lub piekarniku?
Jak szybko rozmrozić chleb w mikrofalówce, żeby znów był chrupiący, miękki i nadawał się do spożycia? Nie jest to wcale szczególnie trudne – mikrofalówka nadaje się do tego równie dobrze...
Czytaj dalej →Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?
Czy miód może się zepsuć? To pytanie często pojawia się w naszych głowach, kiedy zaczynamy obserwować, że zakupiony przez nas miód po kilku tygodniach zaczyna zmieniać swoją strukturę. Bez względu...
Czytaj dalej →Jak zrobić sok z aronii żeby nie był cierpki? Poznaj sprawdzony sposób
Aronia to owoc wyjątkowo bogaty we różne rodzaje witamin i antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie bakterii, wirusów, a także wolnych rodników. Niestety owoce te nie są zbyt lubiane ze względu...
Czytaj dalej →Jak zrobić kluski śląskie? Pytania i odpowiedzi na temat klusek śląskich
Kluski śląskie to jeden ze sztandarowych dodatków do każdego obiadu w śląskiej kuchni. Ich niepowtarzalny smak zyskał sobie w całym kraju wielu sympatyków. Jednak ich przygotowanie, przechowywanie oraz odgrzewanie, szczególnie...
Czytaj dalej →Jak rozrobić suche drożdże?
Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym...
Czytaj dalej →Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...
Czytaj dalej →Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?
Olej zamiast masła do ciasta to idealne rozwiązanie, jeśli akurat nie ma się masła w domu. Płynne oleje roślinne znakomicie się sprawdzają jako zastępstwo czy to masła, czy też margaryny....
Czytaj dalej →Jak wyjąć babkę z formy? Co zrobić gdy babka nie chce wyjść z formy?
Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...
Czytaj dalej →Czy można zamrozić pączki? Pamiętaj o jednej ważnej kwestii!
Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile...
Czytaj dalej →Przechowywanie czosnku – Jak przechowywać czosnek?
Każda osoba, która samodzielnie gotuje w pewnym momencie zetknie się z problemem tego, jak przechowywać czosnek, aby zachował świeżość przez jak najdłuższy czas. W naszych kuchniach swoje miejsce ma wiele...
Czytaj dalej →Ciasto francuskie po terminie – Kiedy ciasto francuskie jest zepsute?
Kiedy ciasto francuskie jest po terminie, niektórzy mogą zastanawiać się, czy nadal nadaje się do spożycia. Wiele osób robi duże zakupy raz w tygodniu, więc często zdarza im się zapomnieć...
Czytaj dalej →Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)
Mięsa oraz wędliny możemy zamrozić pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. W przeciwnym wypadku spożycie ponownie rozmrożonego mięsa może skończyć się zatruciem. Wyjątek stanowią mięsa, które po pierwszym mrożeniu...
Czytaj dalej →Kiedy siać rzeżuchę na święta? Ten termin to gwarancja pięknej rośliny na święta
Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów związanych z Wielkanocą jest rzeżucha. W wielu domach jej zasiewanie jest nieodłącznie związane z przedświąteczną tradycją. Roślinę wykorzystuje się do przygotowania świątecznych dekoracji na stół...
Czytaj dalej →Po tych oznakach rozpoznasz zepsuty bób! Sprawdź, jak uniknąć zatrucia
Jak rozpoznać zepsuty bób? To pytanie zadaje sobie wielu smakoszy tej rośliny. Gdy nadchodzi odpowiedni okres w roku, w sklepach, czy na straganach pojawiają się bób, który sprzedawany jest zazwyczaj...
Czytaj dalej →Ojcowskie “Bucket List”
Jak tylko Sylwia zaszła w ciążę zacząłem przeglądać blogi parentingowe, głównie ojców. Mój znajomy twierdzi, że blogowanie powinno być zakazane, a mnie za tatasap.pl chciał zastrzelić.:) Blogowanie według niego zabija...
Czytaj dalej →Gry mojej młodości: Państwa Miasta, Statki i nie tylko
Podobno jestem z pokolenia, które jako ostatnie pamięta czasy “przed internetem”. No cóż: starość nie radość 🙂 Mimo wielu zalet jakie niesie ze sobą WWW, z sentymentem wracam myślami do...
Czytaj dalej →Stół weselny
Wczoraj pisałam o tym co powinno znajdować się na wiejskim stole weselnym i jak ten stół wiejski powinien wyglądać. Dzisiaj skoncentruję się na zwykłych stołach weselnych. Jak powinny wyglądać stoły...
Czytaj dalej →