Nigdy nie wylewaj wody po gotowaniu jajek! Doskonale sprawdzi się też w innym celu

Z pewnością każdy doskonale zdaje sobie sprawę, że dla wielu rzeczy w naszych domach, zwłaszcza w kuchni, można znaleźć podwójne zastosowanie. Sporo produktów czy resztek, które zazwyczaj od razu po zużyciu lądują w koszu, da się ponownie wykorzystać. Stosując się do tej zasady, możemy nie tylko stać się bardziej ekologiczni, ale także sporo zaoszczędzić.

Nie marnuj wody po gotowaniu jajek

Jajka gotowane “na twardo” lub “na miękko” to zdecydowanie jedne z najczęściej wybieranych przez Polaków propozycji śniadaniowych. Konkurować z nimi może chyba jedynie jajecznica. Niemniej jednak śmiało można zaryzykować stwierdzenie, że w polskich domach całkiem sporo wody zużywa się rocznie na gotowanie jajek.

Zazwyczaj po ich przygotowaniu zawartość garnka wylewana jest prosto do zlewu. Wody po gotowaniu nie trzeba jednak marnować. Doskonale sprawdzi się do podlewania roślin, ponieważ wzbogacona jest o wapń, a także nieco żelaza, cynku i innych mikroelementów. Szczególnie wdzięczne będą rośliny psiankowate, czyli np. pomidory czy papryka.

Zobacz: Gdzie wyrzucić karton po mleku? Wiele osób popełnia ten błąd przy segregacji

Przydadzą się również skorupki

Jak już wyżej wspomniano, skorupki jajek to źródło cennych dla organizmu mikroelementów – przede wszystkim wapnia, ale także żelaza, cynku, miedzi, manganu, fluoru, fosforu i chromu. Raz na jakiś czas można spożyć niewielki ilości zmielonych skorupek pod warunkiem, że wcześniej zostaną odpowiednio oczyszczone i przygotowane. Zanim zużyjemy środek jajka należy dokładnie umyć skorupkę, używając detergentu. Następnie obrane skorupki zalać wrzątkiem i gotować przez kilka minut. Ugotowane należy wyjąć i pozostawić do wyschnięcia. Następnie zmielony proszek można dodać do zupy lub koktajlu.

Sprawdź też:

Planowanie ślubu oraz wesela

Kto finansuje ślub i wesele?

Kto finansuje ślub i wesele? Najtrudniejszym podczas przygotowań wesela i mogącym być powodem nieporozumień tematem jest podział kosztów. Istnieje wiele możliwości takiego podziału od najbardziej tradycyjnych do zupełnie nowatorskich. Niezależnie...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general