Nie wyrzucaj zwiędłych warzyw do śmieci. Dzięki jednemu trikowi odzyskają świeżość

Czasem zdarza się, że kupujemy warzywa, wkładamy je w zakamarki lodówki i kompletnie o nich zapominamy. Gdy już sobie o nich przypomnimy, są oklapnięte i nie prezentują się zbyt dobrze. Czy da się coś jeszcze z tym zrobić? Sprawdź, jak uratować zwiędłe warzywa.

Jeśli mamy w domu dzieci, zazwyczaj staramy się mieć dobrze zaopatrzoną lodówkę, dzięki czemu poradzimy sobie z awaryjnym przygotowaniem prostych dań dla niejadków bez potrzeby pójścia do sklepu. Wśród produktów zazwyczaj przechowujemy zdrowe warzywa, które z czasem tracą swój wygląd i robią się oklapnięte. Okazuje się, że istnieje sprytny patent na uratowanie ich.

Sprawdź: Włóż folię bąbelkową do lodówki, a nie pożałujesz. Ten prosty trik daje zaskakujące efekty

Jak uratować zwiędniętą marchewkę i inne warzywa? To bardzo proste

W przypadku zwiędłych warzyw korzeniowych — marchewki, pietruszki czy selera naciowego, których zazwyczaj potrzebujemy do rosołu, nie trzeba od razu wyrzucać ich do kosza. Okazuje się, że wystarczy wziąć miskę i umieścić warzywa w zimnej wodzie na około 6 godzin. Jeśli włożysz naczynie do lodówki, po tym czasie powinny odżyć.

Dlaczego metoda działa? Wszystko ze względu na to, że warzywa, tak jak i my, potrzebują do życia odpowiednich ilości wody. Dzięki dostarczeniu im cieczy odzyskają jędrność i znów będą cieszyć smakiem i chrupkością. Pamiętaj jednak, by tak uratowane warzywa zużyć jak najszybciej, a te, których nie udało się ocalić, wyrzucić do kosza. Metoda nie sprawdzi się w przypadku warzyw liściastych i psiankowatych.

Sprawdź: W średniowieczu ten chwast uprawiano jak warzywo. Wspomaga trawienie i oczyszcza z toksyn

Jakie warzywa trzymać poza lodówką? Lepiej je wyciągnij, bo szybko się zepsują

Niektóre warzywa z lodówki możesz uratować po zwiędnięciu, natomiast warto mieć świadomość, że innych w ogóle nie powinno się trzymać w urządzeniu. Będą dłużej świeże i soczyste, jeśli umieścisz je na widoku. Jakich warzyw nie wkładać do lodówki? Lepiej wyciągnij z niej ziemniaki, cebulę, czosnek, dynię, paprykę, pomidory, ogórki i strączki. W trosce o niemarnowanie żywności i wyrzucanie pieniędzy w błoto warto zwrócić na to uwagę i wprowadzić w domu korzystne zmiany.

Sprawdź: Wystarczy kilka kropli przed posiłkiem, aby wspomóc metabolizm. Skarb na problemy z trawieniem

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo