Odkryj gruszkowe czary-mary. Ten sposób krojenia owoców uczyni ciasto doskonałym

Jesienne smaki powoli królują na naszych stołach. Poza powidłami i kremowymi zupami pojawiają się smakowite wypieki. Odkryliśmy tajemnicę gruszkowego ciastka, które spędza sen z powiek.

Każda pani domu ma swoje kulinarne tajemnice. Jedne zapisują je w sekretnych przepiśnikach, drugie zatrzymują tylko dla siebie, jeszcze inne zdradzają je jedynie wybrańcom. Nam udało się poznać przepis na najpyszniejsze ciasto gruszkowe pod słońcem. Największą tajemnicą tego przepisu jest… krojenie owoców! Trzeba zrobić to w odpowiedni sposób, aby ciasto zyskało tę niepowtarzalną puszystość i wilgotność.

Sprawdź: Jak wyczyścić ruszt z piekarnika? Ja wkładam go do worka na śmieci. Obywa się bez szorowania

Wilgotne ciasto z gruszkami. Jak uzyskać idealną konsystencję?

Gruszka jest jednym z symboli jesieni, która zagościła w naszych kalendarzach kilka dni temu. Aby i w naszych kuchniach pojawiła się jesienna aura, przygotujmy poniższe składniki i zabierajmy się do robienia tego przepysznego ciasta.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 5 gruszek
  • 190 ml mleka
  • 350 g mąki
  • 170 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • 90 g masła
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miski i dodaj cukier. Połącz całość miksując.
  2. Rozpuść masło i dodaj je do konsystencji w misce. Pamiętaj, by nie grzać masła zbyt długo, by nie było mocno ciepłe.
  3. Dolej mleko. Chwilę miksuj do połączenia się składników.
  4. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia. Znowu zmiksuj i odstaw miskę na bok.
  5. Gruszki dokładnie umyj i obierz.
  6. Pokrój gruszki w podłużne, cienkie paski. Niech przypominają wąskie prostokąty. Jeśli wydaje Ci się, że masz za mało gruszek na swoją blachę, możesz dokroić jeszcze jedną.
  7. Dorzuć pocięte gruszki do ciasta i wymieszaj wszystko, najlepiej drewnianą łyżką, alby nie uszkodzić gruszek.
  8. Do wysmarowanej olejem blachy wlewamy ciasto. Pieczemy je około 40 – 45 minut w 180 stopniach.
  9. Po upieczeniu odstaw na chwilę do wystygnięcia. Po tym czasie posyp ciasto cukrem pudrem.

    Jesienny, pyszny deser gotowy! Dodatkiem smakowym może być również cynamon, w którym obtaczamy gruszki tuż po ich pocięciu w paseczki. Jednak nie jest to konieczne

Sprawdź: Ciasto ze śliwkami przepisu Ani Starmach. Pysznie puszyste, że aż palce lizać

Ciasto gruszkowe z kruszonką? Proszę bardzo

W alternatywie można również zrobić kruszonkę, którą sypiemy na sam koniec na ciasto tuż przed pieczeniem. Potrzebujemy do niej 100 g masła, pół szklanki cukru i jedną szklankę mąki. Całość łączymy w misce i tworzymy palcami małe grudki, którymi posypujemy ciasto.

Dodatki do ciasta gruszkowego. Z czym je podać?

Z tego typu ciastem idealnie skomponują się lody waniliowe lub czekoladowe. Jeśli jednak chcesz podać samo ciasto, podbić jego smak może filiżanka dobrze zaparzonej kawy. Proponujemy małą czarną, która uwydatni kontrast między goryczką napoju a słodkością jesiennego ciasta.


Jeśli za mało ci jeszcze gruszek, możesz podać do tego sok gruszkowy. Tego owocu nigdy za wiele.

Sprawdź: Używasz papieru do pieczenia? Tego błędu lepiej nie popełniaj! Zdrowie masz tylko jedno

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo