Dodałeś to do owsianki? Jeśli tak, zmarnowałeś w niej wszystko co najlepsze

Owsianka jest pysznym, szybkim i przede wszystkim bardzo zdrowym śniadaniem. Jeśli chcesz, aby dodała ci rano energii i pobudziła do działania, nie dodawaj do niej tego składnika. Tak zepsujesz ją jednym ruchem.

Owsiankę można przygotować na wiele różnych sposobów. Możesz dodać do niej świeże lub suszone owoce, łyżkę kakao, masło orzechowe, orzechy i wiele, wiele innych. Co więcej, owsianka jest szybka w przyrządzaniu, a w porannym biegu jest to bardzo ważne. Więc jak zjeść zdrowo ale szybko? Po prostu przyrządzić owsiankę taką, jaką lubisz. Wystrzegaj się jednak tych kilku składników. Nawet jeśli będzie z nimi smaczna, to ze zdrowiem nie będzie miała wiele wspólnego.

Sprawdź: Czy Twoje dzieci jedzą to na śniadanie? Uważaj, ten produkt lepiej omijać! Skład pozostawia wiele do życzenia

Zdrowa owsianka. Największe błędy przy przyrządzaniu owsianki

Przygotowując owsiankę pamiętaj, aby nie używać do niej ani cukru ani tłustego mleka. Obydwa składniki spowodują, że zdrowe śniadanie zamieni się w kaloryczną bombę. Dostarczy nam energii na kilka chwil, po których będziesz musiał doładować się kawą lub innym wspomagaczem. O wiele lepszym sposobem będzie dodanie do owsianki orzechów. Podkręcisz jej smak, a nie zbombardujesz się ogromną ilością złych kalorii. Orzechy np. włoskie są idealne na koncentrację. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wspomogą układ nerwowy i pobudzą do kreatywnego i szybkiego myślenia.
Czy w takim razie można zamienić zwykłe mleko napojem roślinnym np. ryżowym lub owsianym? Niekoniecznie. Te napoje są słodzone. Dodanie ich równoważy się z dodaniem cukru. Podobnie będzie z dodaniem masła zamiast mleka. Zakłóci ono prawidłowe przyswajanie węglowodanów.

Sprawdź: Kiedy awokado jest zepsute?

Alternatywa dla cukru w owsiance. Jest ratunek dla lubiących słodkości

Jeśli nie jesteśmy w stanie zjeść owsianki bez cukru, z pomocą przychodzą nam albo owoce, albo sklepowe zamienniki cukru. Rekomendujemy oczywiście świeże i suszone owoce, które dodadzą słodkości naszej owsiance. Jeśli jednak i to za mało, można dodać zamienniki o niskim indeksie gimnicznym jak np. erytrol i ksylitol, które są dobre również dla diabetyków.

Sprawdź: Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście? Podpowiadamy, co można dodać zamiast mąki ziemniaczanej do ciasta

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo