Jeśli jesteś w ciąży, lepiej uważaj na tych kilka produktów – mogą doprowadzić nawet do poronienia!

Dieta w ciąży jest niezwykle ważna i chyba co do tego nie trzeba nikogo przekonywać. Zdrowa mama to zdrowy maluszek, a wszystkie składniki odżywcze, które spożywa kobieta, odżywiają również dziecko w jej łonie. Są pewne produkty, które kobiety w ciąży powinny spożywać regularnie, ale warto również mieć świadomość, że są takie, które nie są wskazane dla przyszłych mam. Mogą one nawet zwiększać ryzyko poronienia. Poniżej zebraliśmy listę produktów, które są najczęściej odradzane kobietom w ciąży przez ekspertów. Co ciekawe, podobną listę zakazanych produktów otrzymują osoby z wrzodami i innymi problemami układu pokarmowego. Chociaż choroba wrzodowa jest wywoływana przez helicobacter pylori, to inne gatunki bakterii mogą znacząco pogorszyć stan śluzówki żołądka.

Słyszałyście od swoich lekarzy o innych zakazanych produktach, których nie ma na naszej liście?

Niepasteryzowane mleko i jego przetwory

niepasteryzowane mleko w ciąży

W niepasteryzowanym mleku mogą pojawić się bakterie listeria monocytogenes, które są bardzo niebezpieczne dla rozwijającego się płodu. Oprócz samego niepasteryzowanego mleka, lepiej unikać produktów jego na bazie, czyli na przykład miękkich serów, takich jak feta czy sery pleśniowe.

Wędliny nieznanego pochodzenia

wędlina w ciąży

W wędlinach niewiadomego pochodzenia może kryć się bakteria Listeria monocytogenes. Bardzo często poronienia są wywołane właśnie jej szkodliwym działaniem.

Niektóre gatunki ryb

Ryby w ciąży

Podczas ciąży trzeba unikać w szczególności ryb, w których występuje duża ilość metylortęci. Metal ten może bowiem przenikać do łożyska i źle wpływać na rozwój dziecka. Kobiety w ciąży bez obaw mogą jeść na przykład krewetki, łososia oraz suma.


Zobacz także: Co może zaszkodzić ciąży? >>


Surowe kiełki ze sklepu

Mogłoby się wydawać, że kiełki są idealnym produktem, który powinien się znaleźć w każdej diecie. Niestety, kiełki kupowane w sklepach mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Lepiej wyhodować kiełki samemu i mieć pewność, że nie będą zawierały szkodliwych substancji. Oprócz tego, bardzo ważne jest dokładne mycie kiełków przed spożyciem.

Surowe jajka i mięso

jajko na miękko w ciąży

W jajkach surowych, a nawet w tych ugotowanych na miękko, mogą występować bakterie salmonelli, które są szkodliwe dla mamy oraz maluszka. W związku z tym należy uważać, żeby nie spożywać niedogotowanych jajek, na przykład w sosach lub innych daniach. W surowym mięsie, oprócz bakterii salmonelli, mogą występować różne pasożyty, w związku z czym spożywanie surowego mięsa jest w ciąży całkowicie zakazane.


Zobacz także:


Dodaj komentarz

1 komentarzy: Jeśli jesteś w ciąży, lepiej uważaj na tych kilka produktów – mogą doprowadzić nawet do poronienia!

  1. a co z kofeiną w ciąży? Dopiero się staramy ale na co dzięń piję bardzo dużo kawy, po 3-4 filiżanki, boję się że to zaszkodzi dziecku, ale też nie wyobrażam sobie jak z kawy zrezygnować???

Sprawdź

Zabobony i przesądy pogrzebowe w Polsce

Przesądy pogrzebowe były w Polsce obecne od samego początku naszej państwowości. Ich wielowiekowa tradycja pokazuje, jak potężnym szacunkiem otaczano śmierć i umieranie, a także daje nam pewien wgląd w mentalność...

Czytaj dalej →
Pielęgnacja noworodka

Kąpiel noworodka

Kąpiel noworodka osobiście kojarzy mi się z czymś bardzo ważnym, pełnym napięcia. Pamiętam, jak prawie 20 lat temu rodzice kąpali po raz pierwszy moją młodszą siostrę. Atmosfera, która tej kąpieli...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general