Jedz póki możesz, bo sezon na te owoce zaraz się skończy. Wzmacniają wzrok i obniżają cholesterol

Ten owoc to jedno z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy. Działa świetnie na wzrok, chroni jelita i wspomaga naczynia krwionośne. Sezon na ten owoc jest jednak bardzo krótki, więc warto się pospieszyć.

Sezon na jagody, bo o nich mowa, trwa od końca czerwca do połowy sierpnia. Jego szczyt przypada natomiast na lipiec i właśnie wtedy najlepiej je zbierać, ponieważ są w tym czasie najsmaczniejsze i najzdrowsze. Jagody są doskonałym źródłem witamin i minerałów, takich jak mangan, witaminy B1, C i K. Cenione są one jednak przede wszystkim za ogromną zawartość antocyjanów, czyli silnych przeciwutleniaczy. To właśnie one nadają jagodom intensywny, fioletowy kolor. Wszystkie te właściwości sprawiają, że jagody mają zbawienny wpływ na nasz organizm.

Sprawdź: Jakich witamin brakuje, gdy wypadają włosy? Włącz 5 rzeczy do diety. Pasma odzyskają zdrowie i blask

Dlaczego warto jeść jagody?

Po pierwsze, spożywanie jagód ma świetny wpływ na wzrok. Mogą one zapobiegać jaskrze i łagodzić jej objawy. Niektóre badania wskazują również, że włączenie jagód do diety to doskonała profilaktyka jaskry i kurzej ślepoty. Owoce te powinny jeść zwłaszcza osoby, które spędzają wiele godzin przed ekranem telefonu lub komputera.

Jagody pomagają również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób serca. Wpływają również świetnie na krążenie – poprawiają przepływ krwi i obniżają ciśnienie. Owoc ten polecany jest więc osobom, które zmagają się z nadciśnieniem.

Sprawdź: Swędzi cię skóra? To znak, że w twoim organizmie brakuje tych witamin

Dodatkowo, jagody podnoszą ilość wydzielanej insuliny. Ich spożywanie jest doskonałym sposobem na obniżenie cukru we krwi. Jagody stosuje się również przy zatruciach pokarmowych, ponieważ łagodzą one bóle brzucha i nudności oraz hamują biegunki.

Co zrobić z jagód?

Jagody smakują świetnie świeże lub z niewielką ilością cukru. Przed spożyciem należy je jednak dokładnie opłukać. Będą również doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Warto również przygotować przetwory z jagód, takie jak dżem czy konfitura. Dzięki temu ich smakiem będzie się można cieszyć przez całą zimę. Świetnym pomysłem będzie również przyrządzenie domowego soku z jagód. 500 ml owoców wystarczy zalać 100 ml wody i dodać do tego szklankę cukru. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok. Następnie odcedzamy przez sitko i wekujemy w słoiczkach.

Sprawdź: Jak zrobić jagodzianki? Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo