Pokrój pomidory i włóż je do słoika jeszcze we wrześniu. Dodaj dwa produkty, a zimą im się nie oprzesz

Wiele osób ma pomidory i nie bardzo wie, co jeszcze można z nich zrobić oprócz standardowego przecieru i keczupu. Okazuje się, że wystarczy włożyć je do słoika z odpowiednimi składnikami, a będą świetnym dodatkiem do obiadu w jesienne i zimowe dni.

Jeśli postarasz się i przygotujesz jeszcze krojone pomidory w słoiku, będziesz się nimi delektować nawet i przez całą zimę. To świetny sposób na przechowywanie dóbr z ogrodu na czas najbliższych miesięcy, gdy nie będziemy mieli zbyt dużego dostępu do ekologicznych warzyw. Na szczęście dzięki prostemu przepisowi cała rodzina będzie zadowolona. Jak zrobić pomidory w słoiki? Podpowiadamy.

Sprawdź: Zupa pomidorowa dla niemowlaka: Od kiedy podawać? [PRZEPISY]

Pomidory z czosnkiem i bazylią. Zachwycą każdego gościa

Jednym z najprostszych sposobów na wykorzystanie pomidorów jest umieszczenie ich w słoikach razem z czosnkiem i bazylią. Dzięki temu poczujesz klimat Włoch nawet w zimie. Co będzie ci potrzebne? Wystarczą tylko trzy składniki: 2 kg świeżych pomidorów, 1 główka czosnku i 1 pęczek świeżej bazylii.

  1. Umyj pomidory, sparz je i obierz ze skórki.
  2. Pokrój pomidory w kostkę i włóż je do dużej miski.
  3. Umyj dokładnie bazylię, odsącz ją i posiekaj.
  4. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  5. Połącz wszystkie składniki w misce i dokładnie je wymieszaj.
  6. Umyj dokładnie słoiki i je wyparz. Wytrzyj do sucha, a następnie umieszczaj w środku pomidory z miski.
  7. Pasteryzuj słoiki przez około 30 minut, a do ostudzenia postaw je do góry dnem.
  8. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

Sprawdź: Dosyp dwie łyżeczki do zupy pomidorowej. Będzie smaczniejsza niż u mamy

Dlaczego powinno się jeść pomidory? Nie każdy wie, jak bardzo są zdrowe

Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak istotne w diecie są pomidory. To istna bomba witaminowa, która nie dość, że jest źródłem likopenu i potasu, to jeszcze zawiera spore ilości witamin C i E oraz beta-karotenu. Mało kto wie, że jako jedne z niewielu warzyw po przetworzeniu są jeszcze bardziej wartościowe. Dlaczego tak się dzieje? Wszystko ze względu na likopen, który uwalnia się właśnie podczas obróbki termicznej. Z tego względu warto nie zapominać o pomidorach podczas planowania posiłków zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Sprawdź: Dlaczego słoiki się nie wekują? Przyczyna nie zawsze jest oczywista

Muzyka na wesele

15 pytań do DJa weselnego

DJ na weselu to coraz bardziej popularna forma oprawy muzycznej na tego rodzaju przyjęciach. Coraz częściej można spotkać oferty w których DJ prowadzi imprezę na przykład z akordeonistą, gitarzystą lub...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general