Jagody wypływają z bułek? Dodaj 2 łyżki do owoców. Ten przepis na jagodzianki jest niezawodny

Wiele osób nie wyobraża sobie lata bez jagodzianki z kruszonką. Zamiast wydawać majątek na wypiek z piekarni, można go przygotować samodzielnie w domu. Przepis na bułki z jagodami jest wbrew pozornie banalnie prosty, zwłaszcza z tym sprawdzonym trikiem.

Sezon na jagody rozpoczyna się mniej więcej w połowie czerwca i w trwa maksymalnie do końca września. Jagodzianki oczywiście można przyrządzić z mrożonych owoców, ale fanom świeżych jagód zostało niewiele czasu na cieszenie się pysznymi bułkami. Zdradzamy zatem, jak przygotować idealne jagodzianki krok po kroku.

Sprawdź: Jak zrobić jagodzianki? Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki

Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z bułek? Wystarczy jeden składnik

Często zdarza się, że podczas pieczenia owoce wypływają z jagodzianek. Można tego uniknąć, dodając do nich mąkę ziemniaczaną. Doskonałą alternatywą będzie też odrobina proszku budyniowego, który nada dodatkowego posmaku. Warto również sklejać ciasto metodą “na miseczkę”. Oznacza to, że cienko rozwałkowane ciasto wkładamy do miseczki, a dopiero wówczas wypełniamy je jagodami i zlepiamy brzegi. Jest zdecydowanie mniejsze ryzyko, że w którymś miejscu ciasto nam pęknie podczas pieczenia.

Sprawdź: Te lody mają mało kalorii i smakują nieziemsko. Zrób je z dwóch składników. Dzieci będą zachwycone

Tradycyjne jagodzianki z kruszonką. Przepis babci, który wyjdzie każdemu

W pierwszej kolejności należy przygotować składniki. Do ciasta potrzebujemy:

  • 1 kg mąki pszennej + 4 łyżki do rozczynu,
  • 300 ml letniej wody,
  • 2 jajka,
  • 170 g masła,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • dodatkowo do rozczynu: 250 ml letniego mleka, 2 łyżki cukru, 40 g świeżych drożdży.

Do kruszonki przyda się: 200 g zimnego masła, 200 g cukru białego i ok. 350 g miękkiego masła. Oczywiście zostają jeszcze owoce:

  • 900 g jagód,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Składniki na odczyn łączymy w metalowej lub szklanej misce, mieszamy i odstawiamy najlepiej w lekko ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dorzucamy do miski pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiamy ciasto na gładką masę ręką lub przy pomocy robota, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy je na równe kulki – można użyć do tego wagi. Z podanych proporcji powinno wyjść około 20 drożdżówek.

Sprawdź: Ten fit deser zrobisz w 5 minut z trzech składników. Więcej nie zjesz lodów czekoladowych

Wcześniej umyte i osuszone jagody posypujemy cukrem oraz mąką, a następnie mieszamy. Rozwałkowany kawałek ciasta wkładamy do miseczki i wypełniamy go owocami. Dokładnie zalepiamy końce i bułkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy tak przygotowane bułki na 10 minut. W międzyczasie możemy przygotować kruszonkę, rozcierając palcami mąkę, cukier i masło. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Sprawdź: “Białe złoto” z gór. Przypomina twaróg, ale smakuje o niebo lepiej

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo