Pieczarki w ciąży i podczas karmienia piersią
Pieczarki to jedne z ulubionych grzybów Polaków. Nie tylko dlatego, że są pyszne i idealne do wielu dań, ale również są dostępne praktycznie przez cały rok, są tanie w porównaniu do innych grzybów, a dodatkowo mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jakie właściwości mają? Czy pieczarki można jeść w ciąży i w okresie karmienia piersią?
Dawniej pieczarki zaliczane były do produktów luksusowych. Pierwsze ich hodowle zostały założone we Francji w XVI wieku i były prawdziwym rarytasem na równi z truflami. Upowszechniły się dopiero w XX wieku, a co ciekawe, obecnie to właśnie Polska jest jednym z ich głównych producentów, na równi z Holandią. Nasze polskie pieczarki eksportowane są na cały świat. Grzyby te wykorzystywane są w kuchniach w niemal każdym kraju. Świetnie komponują się z mięsami i rybami, jako baza do sosów i zup, a także jako dodatek do sałatek i dań typu pizza czy zapiekanki.
Pieczarki: właściwości
Pieczarki są doskonałym źródłem witamin z grupy B. Zawierają witaminę B1, B2, PP, B5 oraz B6. Są także źródłem kwasu foliowego, którego suplementacja jest bardzo ważna w okresie ciąży.
Pieczarki dostarczają również cennych minerałów. Znajdziemy w nich miedź, selen, fosfor i potas, a także beta-glukan, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu LDL, czyli tego złego cholesterolu. Dzięki temu pieczarki są cennym sprzymierzeńcem w walce o zdrowe serce i wydajny układ krążenia.
Niedawno naukowcy odkryli, że pieczarki mogą być także skuteczne w walce z rakiem piersi. W ich składzie znajduje się bowiem estrogen, substancja, która hamuje biosyntezę aromatazy. Składniki pieczarek hamują działanie enzymu, który odpowiada za namnażanie się komórek rakowych. Ale to nie koniec zastosowań pieczarek w zwalczaniu raka, są one również pomocne w przypadku raka prostaty. Pieczarki mają bowiem składniki, które wykazują zdolność do hamowania wzrostu komórek raka prostaty.
Pieczarki w ciąży
Teoretycznie nie ma przeciwskazań do jedzenia pieczarek w ciąży. Warto jednak pamiętać, że jak każde grzyby, również pieczarki są ciężkostrawne. Ich komórki zbudowane są z chityny, która nie jest trawiona przez nasze układy pokarmowe, co u osób o bardziej wrażliwych żołądkach może wywoływać dolegliwości. Dotyczy to również kobiet w ciąży, które często borykają się z problemami układu trawiennego. Jego praca w okresie ciąży jest spowolniona, a sam układ pokarmowy jest nieco rozleniwiony na wskutek podwyższonego znacząco poziomu progesteronu.
Zobacz też:
Pieczarki w ciąży należy spożywać jedynie po poddaniu ich obróbce cieplnej. W pieczarkach znajduje się agarytyna, która może mieć działanie toksyczne, co podejrzewa część naukowców. Co prawa jej ilości są bardzo niewielkie i normalnie zjedzenie surowych pieczarek nikomu nie zaszkodzi, niemniej jednak w okresie ciąży należy na to uważać, ponieważ wpływ agarytyny na rozwijający się płód nie jest jeszcze do końca zbadany.
Pieczarki a karmienie piersią
Nie ma przeciwskazań do spożywania pieczarek w okresie piersią, niemniej jednak należy mieć świadomość, że mogą one wpływać na pojawienie się kolek u dziecka. Są bowiem ciężkostrawne i chociaż ich trawieniem zajmuje się organizm mamy, to jednak ich składniki wraz z mlekiem przedostają się do organizmu malucha, gdzie mogą podrażniać niedojrzały jeszcze układ pokarmowy dziecka, co może się objawiać właśnie kolkami i wzdęciami.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Pieczarki w ciąży i podczas karmienia piersią
Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią
Rabarbar to cenny składnik diety. Zawiera wiele wartościowych makroelementów i witamin, które wspomagają pracę naszego organizmu. Pomimo tego nie jest zalecane jego spożywanie w czasie ciąży. Dlaczego rabarbaru nie powinny...
Czytaj dalej →Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią
Zupa szczawiowa z jajkiem, pyszny chłodnik litewski, sałatka z dodatkiem szczawiu – przepisów na wykorzystanie tej niepozornej rośliny jest wiele, a wszystkie dania z nią są równie pyszne, jednakże wiele...
Czytaj dalej →Kiwi w ciąży i podczas karmienia piersią
Kiwi to niepozornie wyglądający owoc, który ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim oczywiście zastosowanie w kuchni, ale również w kosmetyce. Ma zbawienny wpływ na cerę i bardzo często jest dodawany jako...
Czytaj dalej →Czy jeść pomelo w ciąży i podczas karmienia piersią?
Pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i jest największym owocem z rodziny cytrusów. Choć mniej słodki niż jego “brat” grejpfrut, owoc ten jest pełen wartości odżywczych i a jego spożywanie zaleca...
Czytaj dalej →Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią
Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...
Czytaj dalej →Czy po porodzie można zjeść sushi? Fakty i mity o diecie matki karmiącej
W ostatnim czasie sieć opanowały filmiki, na których widać mamy zajadające się sushi tuż po porodzie. Wówczas w komentarzach rozpętuje się prawdziwa burza zwolenniczek i przeciwniczek takich przekąsek. Jak jest...
Czytaj dalej →Cytrusy w ciąży i podczas karmienia piersią
Cytrusy to grupa wspaniałych owoców, których aromat i smak kojarzą się nieodłącznie z latem, słońcem oraz ciepłymi, wakacyjnymi dniami. Pomarańcze, grejpfruty, pomelo, limonki – wszystko to wspaniały element wielu dań podawanych...
Czytaj dalej →Grejpfrut w ciąży i podczas karmienia piersią
Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie...
Czytaj dalej →Siemię lniane w ciąży i podczas karmienia piersią
Siemię lniane od stuleci jest wykorzystywane w medycynie naturalnej ze względu na ogrom pozytywnych właściwości zdrowotnych. Do dzisiaj bardzo często jest rekomendowane przez lekarzy jako część kuracji leczniczej. Siemię lniane...
Czytaj dalej →Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią
Wątróbka to mięso przez wiele osób uważane za prawdziwy przysmak, ale u równie wielu na twarzach wywołuje grymas obrzydzenia. Pomimo tego, że co do jej smaku zdania są podzielone, to...
Czytaj dalej →Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią
Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...
Czytaj dalej →Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią
Pokrzywa zaliczana jest do ziół, których właściwości zdrowotne od stuleci wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie nieco już zapomniana, kojarzy się głównie z chwastem, który zaśmieca nasze wypielęgnowane ogrody – a...
Czytaj dalej →Maliny w ciąży i podczas karmienia piersią
Maliny – jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków. Świetnie pasują do deserów na zimno, a także do wypieków. Jeszcze lepiej smakują solo. Są doskonałą bazą do kompotów, soków, a także...
Czytaj dalej →Ananas w ciąży i podczas karmienia piersią
Ananas znany jest głównie ze swoich właściwości odchudzających. Warto jednak pamiętać, że z pewnością nie ma ich ten z puszki, w której występuje z dodatkiem zalewy składającej się głównie z...
Czytaj dalej →Pistacje w ciąży i podczas karmienia piersią
Pistacje to fantastyczny dodatek do wielu potraw, nie tylko tych codziennych, ale także przygotowywanych na uroczyste przyjęcia. Idealnie komponują się z mięsami, dobrze smakują w sałatkach. Są niezastąpione w deserach...
Czytaj dalej →Ślub i wesele w niedzielę
Coraz częściej spotykam się wśród znajomych i nie tylko z przyjęciami weselnymi organizowanymi w niedzielę. Zaczęło mnie zastanawiać, czemu tak wzrosła ilość “niesobotnich” wesel i jakie są zalety oraz wady...
Czytaj dalej →Bukiety ślubne
Bukiety ślubne są dobierane do sukni, dodatków i makijażu Panny Młodej oraz do garnituru Pana Młodego. Mogą też nawiązywać do wystroju sali lub kościoła. Na rozmowę z florystą albo kwiaciarką powinnaś...
Czytaj dalej →Filmy świąteczne dla całej rodziny. Sprawdź najlepsze propozycje na świąteczny seans
Rodzinny seans filmowy pod kocykiem, z herbatką i przy choince? Czy można wyobrazić sobie lepiej i sympatyczniej spędzony świąteczny wieczór? Wspólne oglądanie świątecznych produkcji to nie tylko znakomity sposób na...
Czytaj dalej →
2 komentarzy: Pieczarki w ciąży i podczas karmienia piersią
Pieczarki w ciaży?ja bym ich tak do konca nie polecala..znajoma pracuje w pieczarkarni i widzac ile chemii sie tam pakuje przestala jesc pieczarki.
A gdzie nie ma chemii? Ludzie pracujący przy parówkach nie jedzą parówek bo dużo chemii. Ci co pasztet produkują- bo tam wrzuca się słabe mięso. Itp itd. Wszędzie chemia