Już nie bułka tarta. Wlej to do fasolki szparagowej. Sos będzie obłędny, a rodzina pod wrażeniem

Fasolka szparagowa jest pysznym sezonowym warzywem, które cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Oprócz dodatku do zupy najczęściej serwujemy ją ugotowaną z dodatkiem masła i bułki tartej. Okazuje się, że inna forma jest równie dobra, jeśli nawet i nie lepsza.

Fasolka szparagowa smakuje praktycznie każdemu, a niektórzy z utęsknieniem czekają na letni sezon i jedzenie warzywa praktycznie codziennie. Zawiera spore ilości błonnika, minerałów i witamin, a poza tym świetnie smakuje w połączeniu z wieloma innymi smakami. Choć najczęściej serwujemy ją z bułką tartą, możesz przygotować aksamitny i pyszny sos z wykorzystaniem jajek. To świetna odmiana, która zasmakuje nie tylko rodzinie, ale również i gościom. Co musisz zrobić?

Sprawdź: Ani masło, ani bułka tarta. Te proste przyprawy sprawią, że kalafior rozpłynie się w ustach

Jak przygotować fasolkę szparagową do smażenia? Najpierw odpowiednio ją ugotuj

W tej wersji fasolki szparagowej warzywo najpierw trzeba ugotować. Jak najlepiej to zrobić? Przygotuj fasolkę, obcinając jej końcówki. Pokrój warzywo na kilkucentymetrowe kawałki, włóż do garnka i zalej wrzącą wodą. Dodaj soli i niedużą ilość cukru, a później gotuj około 8 minut. Fasolka powinna być delikatnie miękka, ale nie rozgotowana. Odcedź warzywo i połóż na bok. Teraz czas na przygotowanie dodatków do fasolki.

Sprawdź: Dodaj do gotującej się fasolki szparagowej. Dzięki tej przyprawie będzie smakować jak niebo w gębie

Jak zrobić sos do fasolki szparagowej? Potrzebujesz jajek i kilku innych składników

Rozpuść w garnku około 2 łyżki masła i podsmaż 1 średnią, drobno posiekaną cebulę, aż zmięknie i nabierze złocistego koloru. Dodaj odcedzoną fasolkę, podsmażaj przez chwilę i mieszaj do połączenia smaków. Wlej do garnka 2 rozbełtane jajka i mieszaj delikatnie do ścięcia białek. Sos powinien być lekko kremowy. Dopraw fasolkę i jajka solą i pieprzem. Sprawdzi się też dodatek świeżych ziół, takich jak natka pietruszki czy posiekana bazylia. Całość przygotowania fasolki i sosu nie powinna zająć więcej niż 20 minut, dlatego to świetny i szybki dodatek do letniego obiadu. Możesz też podać danie jako osobny posiłek.

Sprawdź: Ani jajko, ani bułka tarta. Dodaj 3 łyżki do kotletów mielonych. Będą o niebo lepsze

Sprawdź

Zabobony i przesądy pogrzebowe w Polsce

Przesądy pogrzebowe były w Polsce obecne od samego początku naszej państwowości. Ich wielowiekowa tradycja pokazuje, jak potężnym szacunkiem otaczano śmierć i umieranie, a także daje nam pewien wgląd w mentalność...

Czytaj dalej →
Suknie Ślubne

Suknia ślubna

Suknia ślubna: wymarzona, wyśniona, albo wręcz przeciwnie – wielki znak zapytania. Podpowiadamy, jaki fason sukni ślubnej będzie najlepszy i na co zwrócić uwagę podczas przymiarek. Decyzja dotycząca wyboru sukni ślubnej jest jedną...

Czytaj dalej →
Pierścionki zaręczynowe

Pierścionek zaręczynowy

Bardzo mocno w ostatnim czasie na moim blogu wzrosło zainteresowanie oświadczynami i zaręczynami. Na specjalne życzenie jednej z czytelniczek, opisałam dziś przyjęcia zaręczynowe. Dopiero przed chwilą jednak dotarło do mnie,...

Czytaj dalej →
Waga w ciąży

Kobiece ciało po ciąży oczami taty

Po ostatnich dwóch luźniejszych tematach czas przejść do czegoś bardziej poważnego. Pozostaniemy jednak w temacie wagi. Tym razem jednak nie będzie o wadze niemowlaka. Ciąża i poród to ogromna zmiana...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general