Kolorowe naleśniki: różowe, zielone i w kropki! Mamy sposób na niejadka!
Każde dziecko ma takie danie, które może jeść codziennie i bez końca. W przypadku moich dzieciaków są nim naleśniki. Przez niemal rok nie chciały słyszeć o czymkolwiek innym na śniadanie! I choć ten czas przeminął, nadal nigdy nie odmawiają, gdy pytam: To co? Robimy razem ciasto na naleśniki?
Jak zrobić naleśniki?
Najlepiej wspólnie! To banalnie proste danie znane jest chyba na całym świecie. Moja córeczka pomaga podczas przygotowania ciasta na naleśniki odkąd skończyła 2,5 roczku. Założę się też, że przepis na naleśniki zna już na pamięć! Jednak czym innym są takie zupełnie zwyczajne naleśniki przygotowane z mamą, a czym innym wielokolorowe wariacje na ich temat zrobione z prawdziwymi kucharzami i innymi dzieciakami!
Przepis na kolorowe naleśniki
Przepis na ciasto na naleśniki każdy ma swój. Podczas spotkania w Food Lab Studio dowiedzieliśmy się jednak jak zrobić ich wielobarwne odmiany. Taki naleśnik jest nie tylko pyszny, ale też zachęca do jedzenia nawet największego niejadka!
Różowe naleśniki: przepis
Ciasto na naleśniki:
- pół szklanki mleka (może być roślinne)
- pół szklanki wody
- 1-2 jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 burak, upieczony i obrany ze skóry lub kilka łyżek soku z buraka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Nadzienie do naleśników:
- 400 g jogurtu greckiego
- 250 g orzechów nerkowca lub laskowych
- 2 łyżeczki esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
- skórka ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy
- 3 – 4 łyżki miodu
- 500 g truskawek
Do przybrania:
- borówki amerykańskie, maliny, jeżyny, porzeczki, mięta, melisa
Sposób przygotowania:
Namocz orzechy na 4-5 godzin. Po tym czasie odcedź je i zblenduj na wolnych obrotach z 2-3 łyżkami wody. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę oraz buraka. Wszystkie składniki miksuj do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją tłuszczem. Po usmażeniu na dość dużym ogniu naleśniki smarujemy przygotowanym wcześniej orzechowym twarożkiem, następnie odrobiną jogurtu greckiego i posypujemy truskawkami. Na koniec polewamy je odrobiną miodu oraz posypujemy skórką otartą z pomarańczy. Zawijamy naleśnik i na koniec posypujemy go świeżymi ziołami, jeżynami, borówkami itd.
Zielone naleśniki gryczane: przepis
Przepis na ciasto:
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki wody
- 1-2 jajka
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- kilka liści szpinaku (wtedy naleśniki będą zielone)
Nadzienie do naleśników:
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1-2 ząbki czosnku
- kawałek sera długo dojrzewającego lub sera pleśniowego
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 4 jaja
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- odrobina oleju rzepakowego
Do przybrania:
- świeży szczypiorek, różne rodzaje sałat
Sposób przygotowania:
Szpinak podsmaż razem z czosnkiem na maśle i dopraw solą oraz pieprze. Umyj pomidorki i pokrój je na pół. Do miski wsyp mąkę, dodaj jaja, mleko, wodę, olej oraz szpinak, a następnie zmiksuj ze sobą składniki do momentu otrzymania gładkiej masy. Usmaż naleśniki.
Na osmażony naleśnik układamy szpinak, pomidorki koktajlowe i odrobinę sera. Składamy całość w kopertę o ponownie podsmażamy przez około 2 minuty. W tym samym czasie na drugiej patelni smażymy sadzone jajka, które kładziemy na gotowym naleśniku. Danie posypujemy szczypiorkiem i podajemy z sałatą.
Naleśniki w kropki: przepis
Przepis na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
Konfitura z rabarbaru:
- 1 kg rabarbaru
- 75 g daktyli
- 150 ml wody
Do przybrania:
- sezonowe owoce, świeże zioła
Sposób przygotowania:
Wsyp mąkę do miseczki i dodaj pozostałe składniki z przepisu na ciasto na naleśniki. Wymieszaj je ze sobą, by powstała gładka masa. Usmaż z obu stron na rozgrzanej patelni.
Obierz rabarbar i pokrój w plastry. Namocz daktyle w 150 ml wrzątku, a po wystygnięciu pokrój je w plastry. Nie wylewaj wody po namaczaniu daktyli! Rozgrzej garnek i wrzuć do niego rabarbar oraz daktyle. Chwilę podsmaż, po czym dodaj wodę z daktyli. Gotuj konfiturę przez 20-25 minut.
Gotowe naleśniki posmaruj konfiturą z rabarbaru i podaj ze świeżymi owocami oraz listkami ziół.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Ile jest punktów na maturze ustnej z języka polskiego? Tyle wystarczy zdobyć, aby zdać!
Co jeśli nie zda się matury ustnej? Nie wszyscy mogą przystąpić do poprawki, ważny jest jeden czynnik
Jakie były tematy egzaminie ósmoklasisty 2024? Takie zadania znalazły się w arkuszu. Gdzie je znaleźć?
Czy na maturze ustnej jest lista lektur? Uczniowie liczą na podpowiedzi i inspiracje w arkuszu
Zwykła komunia to małe wesele. Ile kosztuje przyjęcie komunijne w 2024 r.?
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Kolorowe naleśniki: różowe, zielone i w kropki! Mamy sposób na niejadka!
Łatwy mazurek wielkanocny. Przepis idealny dla zabieganych i początkujących
W trakcie Wielkanocy raczymy się różnymi tradycyjnymi pysznościami. Na świątecznych stołach królują jednak nie tylko jajka, żurek i biała kiełbasa z chrzanem, ale także smakowite desery. Jednym z najpopularniejszych jest...
Czytaj dalej →Placki, racuchy, naleśniki – Przysmaki dla małego niejadka
Twój maluch to niejadek? Wiele mam zna Twój ból. Niewiele jest jednak dzieci, które nie lubią dań na słodko. Kreatywna mama umie wykorzystać każdą okazję. W słodkim daniu możesz przemycić...
Czytaj dalej →Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami Łowicz
Szukacie pomysłu na słodkie śniadanie? Marka Łowicz wprowadziła do swojej linii dżemów 100% z owoców z funkcją prozdrowotną dwa nowe, unikalne warianty – wspomagający procesy antyoksydacyjne 100% z owoców Pigwowiec...
Czytaj dalej →Puszyste faworki na dwa sposoby [sprawdzone przepisy]
Tuż obok pączków, nieodłączną tradycją tłustego czwartku są właśnie faworki. Puszyste, złociste i miękkie smakują wyśmienicie, ich przygotowanie jest mniej czasochłonne niż pączków, a dla niedoświadczonej gospodyni – także łatwiejsze....
Czytaj dalej →Przepis na muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone Mimo, iż moda na muffinki chyba powoli mija, to ja nadal bardzo je lubię. Zwłaszcza te, na które przepis udało mi się zdobyć...
Czytaj dalej →Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka
Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...
Czytaj dalej →Lepszych schabowych nie zrobi nawet Gessler! Wymocz w tym kotlety. Będą rozpływać się w ustach
W czym najlepiej moczyć kotlety schabowe? Większość osób, aby zmiękczyć nieco mięso, sięga po mleko. Jest jednak znacznie lepszy sposób na soczyste i kruche kotlety. Na wielu polskich stołach schabowy...
Czytaj dalej →Oszukane gołąbki – poznaj przepis na szybkie gołąbki!
Gołąbki to bardzo popularna potrawa na polskich stołach. Ich przygotowanie jest pracochłonne, ale rekompensuje je znakomity smak dania. Czy wiesz o tym, że można zrobić “oszukane gołąbki”, czyli kotlety gołąbkowe...
Czytaj dalej →Jak zrobić domowego grzańca? Kluczowe dla smaku będą te dodatki
Grzane wino to trunek, który nieodłącznie kojarzy się z jesienią i zimą. W chłodniejszych miesiącach chętnie po niego sięgamy ze względu na rozgrzewającej właściwości i pyszny, charakterystyczny smak. Nie ma...
Czytaj dalej →Zupa po świętach. Sprawdź pomysły na smaczne i lekkie zupy!
Święta dla wielu osób oznaczają prawdziwe jedzeniowe szaleństwo. Trudno wyobrazić sobie świąteczne, rodzinne spotkania bez bogato zastawionego stołu, z mnóstwem pyszności, również tych słodkich. Po tak obfitych ucztach często mamy...
Czytaj dalej →Ten sernik na zimno robi się sam! Dzieci zwariują po pierwszym kęsie
Gorące letnie dni są doskonałym czasem na przygotowanie delikatnego i smacznego sernika na zimno. Tego rodzaju deser jest świetną przekąską, idealną na piknik lub do filiżanki kawy. Przygotowanie go jest...
Czytaj dalej →Jak przygotować śledzie po wileńsku? Ten przepis to prawdziwy świąteczny hit!
Są dwie szczególne ryby, których nie może zabraknąć na naszych świątecznych stołach. Mowa oczywiście o karpiu i śledziach, które często – obok barszczu i pierogów – cieszą się największą popularnością...
Czytaj dalej →Jak zrobić domowe lody?
Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...
Czytaj dalej →Zapomnij o tym dodatku do sałatki jarzynowej. Inaczej następnego dnia wyrzucisz ją do kosza
Sałatka jarzynowa to klasyka, która pojawia się na polskich stołach nie tylko w okresie wielkanocnym. Choć jej przygotowanie wydaje się banalnie proste, to wciąż wiele osób popełnia jeden błąd, narażając...
Czytaj dalej →Zapomnij o mleku. Dodaj do naleśników szklankę tego produktu. Ciasto będzie puszyste jak chmurka
Jaki sekret skrywa najlepszy przepis na naleśniki? Wbrew pozorom nie jest to mleko. Można je zastąpić na kilka sposobów, dzięki czemu placki wyjdą idealnie kremowe i puszyste jak nigdy. Naleśniki...
Czytaj dalej →Śledzik Niemowlaka
Śledzik Niemowlaka Nie pamiętasz o której godzinie zasnęło Twoje dziecko? Czy przed ostatnim karmieniem w butelce było 60 czy 40 ml pokarmu? Czy pieluszkę zmieniałaś godzinę czy trzy godziny temu?...
Czytaj dalej →Dzieci na weselu
Zamierzasz wyprawić huczne wesele. Zapraszasz więc gości. Goście weselni to zazwyczaj osoby dorosłe, ale wiele z tych osób ma już swoje dzieci. Prosząc osoby dorosłe na wesele ważne jest by...
Czytaj dalej →Poród rodzinny: Czy tata powinien być przy porodzie?
Czy tata powinien być przy porodzie? TAK. Na tym krótkim słowie i kropce mógłbym zakończyć wpis. Zdaję sobie jednak sprawę, że temat nie jest taki prosty. U nas także nie...
Czytaj dalej →