Nie zwlekaj do końca lata i przygotuj ogórki małosolne na szybko. Gościom szczęka opadnie z wrażenia

Ogórki małosolne to przysmak lata. Smakują świetnie jako dodatek do domowego smalczyku, z mięsem z grilla, a nawet ze zwykłym obiadem. Jak je zrobić, by były idealnie chrupkie i pyszne? Okazuje się, że nie jest to trudne. Wystarczy trzymać się przepisu, a wyjdą znakomicie.

Ogórki małosolne są nie tylko smaczne, ale również i bardzo zdrowe. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na obecność kwasu mlekowego. Dzięki niemu działają jak naturalny probiotyk, dostarczając organizmowi szereg dobrych bakterii. Oprócz tego zawierają spore ilości witaminy C i wspierają pracę jelit. Jeśli chcesz przygotować ogórki małosolne w domu, nie musisz poświęcać im ani dużo czasu, ani dużo uwagi. Wystarczy, że zastosujesz się do poniższego przepisu.

Sprawdź: Ten babciny składnik w surówce z kiszonych ogórków sprawia, że wszyscy się na nią rzucają

Ogórki małosolne na szybko? Najpierw odpowiednio dobierz warzywo

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że sekretem ogórków małosolnych nie jest samo podkiszenie, ale dobranie odpowiedniego warzywa. Na co warto zwrócić uwagę? Ogórki nie powinny być za duże. Sprawdzą się sztuki jędrne i średniej wielkości. Zadbaj też o to, by naczynie, do którego je włożysz, było odpowiednio wyparzone i czyste. Nie przesadzaj też z ilością składników i użyj niejodowanej soli kamiennej.

Sprawdź: Ogórki kiszone puste w środku? To wina tych błędów. Wypróbuj te wskazówki i pozbądź się problemu

Szybkie ogórki małosolne. Zrób je w ten sposób, a będą gotowe nawet w 1,5 dnia

Składniki:

  • 1,5 kg średnich, świeżych ogórków gruntowych;
  • pół główki czosnku;
  • około 10 cm korzenia chrzanu;
  • 4 liście chrzanu;
  • kilka gałązek kopru;
  • 2 litry wody;
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz ogórki w zimnej wodzie i dokładnie je umyj.
  2. Obetnij delikatnie końce ogórków. Dzięki temu będą gotowe o wiele szybciej.
  3. Umyj pozostałe składniki, obierz czosnek i pokrój korzeń chrzanu w słupki.
  4. Włóż na dno naczynia gałązkę kopru, liść chrzanu, korzeń chrzanu, i czosnek.
  5. Układaj ciasno ogórki, a resztę przypraw wciskaj w wolne przestrzenie między ogórkami.
  6. Rozpuść sól w wodzie i zalej mieszanką ogórki. Powinny być w całości przykryte.
  7. Przykryj naczynie gazą i zabezpiecz je gumką recepturką.

Jedz ogórki po 1,5-3 dniach, dostosowując poziom ukiszenia do własnych preferencji smakowych.

Sprawdź: Ogórki małosolne bez chrzanu – czym go zastąpić? W tej wersji będą równie smaczne!

Waga w ciąży

Kobiece ciało po ciąży oczami taty

Po ostatnich dwóch luźniejszych tematach czas przejść do czegoś bardziej poważnego. Pozostaniemy jednak w temacie wagi. Tym razem jednak nie będzie o wadze niemowlaka. Ciąża i poród to ogromna zmiana...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Co jeść podczas karmienia piersią?

Kawa w ciąży i przy karmieniu piersią

Kaaaaaawy! Tym słowem witają się o poranku pracownicy większości firm. Pewnie Was zaskoczę, ale nigdy nie piłem kawy. Fakt ten zaskoczy Was zapewne mocniej gdy dowiecie się, że pracuję od 7:00, a...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general