Placki, racuchy, naleśniki – Przysmaki dla małego niejadka
Twój maluch to niejadek? Wiele mam zna Twój ból. Niewiele jest jednak dzieci, które nie lubią dań na słodko. Kreatywna mama umie wykorzystać każdą okazję. W słodkim daniu możesz przemycić twarożek lub owoce. Ważne jest także to w jaki sposób przysmak zostanie podany. Dzieci są jeszcze mocniejszymi wzrokowcami niż osoby dorosłe.
Sprawdź kilka naszych pomysłów na przysmaki dla dzieci
Pomarańczowe naleśniki dla dziecka
Małe dzieci uwielbiają naleśniki. Spróbuj wykonać je w nieco mniej tradycyjnej wersji, np. pomarańczowej.
Porcja: 415 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Składniki na 4 porcje naleśników:
- po 1/2 szklanki mleka, wody gazowanej i maślanki
- jajko
- ok. 2/3 szklanki mąki
- szczypta soli l olej do smażenia
- 400 g twarożku
- kilka łyżek słodkiej śmietanki
- cukier puder
- dżem z pomarańczy
- cząstki pomarańczy
Jak przygotować naleśniki z pomarańczami?
- Mleko roztrzepać z wodą, maślanką oraz żółtkiem.
- Dodać sól i tyle mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
- Wymieszać z pianą ubitą z białka.
- Z ciasta usmażyć na oleju naleśniki.
- Twarożek wymieszać ze śmietanką. Doprawić cukrem pudrem. Na każdym naleśniku rozsmarować dżem i twarożek.
- Złożyć i udekorować pomarańczą.
Zobacz jak przygotować idealne ciasto na naleśniki:
Racuchy z brzoskwiniami
Przejadły już się Wam naleśniki? To może czas na racuszki? Tym razem owocem przewodnim będą brzoskwinie.
Porcja: 264 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Składniki na 4 porcje placków racuchów
- jajko
- szklanka kefiru
- szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po szczypcie soli i cynamonu
- olej do smażenia
- cukier do posypania
- brzoskwinie lub morele z puszki
Jak przygotować pyszne racuszki dla dzieci?
- Jajko roztrzepać z kefirem.
- Mieszając, dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
- Olej mocno rozgrzać. Z ciasta kłaść łyżką owalne placki i smażyć je z obu stron na złoty kolor.
- Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem.
Podawać z pokrojonymi w kawałki owocami.
Nasza rada: Aby racuchy były bardziej puszyste, można użyć drożdży (25 g). Mieszamy je z 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 szklanki letniego mleka (rezygnujemy z kefiru). Odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do mąki razem z 1/2 szklanki letniego mleka i resztą składników. Ciasto mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, formujemy z niego racuchy.
Amerykańskie placki dla dzieci
Porcja: 585 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Składniki na 2 porcje placków po amerykańsku
- duże jajko
- szklanka mleka
- szklanka mąki
- po łyżeczce proszku do pieczenia i cukru
- 2 łyżki stopionego masła
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 1–2 banany
- 5 łyżek bitej śmietany
- syrop klonowy
Jak przygotować placuszki po amerykańsku?
- Żółtko roztrzepać z mlekiem. Mieszając, dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
- Wlać masło.
- Białko ubić z solą na pianę. Połączyć z resztą ciasta.
- Olej mocno rozgrzać. Z ciasta usmażyć kilka grubych naleśników.
- Przestudzone przełożyć plasterkami banana i bitą śmietaną.
- Polać syropem klonowym.
Ulubione przysmaki Waszych dzieci?
A jakie są ulubione przysmaki Twojego dziecka? Częściej przyrządzasz mu naleśniki czy racuszki? Podziel się z nami swoim sprawdzonym przepisem!
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Placki, racuchy, naleśniki – Przysmaki dla małego niejadka
Kasza jaglana: przepisy na dania dla całej rodziny
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych odmian kasz. Choćby dlatego warto od najmłodszych lat wprowadzać ją do jadłospisu dziecka. Kasza jaglana: właściwości Pozyskiwana z nasion prosa kasza jaglana jest lekka...
Czytaj dalej →To danie z PRL-u królowało na stołach. Bije na głowę klasyczne schabowe
Przyrządzano go nie tylko w domach, ale również serwowano w PRL-owskich barach czy restauracjach. Bryzol był obowiązkowo podawany z pieczarkami i cebulą. Dziś coraz więcej osób sięga po ten przepis...
Czytaj dalej →Zalewa do peklowania mięsa. Jak ją przygotować krok po kroku?
Peklowanie to jeden ze sposobów konserwowania mięsa. Proces ten jednocześnie nadaje żywności wyrazisty smak i aromat i może stanowić wstęp do dalszej obróbki i przygotowywania potrawy. Do peklowania wykorzystywana jest...
Czytaj dalej →Ile gotować gołąbki?
Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...
Czytaj dalej →Oszukane gołąbki – poznaj przepis na szybkie gołąbki!
Gołąbki to bardzo popularna potrawa na polskich stołach. Ich przygotowanie jest pracochłonne, ale rekompensuje je znakomity smak dania. Czy wiesz o tym, że można zrobić “oszukane gołąbki”, czyli kotlety gołąbkowe...
Czytaj dalej →Idealna mizeria? Przepis nie jest trudny. Wystarczy nie pominąć jednego kroku
Lato często stoi pod znakiem mizerii, którą chętnie spożywamy jako dodatek do obiadu. Choć jej przygotowanie wydaje się proste, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Dzięki temu wydobędziesz głębię smaku...
Czytaj dalej →Co na drugie śniadanie do szkoły?
Już jutro większość mam stanie przed dylematem: co spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Kanapki szybko się przejadają i niejedna z nich zamiast w brzuchu małego ucznia ląduje w...
Czytaj dalej →Dodaj trochę do sernika, a będzie puszysty jak chmurka! To niezawodny patent cukierników
Zdradzamy prosty przepis na sernik tradycyjny. Czym różni się od pozostałych? Jednym tajemniczym składnikiem, dzięki któremu ciasto za każdym razem wyjdzie delikatne i puszyste. Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast,...
Czytaj dalej →Parzenie kapusty na gołąbki – Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Gołąbki należą do polskich tradycyjnych dań. Mogą być z farszem mięsnym, ryżem, kaszą lub grzybami. Wszystkie wersje kochamy i za nimi przepadamy. Nadzienie jest zawsze...
Czytaj dalej →Szybkie przekąski na Sylwestra. Te przepisy to hit imprezowego menu!
Sylwestrowe przyjęcia zbliżają się wielkimi krokami. To już właściwie ostatni moment, aby obmyślić i przygotować imprezowe menu. W tę ostatnią noc w roku nikt specjalnie nie skupia się na jedzeniu...
Czytaj dalej →10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Tych przepisów nie może zabraknąć w świątecznym menu!
Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt w Polsce, które tradycyjnie obchodzone jest w rodzinnej atmosferze. Jest to czas, kiedy spotykamy się z najbliższymi, składamy sobie życzenia i delektujemy się pysznym...
Czytaj dalej →Ani jajko, ani bułka tarta. Dodaj 3 łyżki do kotletów mielonych. Będą o niebo lepsze
W klasycznym przepisie na mielone nie może zabraknąć oczywiście jajka i bułki tartej. Te dwa składniki nie są jednak konieczne, aby przygotować przepyszne kotlety z mięsa mielonego. Zdradzamy, jak je...
Czytaj dalej →Pyszne krokiety z ciasta francuskiego – jak je zrobić i jak zawijać?
Krokiety z ciasta francuskiego to popularny przysmak na polskich stołach. Spotykamy je przy wielu okazjach, gdzie stanowią najczęściej świetną przekąskę, a niekiedy także danie główne. Jak je odpowiednio przygotować? Krokiety...
Czytaj dalej →Ciasta na komunię
Nie wiecie, jakie ciasta na komunię upiec? Mamy dla Was kilka propozycji i sprawdzone przepisy! Ciasta i torty na komunię Ciasta na komunię to niemal oczywista pozycja w menu. Tylko...
Czytaj dalej →Zalewa octowa do ryb – jak ją przygotować w odpowiednich proporcjach? Sprawdź przepis!
Ryby w zalewie octowej to jedno z dań cieszących się w Polsce ogromną popularnością. Potrawę chętnie przygotowuje się zwłaszcza w okresie Świąt, niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej wigilijnej kolacji....
Czytaj dalej →Obyczaje ślubne
Obyczaje ślubne mimo, że nie zmieniają się zbyt często to jednak można w nich zaobserwować pewne trendy. Sprawdź co takiego się zmienia w najważniejszych elementach ślubu oraz wesela. Suknie ślubne...
Czytaj dalej →Biżuteria na zawsze
Obrączki oraz pierścionek zaręczynowy nosi się – przynajmniej z założenia i tradycji – przez całe życie. Należy więc starannie dobierać tę biżuterię ślubną. U każdego jubilera znaleźć można kilkadziesiąt wzorów...
Czytaj dalej →Śledzik Niemowlaka
Śledzik Niemowlaka Nie pamiętasz o której godzinie zasnęło Twoje dziecko? Czy przed ostatnim karmieniem w butelce było 60 czy 40 ml pokarmu? Czy pieluszkę zmieniałaś godzinę czy trzy godziny temu?...
Czytaj dalej →